18 °C Budapest

Kamatot emelnek Svájcban, rettegjenek az adósok - viszik az autót és a lakást is

Pénzcentrum
2005. december 12. 09:44

Az előttünk álló héten magyar szempontból több kulcsfontosságú makrogazdasági adat, esemény, jelentés lát napvilágot. Holnap a novemberi inflációról, míg csütörtökön az államháztartás működésének novemberi részleteiről kapunk képet.

Az előttünk álló héten magyar szempontból több kulcsfontosságú makrogazdasági adat, esemény, jelentés lát napvilágot. Holnap a novemberi inflációról, míg csütörtökön az államháztartás működésének novemberi részleteiről kapunk képet.
A hazai devizahitelesek szempontjából kiemelten fontos, hogy szintén csütörtökön dönt a svájci jegybank az irányadó, jelenleg 0.75%-on álló kamatáról (3 hónapos Libor célsáv középérték). A piaci árazások arra utalnak, hogy egy óvatos, negyed százalékpontos kamatemelés következhet be (a 3 hónapos CHF-Libor kamat pénteken 1.03%-on állt). Az esetleges kamatemelés szinte azonnal „átgyűrűzik” a hazai pénzintézetek hitelkamataiba, megemelve ezzel a kihelyezett hitelek törlesztőrészleteit. Ez a hirtelen jövő törlesztőrészlet változás kellemetlenül érinthet nagyon sok magyar háztartást. Különösen érdemes most odafigyelni a hitelfelvételre, ugyanis így az ünnepek környékén sokan a pillanat hatása alatt ( 0 % THM, akciós hitel, stb. ) döntenek egy-egy termék hitlre történő vásárlásáról
Nemcsak a devizahitelesek, hanem az egész magyar, illetve európai gazdaság szempontjából akár sorsdöntő is lehet a csütörtökön kezdődő 2 napos EU-csúcstalálkozó, melynek központi témája a 7 éves uniós költségvetés elfogadása. A legfrissebb hírek alapján elképzelhető, hogy nem sikerül megállapodásra jutni a pénzelosztásról. Ez nemcsak hazánk (az eddig reméltnek csupán harmada állna rendelkezésre uniós forrásként 2007-ben), hanem az egész Európai Unió számára negatív gazdasági és megítélésbeli kihatással lehet (ld. sikertelen európai alkotmányelfogadási folyamat következményei).
A fejlett piacok feltűnően bő gazdasági adatáradata közül ki kell emelni, hogy az OPEC ma jelenti be a jövő év első negyedévi kitermelési kvótáját, míg holnap a ZEW német gazdasági hangulat-index decemberi értékét, illetve a FED kamatdöntését és indoklását ismerhetjük meg. Szerdán az Egyesült Államok októberi külkereskedelmi mérleg, csütörtökön a novemberi inflációs adatai jelennek meg. Pénteken a legfontosabb német konjunktúra-index (IFO) mellett a harmadik negyedéves amerikai folyó fizetési mérleg hiány adat kerül nyilvánosságra.
Kapcsolódó cikkek:
Csökkenő kamatok változatlan törlesztőrészletek  
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?