Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni?(3)

Pénzcentrum
2006. március 24. 12:20

Elérkezett a második hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Lássuk mennyit kerestünk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde brókere nem változtatott az előző havi portfoliók összetételen, annak ellenére sem, hogy az elmúlt hónaphoz képest egy jelentősebb visszaesés tapasztalható a portfoliók teljesítményében. Mindhárom estben csak a havi számlavezetési díjat vontuk le (500 forint) a jól megérdemelt összegből, ezáltal a befektetéseink a következőképpen alakultak:

Mit mond a HVB?

Mindhárom portfolió jól teljesített az elmúlt 1 hónapban is, dacára a nagy részvény árfolyamesésnek és az állampapír piaci bizonytalanságnak és hozamemelkedésnek - mondta Mozol Péter.

Ebben az egy hónapban a CA Vegyes alap teljesített a legjobban (22,74% éves hozam), hasonlóan az előző hónaphoz, ami annak köszönhető, hogy az alapkezelő sikeresen használta ki a piaci változásokat, melyből így az ügyfeleink is profitálhattak. A CA Közép-Európai Részvény alapnál már érezhetőbb volt a "mérsékeltebb" teljesítmény, bár a 8,6%-os éves hozam mindenképpen figyelemre méltó még így is.
A legbiztosabb befektetéseink a HVB Lépéselőny és a Télitalálat továbbra is a kiegyensúlyozott teljesítmény és alacsony kockázatot jelenítik meg a portfolión belül. Ezek teljesítménye 5,72%, ill. 7,14% versenyképes alternatíva a normál bankbetétekkel szemben. Korábbi gyakorlatunknak megfelelően most sem változtatunk a portfoliókon, hiszen eleve egy évben gondolkodtunk.
A választási időszak hozhat még meglepetéseket a hazai megtakarítási piacon, de semmiképpen nem szeretnénk kapkodásra bíztatni a befektetőinket.

Az OTP befektetései

Az elmúlt egy hónapban ismét a fejlett piaci kamatemelések kerültek előtérbe, mely ismét nagyobb mértékű tőkekivonást indukált a fejlődő régiókból - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere. A forint azonban a többi "fejlődő" devizánál nagyobb mértékben gyengült, melynek oka a gyengébb hazai fundamentumokban és a választások miatti bizonytalanságban keresendő. A portfoliókban - számítva egy ilyen eseményre - már korábban euró alapú befektetéseket eszközöltünk. A három portfolió tehát a következőképpen alakult:
Ebben a hónapban a portfoliókból kivettük a rövid kötvényalapot, az Optimát és helyette három hónap futamidejű diszkontkincstárjegyet vásároltunk. Emellett növeltük a nemzetközi részvényalap, az OTP Nemzetközi Részvény - UBS Alapok Alapja súlyát és csökkentettük a kelet-európai kitettséget (OTP Quality). A Lyxor ETF-et szintén eladtuk és helyette Dow Jones Stoxx 600 Financial Service ETF-et vettünk (természetesen minden esetben a tranzakciós díjakat is). Ezáltal, az adott havi befektetések a következő elemeket tartalmazzák:
Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG