A kovász készítés és a barátságkenyér recept sem bonyolult, remek ajándék lehet idén karácsonyra. És nem is kerül sokba.
Langalló, langali, töki pompos, kemencelángos, kenyérlángos - szinte minden magyar tájegységen máshogy hívják, de mai napig a vásárok, piacok, falunapok elmaradhatatlan finomsága. Nem csoda, hiszen illatára mindenkinek összefut a nyál a szájában! Cikkünkben most annak jártunk utána, honnan ered, mi a története, illetve, hogyan is dobjuk össze szombat délután, mondjuk egy családi vacsorára.
A kenyérlángos története
Kenyérsütéskor az első étkezésre fogyasztották. Natúr állapotban, vagy ízesítve önálló, laktató étel. Ma már országszerte ismerik és fogyasztják. Története a 14. századig nyúlik vissza. Első írásos emléke 1700-ból való. 1730 körül az Alföldön a naponta hazajáró disznópásztorok, csordások részére sütötték, a fizetség elszámolásánál figyelembe vették.
A kenyérlángos sütése azokban a régiókban volt jellemző, ahol jól keleszthető búzalisztből sütöttek kenyeret. Sütési technológiáját a paraszti háztartások kísérletezték ki: a már megkelt kenyértésztából annyi tésztadarabot szakítottak ki, ahány lángost akartak sütni.
Alapanyaga hagyományos kenyértészta. A kenyértésztából szakasztáskor egy bizonyos részt lángosnak hagytak meg. Ha a kemence alja annyira átmelegedett, hogy a piszkafa érintésére szikrát hányt, egy-egy tésztadarabot a sütőlapáton ujjnyi vastag, kerek lappá nyújtottak, megszurkálták, vízzel megpaskolták, és a kemenceszáj közelébe, a kemence kövére vetették. Kiszedés után libatollból készült seprűvel az alját a hamutól megtisztították. Esetenként sós, tejfölös-kapros túrót is simítottak a nyers, kinyújtott lapra, és úgy sütötték meg.
Sütötték káposztalevélen, karalábélevélen. A zöld levelek különleges ízt kölcsönöztek neki. Kenyérsütés napján pótolta a kenyeret, ami ekkorra már elfogyott a háznál. Kenyérlángos mellé nem ettek más ételt. A 19. sz. második felétől már nemcsak kenyérsütés napján készítették. Elsősorban piacokon, vásárokon, fürdőhelyeken működő kifőzdékben vált népszerűvé.
Hogy készül ma a kenyérlángos?
Van ahol kenyérlángos, van ahol töki pompos, de hívják langallónak, bodagnak és vakaréknak is. Az az étel pedig, aminek ennyi neve van, ennyit becézgetik, csak is fejedelmi finomság lehet. Elkészítés egyszerű, ráadásul hamar megvan, így szuper hétvégi ebéd vagy vacsora lehet belőle. Nézzünk is a receptet!
Alap kenyérlángos recept:
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 nagyobb krumpli
- 2 dl tej
- 2 tk cukor
- 30 g élesztő
- 2 tk só
- 2,5 dl tejföl
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 2-3 fej lilahagyma
- só
- bors
- 3 ek étolaj
Elkészítés:
Pucoljuk meg a krumplit, majd főzzük puhára. Törjük össze, és hagyjuk kihűlni. Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Nagy keverőtálban gyúrjunk kenyértésztát a tört krumpliból, lisztből, sóból, és az élesztős tejből. Fedjük le tiszta konyharuhával és hagyjuk a kétszeresére kelni egy óra alatt. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Nyújtsuk centi vastagra a megkelt tésztát, majd rakjuk egy beolajozott tepsibe. Kenjük be a tészta tetejét tejföllel, szórjuk rá az apróra vágott kolozsvári szalonnát, és a vékonyra szelt lilahagymát. Őröljünk rá borsot, majd dobjuk be az előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








