Mennyit ér egy újszülött ? (indul a start számla)

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:50

Öngondoskodásra is alkalmas számlát nyit 40 ezer forinttal minden december 31. után született gyermek részére a kormány. A megtakarítások után kiegészítő állami támogatás is jár, így a gyermek 18 éves korára akár 4,3 millió forint is lehet a kötvény hozammal növelt értéke.

A gyermekvállalási kedv ösztönzése érdekében a kormány a Száz lépés program keretében babakötvénnyel segíti a fiatal párokat. A parlament előtt lévő törvényjavaslat lényege, hogy minden 2005. december 31. után született gyermeket támogatásban részesítenek. A gyermek születését követően a szülő valamely hitelintézetnél megnyitja a gyermek nevére szóló Start-számlát. Minden gyermek számára, születése évében az állam 40 ezer forintot utal a számlára, illetve a rászorultak esetében 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot. A gyermekek 7 és 14 éves korában ismételten megvizsgálják a rászorultságot. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá.
Az államkincstár azon gyermekek számára is zárolja az összeget, akik nevére születésükkor nem nyitották meg a Start-számlát.
A számla létrehozása az öngondoskodás egyik eszköze is lehet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón elmondta, a javaslat szülői megtakarításra is ösztönöz, amennyiben a szülők maguk is leköthetnek a Start-számlán évente legfeljebb 120 ezer forintot. A számlán lévő összeg adótól, illetéktől és járuléktól mentes. - A kormány úgy ösztönözné az állami felelősségvállalás kiegészítésére a családokat, hogy a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, valamint a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt - mondta a miniszterelnök.
A támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 Ft. Azaz a maximálisan befizethető évi 120 ezer forint után is maximálisan 6000 forint támogatást nyújt az állam. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, alacsony jövedelmű családok gyermekeit a számlájukra elhelyezett megtakarítások után emelt összegű támogatásban részesülnek, ennek összege a szülői befizetés 20%-a, legfeljebb évi 12 000 Ft.
Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekek kincstári számlájára - akik egyáltalán nem számíthatnak szüleik támogatására - az állam évente 12 000 Ft támogatást utal át.
A minden gyermeknek járó támogatással és havi 10 ezer forintos szülői befizetéssel számolva a kötvény hozammal növelt értéke a gyermek 18 éves korára mintegy 4,3 millió forint lehet.
Gyurcsány Ferenc elmondta, a javaslatról jogszabály-koncepció szinten augusztus végén hozta meg első döntését a kabinet, amely a költségvetés általános tartalékában 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra. Mint mondta, évi 94-95 ezer születéssel számolva 2006-ban a babakötvény alkalmazásának költsége 3,8 milliárd forint lesz.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm