2 °C Budapest

Mennyit ér egy újszülött ? (indul a start számla)

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:50

Öngondoskodásra is alkalmas számlát nyit 40 ezer forinttal minden december 31. után született gyermek részére a kormány. A megtakarítások után kiegészítő állami támogatás is jár, így a gyermek 18 éves korára akár 4,3 millió forint is lehet a kötvény hozammal növelt értéke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A gyermekvállalási kedv ösztönzése érdekében a kormány a Száz lépés program keretében babakötvénnyel segíti a fiatal párokat. A parlament előtt lévő törvényjavaslat lényege, hogy minden 2005. december 31. után született gyermeket támogatásban részesítenek. A gyermek születését követően a szülő valamely hitelintézetnél megnyitja a gyermek nevére szóló Start-számlát. Minden gyermek számára, születése évében az állam 40 ezer forintot utal a számlára, illetve a rászorultak esetében 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot. A gyermekek 7 és 14 éves korában ismételten megvizsgálják a rászorultságot. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá.
Az államkincstár azon gyermekek számára is zárolja az összeget, akik nevére születésükkor nem nyitották meg a Start-számlát.
A számla létrehozása az öngondoskodás egyik eszköze is lehet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón elmondta, a javaslat szülői megtakarításra is ösztönöz, amennyiben a szülők maguk is leköthetnek a Start-számlán évente legfeljebb 120 ezer forintot. A számlán lévő összeg adótól, illetéktől és járuléktól mentes. - A kormány úgy ösztönözné az állami felelősségvállalás kiegészítésére a családokat, hogy a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, valamint a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt - mondta a miniszterelnök.
A támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 10%-a, de legfeljebb évi 6 000 Ft. Azaz a maximálisan befizethető évi 120 ezer forint után is maximálisan 6000 forint támogatást nyújt az állam. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, alacsony jövedelmű családok gyermekeit a számlájukra elhelyezett megtakarítások után emelt összegű támogatásban részesülnek, ennek összege a szülői befizetés 20%-a, legfeljebb évi 12 000 Ft.
Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekek kincstári számlájára - akik egyáltalán nem számíthatnak szüleik támogatására - az állam évente 12 000 Ft támogatást utal át.
A minden gyermeknek járó támogatással és havi 10 ezer forintos szülői befizetéssel számolva a kötvény hozammal növelt értéke a gyermek 18 éves korára mintegy 4,3 millió forint lehet.
Gyurcsány Ferenc elmondta, a javaslatról jogszabály-koncepció szinten augusztus végén hozta meg első döntését a kabinet, amely a költségvetés általános tartalékában 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra. Mint mondta, évi 94-95 ezer születéssel számolva 2006-ban a babakötvény alkalmazásának költsége 3,8 milliárd forint lesz.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:09