Kamatot emelnek Svájcban, rettegjenek az adósok - viszik az autót és a lakást is

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:44

Az előttünk álló héten magyar szempontból több kulcsfontosságú makrogazdasági adat, esemény, jelentés lát napvilágot. Holnap a novemberi inflációról, míg csütörtökön az államháztartás működésének novemberi részleteiről kapunk képet.

Az előttünk álló héten magyar szempontból több kulcsfontosságú makrogazdasági adat, esemény, jelentés lát napvilágot. Holnap a novemberi inflációról, míg csütörtökön az államháztartás működésének novemberi részleteiről kapunk képet.
A hazai devizahitelesek szempontjából kiemelten fontos, hogy szintén csütörtökön dönt a svájci jegybank az irányadó, jelenleg 0.75%-on álló kamatáról (3 hónapos Libor célsáv középérték). A piaci árazások arra utalnak, hogy egy óvatos, negyed százalékpontos kamatemelés következhet be (a 3 hónapos CHF-Libor kamat pénteken 1.03%-on állt). Az esetleges kamatemelés szinte azonnal „átgyűrűzik” a hazai pénzintézetek hitelkamataiba, megemelve ezzel a kihelyezett hitelek törlesztőrészleteit. Ez a hirtelen jövő törlesztőrészlet változás kellemetlenül érinthet nagyon sok magyar háztartást. Különösen érdemes most odafigyelni a hitelfelvételre, ugyanis így az ünnepek környékén sokan a pillanat hatása alatt ( 0 % THM, akciós hitel, stb. ) döntenek egy-egy termék hitlre történő vásárlásáról
Nemcsak a devizahitelesek, hanem az egész magyar, illetve európai gazdaság szempontjából akár sorsdöntő is lehet a csütörtökön kezdődő 2 napos EU-csúcstalálkozó, melynek központi témája a 7 éves uniós költségvetés elfogadása. A legfrissebb hírek alapján elképzelhető, hogy nem sikerül megállapodásra jutni a pénzelosztásról. Ez nemcsak hazánk (az eddig reméltnek csupán harmada állna rendelkezésre uniós forrásként 2007-ben), hanem az egész Európai Unió számára negatív gazdasági és megítélésbeli kihatással lehet (ld. sikertelen európai alkotmányelfogadási folyamat következményei).
A fejlett piacok feltűnően bő gazdasági adatáradata közül ki kell emelni, hogy az OPEC ma jelenti be a jövő év első negyedévi kitermelési kvótáját, míg holnap a ZEW német gazdasági hangulat-index decemberi értékét, illetve a FED kamatdöntését és indoklását ismerhetjük meg. Szerdán az Egyesült Államok októberi külkereskedelmi mérleg, csütörtökön a novemberi inflációs adatai jelennek meg. Pénteken a legfontosabb német konjunktúra-index (IFO) mellett a harmadik negyedéves amerikai folyó fizetési mérleg hiány adat kerül nyilvánosságra.
Kapcsolódó cikkek:
Csökkenő kamatok változatlan törlesztőrészletek  
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem