17 °C Budapest

A szükséges plussz

Pénzcentrum
2006. január 4. 06:20

Az idei év januárjától elindult a babakötvény-rendszer, melynek lényege, hogy a gyermek szülei (illetve az Államkincstár) által valamelyik hitelintézetnél a gyermek nevére nyitott ún. Start-számlára az állam 40 ezer forintot átutal indulásként. A rászorultak 7. és 14. életévük betöltésekor további 42-42 ezres átutalást kapnak. így 18 év múlva már minden fiatal felnőtt saját jogán számíthat a pályakezdését, továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését megkönnyítő anyagi segítségre.

 
Az idei év januárjától elindult a babakötvény-rendszer, melynek lényege, hogy a gyermek szülei (illetve az Államkincstár) által valamelyik hitelintézetnél a gyermek nevére nyitott ún. Start-számlára az állam 40 ezer forintot átutal indulásként. A rászorultak 7. és 14. életévük betöltésekor további 42-42 ezres átutalást kapnak. így 18 év múlva már minden fiatal felnőtt saját jogán számíthat a pályakezdését, továbbtanulását, családalapítását, otthonteremtését megkönnyítő anyagi segítségre.
2006. január 1-jétől az állam minden megszülető gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít, amit a gyermek 18. életévének betöltését követően vehet fel. A támogatásra jogosító babakötvény összege 2006-ban gyermekenként 40.000 Ft.
A minden gyermeknek járó 40.000 Ft-on felül az alacsonyabb jövedelmű, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok gyermekei 7. és 14. életévük betöltésekor további 42-42.000 Ft-ra, összesen tehát 124.000 Ft-ra jogosultak.
Hasonlóan emelt összegű támogatásra jogosultak az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett, állami gondozott gyermekek.
Számlanyitás, befektetés, költségek
 
A Magyar Államkincstár a születés hónapját követő 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, majd ezt követően 8 munkanapon belül a gyermek nevére kincstári számlát nyit, amelyen a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait nyilvántartja. A kincstári számla megnyitásáról a Magyar Államkincstár a szülőknek levelet küld.
A szülő Start-számlát nyithat a gyermek nevére valamely banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A Start-számla megnyitásához a szülőnek igazolnia kell, hogy a családi pótlékot a nevére folyósítják, továbbá be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a gyermek adóigazolványát, illetve engedélyt kell adni a számlavezető pénzintézetnek arra, hogy a gyermek adatait a Start-számlával kapcsolatos ügyintézéshez nyilvántartsa. (Az adóigazolványt az APEH állítja ki, a gyermek adóazonosító jeléről a Magyar Államkincstár leveléből értesülhetnek a szülők.) A Start-számla a gyermek adóigazolványának kiváltása nélkül is megnyitható, ha a szülő felhatalmazást ad, hogy a gyermek adóazonosító jelét a Magyar Államkincstár küldje meg a számlavezetőnek.
A számlanyitásról a bank vagy befektetési szolgáltató értesíti a Magyar Államkincstárat, amely ez alapján a szülő által nyitott Start-számlára utalja az állami támogatást.
A Start-számlát nemcsak közvetlenül a gyermek születése után, hanem bármikor később is meg lehet nyitni. Ebben az esetben a saját számla létrehozásáig a gyermeknek járó állami támogatás a kincstári számlán marad, és a Magyar Államkincstár évente az ötéves állampapír hozamával megegyező mértékű kamatot ír jóvá a számlán levő összeg után. Ha a szülő végül megnyitja a Start-számlát, a Magyar Államkincstár az addig a kincstári számlán összegyűlt összeget átutalja.  
A számlavezető évenként gyermekenként a Start-számla éves átlagos állománya legfeljebb 1%-ának megfelelő díjat számíthat fel, amelyet a számlára érkező összegekből tarthat vissza.
 
A Start-számla áthelyezhető más számlavezetőhöz, és a befektetési forma is megváltoztatható.
Szülői gondoskodás
A babakötvénnyel megnyitott számlára a szülők jelentős kedvezmények mellett évente maximum 120.000 Ft-ot helyezhetnek el gyermekük javára.
A gyermek számláján lévő összegek - állami támogatás és szülői megtakarítások - hozama a megtakarítás 18 évében mentes lesz mindennemű adó, járulék és illeték alól, így a későbbi években esetlegesen bevezetésre kerülő kamatadó sem terheli.
Más megtakarítási formáktól eltérően a szülői hozzájárulást nem személyi jövedelemadó-kedvezmény, hanem a megtakarítás összegéhez igazodó közvetlen támogatás ösztönzi. Így azoknak a gyermekei is részesülnek ebben, akiknek bár nincs adóköteles jövedelmük, mégis kisebb-nagyobb összegekkel szeretnének maguk is hozzájárulni gyermekük biztonságos életkezdéséhez. A támogatás a gyermek számlájára befizetett összeg 10%-a, de legfeljebb évi 6.000 Ft. Ha egy szülő havonta 5.000 forintot fizet be, akkor az állam ennek 10%-át, havi 500 Ft-ot ad támogatásként, amit a gyermek számláján ír jóvá. Az a szülő, aki a maximális összeget, havi 10.000 forintot takarít meg a gyermeke javára, az ő megtakarításának összege is havi 500 Ft-tal, a befizetett összeg 5%-ával egészül ki. A befizetések után járó állami támogatás kiszámolásakor az összes éves befizetést veszik figyelembe, tekintet nélkül arra hogy az az év melyik részében érkezett.

Forrás: Kormányzati Hírportál
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, alacsony jövedelmű családok gyermekeit a számlájukra elhelyezett megtakarítások után emelt összegű támogatás illeti meg. A támogatás mértéke a szülői befizetés 20%-a, legfeljebb évi 12.000 Ft. Az emelt támogatási összeg révén egy alacsony jövedelmű család már havi 2.500 Ft-os megtakarítás után 500 Ft-os támogatásra jogosult, kétszer annyira, mint amennyit egy magasabb jövedelmű család kap. Az emelt összegű támogatás a nehezebb helyzetben lévő családok várhatóan kisebb megtakarítását kívánja kipótolni.

Forrás: Kormányzati Hírportál

 

Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyermekek kincstári számlájára - akik egyáltalán nem számíthatnak szüleik támogatására - az állam évente 12.000 Ft támogatást utal át.

Forrás: Kormányzati Hírportál
Ha a szülő magasabb összegű támogatásra tart igényt a saját befizetések után, évente egyszer, december 15-éig a számlavezető felé igazolnia kell a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot.
Az állami támogatások jóváírásával kapcsolatban a szülőnek semmilyen egyéb feladata nincs, azt a számlavezető pénzintézet és a Magyar Államkincstár automatikusan intézi.  
Az állami támogatást a számlavezető igényli a Magyar Államkincstártól január 31-éig, a Magyar Államkincstár pedig az igénylés kézhezvételétől számított 30 naptári napon belül utalja azt át. Így legkésőbb a tárgyévet követő év március 2-áig (szökőévben március 1-jéig) megtörténik a támogatás jóváírása.
18 év után
A gyermek számláján elhelyezett összegek - állami támogatás, szülői megtakarítások - illetve ezek hozama legkorábban a gyermek 18. életévének betöltését követően vehetők fel.
Annak érdekében, hogy ez a megtakarítás csak és kizárólag a fiatalok életkezdéséhez nyújthasson támogatást szigorú szabályok fogják előírni, hogy: Csak a már nagykorú fiatal rendelkezhet a számlán szereplő összeg felhasználásáról.
Természetesen dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem párosulnak a korábbi kedvezmények.
Az összeg a következő célokra fordítható:
  • tanulmányok,
  • lakhatás,
  • pályakezdés,
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
  • jogszabályban meghatározott más cél.
Amire nem jár a kedvezmény, és még egyéb tudnivalók
A Start-számlára a települési önkormányzatok is befizethetnek, bármilyen összegben, az önkormányzati befizetések után azonban állami támogatás nem jár.
A gyermek külföldi letelepedésének időszakában történő befizetés nem írható jóvá a Start-számlán.
A gyermek halála esetén a hagyatéki eljárás alapján a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően az örökösnek felhasználási korlátozás nélkül kifizethető.
 
Kapcsolódó cikkek:
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm