Most már biztos - viszik az autót és a lakást is

Pénzcentrum
2005. december 15. 16:55

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank. 25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.

Bekövetkezett az amire számítani lehetett, kamatot emelt ma a svájci jegybank.25 bp-tal 1%-ra emelte az alpesi ország az irányadó rátáját (3 hónapos Libor célsáv középértéke). A kamatszint tavaly szeptember óta változatlan szinten állt, azonban ez már nem vigasztalja a devizában szépszámmal eladósodó magyar lakosságot.
 
A svájci frank devizahitellel rendelkező magyaroknak a kamatemelés kettős kedvezőtlen hatást jelenthet (mely lényegében már beépült az árakba, árfolyamokba). Az ottani monetáris szigorítás egyrészt a svájci frank-alapú hitelek kamat-szintjét is emeli (ennek hatása hosszú távon jelentkezik). A kamatemelés általában erősíti az adott ország devizáját, ami frank forinttal szembeni erősödését, azaz a forintban jelentkező törlesztőrészletek emelkedését jelentheti. Ez viszont rövid távú kedvezőtlen hatás lehet.
A svájci frank idén márciusban és augusztusban csak 155 forintba került, akik ekkor vettek fel frankalapú devizakölcsönt, azokat igen kedvező törlesztőrészletek csábították, hiszen a forinthoz képest olcsó és alacsony kamatszintű pénzben adósodtak el.
Mára azonban megváltozott a helyzet. A múlt heti Fitch-leminősítés után a frank ára 167 forintig emelkedett, és azóta is a 164-167 forintos sávban mozog, bár már októberben elérte időnként a 164 forintos szintet. A mostani kamatemelés hatására akár tartósan is a 168-170 forintig emelkedhet a frank árfolyama.
A frankos hitelek törlesztőrészlete így akár ezres nagyságrendben is emelkedhet. Ha valaki a nyári hónapokban olyan frankalapú lakáshitelt vett föl, amely törlesztőrészlete akkor 77 500 forint volt - ami 500 franknak felelt meg -, annak a mostani kamatdöntést követően várható 168 forint körüli frankárfolyam esetén már 84 000 forint lesz a havi fizetési kötelezettsége. Ám a jelentős árfolyamkülönbség hatására már egy néhány tízezer forintos gépjármű-hitel törlesztése két-három ezer forinttal többe kerülhet. Emellett, hosszabb távon, a magasabb kamatszint hatására is emelkedhet valamennyit a törlesztési kötelezettség.

A következő kamatemelés (negyedévente van ülés) márciusban következhet, akkor újabb 25 bp-tal 1.25%-ra emelkedhet az irányadó ráta.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?