3 °C Budapest

Babakötvény: egy elvetélt ötlet...

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 11:00

A kormány január elsejével bevezetett előtakarérkossági terve, a babakörvény nem igazán nyerte el a lakosság a tetszését. A szülők mindössze 7,5 százaléka kérte, hogy a Magyar Államkincstár kiutalja az összeget a bankokhoz, és a takarékszövetkezetekhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány január elsejével bevezetett előtakarérkossági terve, a babakörvény nem igazán nyerte el a lakosság a tetszését. A szülők mindössze 7,5 százaléka kérte, hogy a Magyar Államkincstár kiutalja az összeget a bankokhoz, és a takarékszövetkezetekhez - írja a Napi.

A babakötvényről szóló kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a szülők csak akkor gyarapíthatják az induló 40,000 forintos állományt, ha a gyermekük nevére Start- számlát nyitnak. A bankok minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy becsalogassák magukhoz a fiatal szülőket, ingyenes számlanyitást, fenntartást és kiemelten magas kamatokat ígérve. Mindezek ellenére január elseje óta összesen 3905 újszülött szülei döntöttek úgy, hogy szeretnének gyarapítani az állam által adott tőkét. Az előtakarékosságot választókat az állam is támogatja az éves növekmény 10 százalékával, de maximum 6 ezer forinttal, amely a szociálisan rászorultak körében 12 ezer forintra emelkedik.

Ha a szülők úgy döntenek, hogy nem nyitnak számlát, akkor a pénz a Magyar Államkincstár kezelésében marad, itt a mindenkor érvényes 5 éves állampapír hozamával bővül. Ebben az esetben a gyermek 18. születénapját betöltve körülbelül 120 ezer forint boldog tulajdonosává válik, míg ha a szüleik úgy döntöttek volna, hogy havi 5 ezer forintot elhelyeznek a számlájára, akkor a végösszeg 2,3 millió forint körül lenne.

A Magyar Államkincstát szerint az érintett pénzintézetek száma meghaladja a 100-at, de a gyakorlatban a piac sokkal nagyobb koncentráltságot mutat, a betétszámlák közel 60 százalékát, körülbelül 2500-t az OTB Banknál nyitottak meg. Az OTP-n kívül csupán Ersténél, az MKB-nál és a K&H-nál számoltak még be nagyobb mennyiségű elhelyezésről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35