15 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni? (4)

Pénzcentrum
2006. május 19. 12:10

Elérkezett a negyedik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Az elmúlt néhány napban a világ tőzsdéin végbement zuhanás jelentősen megtizedelte befektetőink vagyonát. Azonban, a szakemberek türelemre intenek és jó vételi lehetőségeket is látnak a piacokon. Lássuk mennyink maradt és mit éri meg venni!

A szabályokA szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde brókere az előző hónap szárnyalása után most türelemre inti a befektetőket. A havi számlavezetési és a tranzakciós költségek levonása után az alábbi képet festenek befektetéseink:A konzervatív befektetés havi hozama 0,5 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 1,7 százalékot csökkent, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 5,8 százalékkal csappantotta meg a befektetők vagyonát. Tamás egy kissé átalakította az utóbbi két befektetési tálcát. A módosítás annak köszönhető, hogy az olajpapírok leestek a csökkenő olajár hatására, viszont itt már olcsónak tekinti őket, így újra visszakerült a portfolióba a COP és a MOL, a többi portfólió-elemet továbbra is tartja. Így az alábbi portfoliókat kaptuk:


Mit mond a HVB?

Mozol Péter szerint a három portfolió elmúlt 1 hónapos teljesítménye tükrözi a bizonytalanságot, mely a hozamok ingadozásában, a forint gyengülésében és erősödésében volt érezhető. Hazai piacon a befektetők az új kormány reformprogramjára várnak.Az elmúlt 1 hét negatív hírei rányomták bélyegét a részvény piacokra, mely a feltörekvő országoknál és az Európai országoknál tőkekivonással párosultak. Melyet követett az USA inflációs adata, ami a várakozáson alul teljesített. Ezen időszakot türelmesen végig kell várni - mondta Péter.

Az OTP befektetései

Nem mondhatnak jó hónapot maguk mögött a világ tőzsdéi. Az amerikai kamatemeléstől való félelem és a török problémák hatására jelentős korrekciók mentek végbe a pénz- és tőkepiacokon - mondta Szűcs Gábor a bank szakembere.A hazai részvénypiacon jók lettek (a blue-chip-ek közül) az Egis, a Richter és az OTP negyedéves gyorsjelentése, míg a MOL eredménye némileg vegyes képet mutatott. A jó eredmények és a kedvező értékeltségi szintek miatt a portfolióba helyt kapott az OTP. A forintpiacnak megnyugvást jelentett az ez évi 300-350 milliárd forintos költségvetési kiigazításról és az esetleges államháztartási és egészségügyi reformról szóló hírek. A következő hónap(ok)ban remélhetőleg megtörténik ezen intézkedések hivatalos bejelentése, ezért a portfoliókban a diszkontkincstárjegyek helyett rövid futamidejű kötvényalapot (OTP Optima) és hosszú futamidejű kötvényalapot is beválogattam - mondta GáborEgy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?