Most már biztos - viszik az autót és a lakást is

Pénzcentrum
2005. december 15. 16:55

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank. 25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank.25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.
 
A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak a kamatemelés kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása hosszú távon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.
A svájci frank idén márciusban és augusztusban csak 155 forintba került, akik ekkor vettek fel frankalapú devizakölcsönt, azokat igen kedvező törlesztőrészletek csábították, hiszen a forinthoz képest olcsó és alacsony kamatszintű pénzben adósodtak el.
Mára azonban megváltozott a helyzet. A múlt heti Fitch-leminősítés után a frank ára 167 forintig emelkedett, és azóta is a 164-167 forintos sávban mozog, bár már októberben elérte időnként a 164 forintos szintet. A mostani kamatemelés hatására akár tartósan is a 168-170 forintig emelkedhet a frank árfolyama.
A frankos hitelek törlesztőrészlete így akár ezres nagyságrendben is emelkedhet. Ha valaki a nyári hónapokban olyan frankalapú lakáshitelt vett föl, amely törlesztőrészlete akkor 77 500 forint volt - ami 500 franknak felelt meg -, annak a mostani kamatdöntést követően várható 168 forint körüli frankárfolyam esetén már 84 000 forint lesz a havi fizetési kötelezettsége. Ám a jelentős árfolyamkülönbség hatására már egy néhány tízezer forintos gépjármű-hitel törlesztése két-három ezer forinttal többe kerülhet. Emellett, hosszabb távon, a magasabb kamatszint hatására is emelkedhet valamennyit a törlesztési kötelezettség.

A következő kamatemelés (negyedévente van ülés) márciusban következhet, akkor újabb 25 bp-tal 1.25%-ra emelkedhet az irányadó ráta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08