2 °C Budapest

Nőhetnek a devizahitelek terhei

Pénzcentrum
2006. március 6. 09:05

Érzékelhetően emelkedhetnek a következő években a hazai devizahitel-adósok terhei - aggódnak az elemzők. Úgy látják, hogy a gyengülő forint, az euró és a svájci frank kamatának emelkedése, valamint a nemzetközi befekteti hangulat romlása futamidőtől és hitelösszegtől függően jelentősen megnövelheti a havi törlesztőrészleteket - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Érzékelhetően emelkedhetnek a következő években a hazai devizahitel-adósok terhei - aggódnak az elemzők. Úgy látják, hogy a gyengülő forint, az euró és a svájci frank kamatának emelkedése, valamint a nemzetközi befekteti hangulat romlása futamidőtől és hitelösszegtől függően jelentősen megnövelheti a havi törlesztőrészleteket – írja a Magyar Hírlap.
Az Erste Bank várakozásai szerint a jelenleg 2,5 százalékos eurókamat 3,25 százalékon stabilizálódhat a következő években, a frank március közepén várhatóan 1,25 százalékra emelkedő kamata pedig 2-2,25 százalék körül állapodhat meg. Forián Szabó Gergely, a CA IB vezető elemzője elmondta: huszonöt bázispontos kamatnövekedés néhány száz forinttal drágíthatja a törlesztőrészleteket, de egy hosszabb futamidejű lakáshitelnél már százezer forintos is lehet a többletkiadás. A finanszírozók agy ideig persze lenyelik a kamatkülönbözetet, különösen ha éles a verseny, azonban hosszabb távon mindenképpen továbbhárítják azt az ügyfelekre.

Mindez azonban eltörpülne egy esetleges drasztikusabb forintgyengülés várható hatásai mellett. Ennek pedig, elemzők szerint, igen nagy a valószínműsége.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?