-1 °C Budapest

Most már biztos - viszik az autót és a lakást is

Pénzcentrum
2005. december 15. 16:55

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank. 25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank.25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.
 
A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak a kamatemelés kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása hosszú távon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.
A svájci frank idén márciusban és augusztusban csak 155 forintba került, akik ekkor vettek fel frankalapú devizakölcsönt, azokat igen kedvező törlesztőrészletek csábították, hiszen a forinthoz képest olcsó és alacsony kamatszintű pénzben adósodtak el.
Mára azonban megváltozott a helyzet. A múlt heti Fitch-leminősítés után a frank ára 167 forintig emelkedett, és azóta is a 164-167 forintos sávban mozog, bár már októberben elérte időnként a 164 forintos szintet. A mostani kamatemelés hatására akár tartósan is a 168-170 forintig emelkedhet a frank árfolyama.
A frankos hitelek törlesztőrészlete így akár ezres nagyságrendben is emelkedhet. Ha valaki a nyári hónapokban olyan frankalapú lakáshitelt vett föl, amely törlesztőrészlete akkor 77 500 forint volt - ami 500 franknak felelt meg -, annak a mostani kamatdöntést követően várható 168 forint körüli frankárfolyam esetén már 84 000 forint lesz a havi fizetési kötelezettsége. Ám a jelentős árfolyamkülönbség hatására már egy néhány tízezer forintos gépjármű-hitel törlesztése két-három ezer forinttal többe kerülhet. Emellett, hosszabb távon, a magasabb kamatszint hatására is emelkedhet valamennyit a törlesztési kötelezettség.

A következő kamatemelés (negyedévente van ülés) márciusban következhet, akkor újabb 25 bp-tal 1.25%-ra emelkedhet az irányadó ráta.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem