Út a gazdagságig - mibe kell fektetni? (4)

Pénzcentrum
2006. április 21. 12:00

Elérkezett a harmadik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Lássuk mennyit kerestünk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.A Concorde tippjei


Móró Tamás, a Concorde brókere a második hónap visszaesése után örömmel nyugtázta, hogy a portfoliók kiválóan teljesítenek. A havi számlavezetési és a tranzakciós költségek levonása után az alábbi képet festenek befektetéseink:A konzervatív befektetés havi hozama 0,48 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés 6,6 százalékot hozott, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 10,16 százalékkal gazdagította a befektetőket. Tamás egy kissé átalakította az utóbbi két befektetési tálcát. A változás: a közepes portfolióból eladta a MOL-t, a kockázatosból pedig a ConocoPhillipset és a Fotexet, helyükre bekerült a Commezbank. Így az alábbi portfoliókat kaptuk:

 


 

Mit mond a HVB?

Mindhárom portfolió jól teljesített az elmúlt 1 hónapban is, hiszen sikerült kihasználni mind a részvény, mind az állampapír piaci árfolyam mozgásokat. Ebben a hónapban a tavalyi év legjobb hozamú befektetési alapja teljesített a legjobban, hiszen a CAKERAL évesítve több, mint 52%-os hozamot ért el - mondta Mozol Péter.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A portfoliójában vegyes eszközöket tartalmazó CA Vegyes alapra sem igazán lehetett panasz, hiszen a maga éves 21%-os hozamát tekintve ismét kiválóan teljesített. A két hibrid termék is a betéti kamatokat meghaladó mértékben gyarapította ügyfeleink megtakarításait, a maguk 7,67% ill 6,25%-os éves hozamával.

Péter alapvetően elégedett a portfoliók hozamával, hiszen alacsony költségek mellett, változtatások nélkül igen szép hozamokat realizáltak. Egyetlen változtatást eszközölnek csupán, hiszen a HVB Télitalálatnál a kiemelt betéti kamat csupán az első 3 hónapra járt, így a most forduló összeget más befektetésbe helyezik el:

Alacsony kockázatnál: Európa Ingatlan Alap, Közepes és Magas kockázatnál CA Selecta Európai Részvény Alapot vásároltak (500, ill 1000Ft költség mellett)

Az ingatlan alap alacsony kockázat mellett nyújt kiegyensúlyozott és versenyképes hozamot, míg a CA Selecta részvény alap magas hozamlehetőséget kínál, relatív magas kockázat mellett, de ki kell emelni, hogy a HUF esetleges gyengülése esetén az alap értéke növekszik, hiszen EURban vásárolták meg a részvényeket.

A alacsony kockázatú portfoliónál 1.518.393,- kerül befektetésre, míg a közepesnél és a magas kockázatúnál egyaránt 506.131,- Ft kerül befektetésre.

Az OTP befektetései

A nemzetközi piacok teljesítményére rányomta a bélyegét az emelkedő olajár. Az iráni és nigériai feszültség, illetve a növekvő kereslet mind emelték az olaj árát - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere. Az eddigi negyedéves vállalati eredmények bizakodásra adhatnak okot a továbbiakban is a nemzetközi piacokon.
A továbbra is erős régiós tőkebeáramlás a hazai piacot sem hagyta érintetlenül. A parlamenti választások ellenére a BUX jelentősen tudott emelkedni, több papír is all time high-on van a hazai blue chip-ek közül. A következő időszakban választások után megalakuló új kormány összetétele és programja, illetve a közelgő negyedéves gyorsjelentések fogják mozgatni a hazai részvények árfolyamát.

 


Gábor most nem változtatott a portfoliók összetételen.

Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?