7 °C Budapest

Álomfizetés: ne várd a csodát!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 14:00

Mennyit ér egy MBA Magyarországon? Milyen plusz tulajdonságokkal ruházza fel a végzett hallgatót a mester-diploma? Ezen és hasonló kérdésekre kereste a Pénzcentrum a választ, és lássuk, hogy vélekednek erről a magyar szakértők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Már korábban írtunk arról, hogy mit jelent maga az MBA képzés fogalma, és hogy Magyarországon hol részesülhetünk ilyen képzési formában. Azonban azt nem árt tudnunk, hogy milyen megítélés alá esik az MBA diploma, és milyen pluszt jelent az állásinterjúk alkalmával, illetve mit remélhetünk a diploma megszerzésétől!

MBA az Egyesült Államokban

A Wall Street Journal karrier témájú oldala egy amerikai fejvadásszal készített interjút, melyben a Harvardon végzett szakértő elmondta, hogy az MBA teljesen más megítélés alá esik, mint egy hagyományos diploma. Az a márkanév, hogy 'MBA', Walter E. Williams szerint sokkal tovább tartja meg értékét. Fontos azonban, hogy milyen egyetem képzését választjuk, hiszen nem mindegy, hogy neves intézmény diákjai vagy egy kevésbé híres egyetem/főiskola hallgatói leszünk.

Az Egyesült Államokban leginkább a közgazdasági szakokon jellemző a mesterfokozati képzések kínálata. A munkáltatók szerint egy sokkal szélesebb látókörrel ruházza fel a hallgatókat ez a fajta képzés, hiszen adott esetben nemcsak a szakmájuk elméletének elmélyítésével foglalkoznak, hanem más pályaterületekre is rálátást kapnak.

Milyen a helyzet Magyarországon?

A Pénzcentrum a magyarországi helyzettel kapcsolatban két egyetemet keresett meg. Szántai Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Közgazdaságtudományi Egyetem) marketing vezetője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy hazánkban jelenleg változó fontossággal bír a munkáltatók számára, hogy az állásokra jelentkezők rendelkezzenek mesterfokú diplomával.

Budapesti Corvinus Egyetem

Egyes multinacionális cégeknél és bizonyos vezetői posztoknál jelent előnyt, ha valaki MBA-vel rendelkezik. Manapság csupán nagyon kevés olyan cég van, ahol igazgató posztra a jelentkezés feltételeként MBA diplomával kell rendelkezzünk.

Azonban Szántai elmondása szerint a képzés során nyújtott plusz tudás mindenképpen versenyelőnyt jelent, és a képzés nemcsak presztízs értékkel bír, hanem széles látókörű tudást is biztosít.

Melyik képzést válasszuk?

A marketing igazgató szerint Magyarországon sem mindegy, hogy melyik intézmény MBA képzését választjuk, ha arra szánjuk magunkat, hogy tovább tanulunk. A Corvinus Egyetem MBA diplomája magas szintű, nagyon értékes diplomát kínál. Az oktatás angol nyelven folyik, és a limitált létszámú csoportoknak köszönhetően nem tömegképzést kínál egyes felsőoktatási intézményekkel ellentétben, így valamivel drágább, mint egyes más egyetemek MBA képzései.

A BCE olyan tananyagot állított össze, melyeket az előadásokon neves oktatók és vállalati vezetők mondanak el. A két éves képzés teljes költsége 15 000 euró (azaz körülbelül 4 millió forint).

Az üzleti életben betöltött szerep miatt fontos a mesterfokú diploma -főleg a multinacionális vállalatoknál- és nem annyira iparág-jellemző. Az MBA képzés üzletvezetési szemlélettel ruházza fel a hallgatókat, és ezt a tudást rendszerezi. A jelentkezők összetétele nem annyira az iparágtól függ, hanem attól, hogy a jelentkező milyen pozícióban szeretnének dolgozni. Azok jelentkeznek a mesterképzésekre, akik még inkább el szeretnék mélyíteni üzleti tudásukat.

Milyen pluszt nyújt a diploma?

Arra a kérdésre, hogy melyek azok az extra tulajdonságok, amelyekkel egy MBA diplomás rendelkezik, a marketing vezető azt válaszolta, hogy az elsődleges előny az, hogy mivel a képzés nyelve angol, ezért az ott végző hallgatók az angol üzleti nyelvet is beszélik, ami manapság elengedhetetlen a vezetői pozíciókban.

A hallgatók esettanulmányok vizsgálatával sajátítják el az anyagot. Ezeket csoportokban vagy egyénileg kell megoldaniuk. Egymástól nagyon sokat tanulnak a hallgatók, hiszen az üzleti szituációk megoldásánál egymás véleményére megtanulnak figyelni, valamint meglátják, hogy egy üzleti szituációban hogyan vélekedik egy közgazdász, mérnök, pénzügyes vagy éppen marketinges szakember.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy egy olyan üzleti hálóba -'network'- kerül a hallgató, ahol fontos ismerettségeket lehet kötni. Az oktatás gyakorlatiassága miatt a programban résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a legfrissebb akadémiai és kutatómunkákat megismerhessék, ami pedig a szakmai tudást bővíti.

Szántai Tamás elmondása szerint az MBA diploma önmagában Magyarországon még nem jelent fizetésemelést, azonban olyan tudást nyújt, ami predesztinálja majd a későbbiekben a magasabb bért.

Central European University

A CEU, Central European University MBA programmenedzsere, Hegedűs Tünde elmondása szerint hazánkban az MBA képzések között nagyon nagy különbség van. A CEU másabb képzést kínál, mint a többi magyarországi intézmény. Az egyetemen még inkább gyakorlatias, külföldi képzést oktatatnak. A programmenedzser állítása szerint a nappali tagozaton tanuló hallgatók 90 százaléka külföldi, a levelező tagozaton ez az arány 50 százalék körüli.

Hegedűs Tünde véleménye szerint szintén a multinacionális cégek igazgatói posztjainál jelent előnyt a mesterfokú diploma. Az ő intézményük képesítése olyan globális tudást ajánl azonban, amely nemzetközileg kiterjedtebb.

A legtöbben közgazdasági diplomával rendelkezők jelentkeznek az CEU egyetemre (20-30 százalék), ám minden területről találhatunk képviselőket, akik az üzleti világban dolgoznak és szeretnének hasznosabb, gyakorlatias tudást szerezni.

Miért jó az MBA?

A CEU programmenedzsere elmondása szerint egyre nagyobb presztízsértékkel bír Magyarországon, ha ilyen fajta diplomával rendelkezünk. Egyfajta divat-jellege van a mesterképzéseknek, ezért fontos, hogy az egyes egyetemek és főiskolák valamilyen értékes képzést ajánljanak fel. A CEU MBA-jének értéke az oktatás nemzetközi és gyakorlatias jellegében nyilvánul meg.

Kik vesznek részt a képzésben?

A felvételnél az mindenképpen fontos, hogy kik a jelentkezők és milyen szakmai háttérrel rendelkeznek. A CEU-n a jelentkezés alapfeltétele az, hogy 2 éves munkatapasztalattal kell a leendő hallgatóknak bírniuk, hiszen ezen az egyetemen a professzorok csak irányítanak, és nem egyedül tőle tanulnak a hallgatók. Azért fontos, hogy tapasztalattal rendelkezzenek a jelentkezők, mert így nagyon sokat tanulnak egymástól. Éppen ezért az átlagéletkor 30-35 év.

A papír önmagában itt is édeskevés, és nem jelent azonnal többszörös fizetést. A tudást meg kell tanulnunk felhasználni, és akkor nagy előnyhöz juthatunk. A legnagyobb előnye a képzésnek a diplomán kívül Hegedűs Tünde szerint az, hogy a képzés alatt olyan üzleti kapcsolatokra tehetünk szert, amelyek még nagyon fontosak lehetnek az életünkben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18