18 °C Budapest

Út a gazdagságig - Mibe kell fektetni? (7)

Pénzcentrum
2006. július 14. 12:00

Elérkezett a hatodik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában.

A szabályok

Elérkezett a hatodik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában.


A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.


A Concorde tippjei

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Móró Tamás, a Concorde munkatársa a portfoliókat tekintve továbbra is bízik az energetikai szektor (így a ConocoPhillips) átlag feletti teljesítményében, illetve értékeltségi és likviditási alapon az ázsiai és ezen belül a kínai piac relatív erejében, ezért a következő időszakra nem változtatott a portfolión. Továbbra is tartja  az EGIS-t a portfólióban, mivel relatív árazását tekintve még mindig olcsónak találja.A konzervatív befektetés havi hozama 1,9 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 7,9 százalékot nőtt, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 22,2 százalékkal növelte meg a befektetők vagyonát. Tamás ezúttal nem alakította át a befektetési tálcát.

Mit mond a HVB?

USA-ban a FED ugyan 25 bázisponttal emelte a kamatot, azonban a befektetők várakozásai szerint megszakad a kamatemelési sorozat, vagyis már csak egy emelésre számít ebben az évben a piac. Az amerikai és távol-keleti részvény piacok megnyugodni látszanak, ez a több napon keresztül tartó pozitív záróárakból látszik, azonban a befektetők még óvatosak.

Hazánkban a Monetáris Tanács hosszú idő után kamatot emelt, igaz csak 25 bp-t, amely alulmúlta a piaci várakozásokat. A 6,25%-os szint nem volt elégséges a forint gyengülésének megállításához, amely rövid időre ugyan, de átlendült a sáv gyenge oldalára, túllépve a 283 forintos EUR árat.

Eleinte a BUX is gyengült, a befektetők jelentős veszteségeket szenvedtek el, de az utóbbi napokban a részvénypiac erősödésének lehetünk tanúi.

A benzin ára átlépte a 300 HUF-os lélektani határt, és - köszönhetően a gyenge forintnak, illetve a magas olajárnak - várhatóan további emelésekre számíthatunk - mondta Mozol Péter.


Az OTP befektetései

A május-júniusi nagymértékű tőzsdei visszaesést, a július eleji Fed kommentár után az optimizmus és az emelkedés váltotta fel. A fenti időszakban elszenvedett árfolyamesés nem volt fundamentálisan indokolható, azt inkább a piaci szereplők várakozásaiban meglévő bizonytalanság, és az ilyen helyzetben hangsúlyosabbá váló néhány kedvezőtlenebb makrogazdasági adat hajtotta. Az elkövetkező időszakban elsősorban a vállalatok gyorsjelentéseire fog koncentrálni a piac felfelé - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere.

Az egy hónapja bejelentett kormányzati intézkedések sajnos nem a várt szerkezetben "érkeztek", mert túlságosan a bevételnövelésre koncentrálnak. A forint az intézkedések bejelentését követően jelentősen gyengült és a várhatóan 6-7%-ra emelkedő infláció (2007-ben) miatt a hozamok is elindultakÚgy gondoljuk, hogy a jelenlegi rendkívül alacsony értékeltségi szintek jó beszállási pontokat jelenthetnek, ezért a portfoliókba magasabb súllyal válogattuk be az OTP Quality részvényalapot.Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen portfoliók addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?