A jövő hét elején még párás, ködös idő várható, szenteste napján viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik az ország felé, van, ahol havas esőre, havazásra is számítani...
Karácsonyi kajakóma: így gyötör meg a túlevés, mutatjuk mi történik a testedben percről percre
Az ünnepek alatt egy-egy kiadós kiadós ebéd vagy vacsora után hamar érezhetjük magunkat fáradtnak, letargikusnak. Ezt az állapotot legtöbbször kajakómának nevezzük. Hogy miért és hogyan tör ránk a szörnyű telítettség és puffadtság érzete? Mit lehet tenni ellene? Ennek járt utána a HelloVidék.
Sokaknak ismerős lehet a karácsonyi ebéd, vacsora utáni szörnyű, telített érzés, amit évről-évre megtapasztalhatunk. A nyomasztó és letargikus állapot evés után, könnyen felborítatja a nap hátralévő részté is, főleg, ha gyomorfájással, puffadással és hatalmas fáradságérzéssel jár. A köztudatban kajakómának hívott jelenséget nagyon sok dolog okozhatja. Most annak jártunk utána, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzük vagy kezeljük.
Mi történik a gyomrodban ilyenkor? Mutatjuk percről percre!
Amikor a karácsonyi családi étkezésekre gondolunk, szinte már azonnal érezzük a telítettséget, amit a legtöbben már többször is megtapasztalhattunk az ebédek, vacsorák során. Egy dél-afrikai kutatás szerint a becsült energiafogyasztásunk egy karácsonyi ebéd alatt ugyan annyi, mint egy másfél napos túra során. Ha meg akarjuk érteni, mi történik a szervezetünkben ilyenkor, vegyük szemügyre lépésről-lépésre, hogy dolgozzuk fel az elfogyasztott ételt-italt!
Első 5 perc után
Az alkohol gyorsan felszívódik a véráramba, és öt-tíz perccel az első korty után kezdet megérezni. A vékonybél felszívja az alkohol nagy részét, a többit a gyomor intézi. Az alkohol tágítja az ereket, különösen a bőr alatti kapillárisokat, ezért érezzük, hogy melegünk van.
20 perc után
Az átlagos gyomornak egy liter a befogadóképessége. Érdekesség viszont, hogy evés közben, a telítettség érzését kb 20 perc után kezdjük el érezni, ennyi idő kell, amíg a telítettség jelei eljutnak az agyba a gyomor-bél traktusból. Persze lehet, hogy addigra már túlettük magunkat. A telítettség érzését fokozza a túl gyors evés és ivás, amelye során több levegőt is nyelünk, mint kellene. Ez okozza a büfögést.
30 perc után
Evés közben az étel megemeli a vércukorszintet. Válaszul a hasnyálmirigy elkezdi termelni az inzulin hormont, amely átalakítja a glükózt egy glikogén nevű tárolható formába. A vércukorszint ebből eredő csökkenése elsöprő fáradtságot okoz.
1 óra után
Evés után több vér áramlik az emésztőrendszerbe. Az emésztés elősegítése érdekében a szív és az anyagcsere felgyorsul, melyet a testhőmérséklet enyhe emelkedése kíséri, emiatt izzadtnak és fáradtabbnak érezzük magunkat. A helyzetet tovább rontja: hogy a tartalmasabb ételeket nehezebben dolgozza fel a szervezetünk, az alkohol pedig lassítja az emésztést.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
2 óra után
A fehérjében és zsírban gazdag nehéz étkezés két-három órán át ülhet a gyomrodban, így puffadtnak érezzük magunkat. A puffadás részben akkor jelentkezik, amikor a szervezet enzimjei nem képesek megbirkózni bizonyos anyagokkal, például a raffinózzal, a kelbimbóban és más sárgarépában található komplex cukorral.
3 óra után
Körülbelül három órába telik, amíg a test lebont egy 250 ml-es pohár bort, de valószínűleg ennél többet iszunk egy vacsora alatt.
6 óra után
Hat-nyolc órára van szükség ahhoz, hogy az étel áthaladjon a gyomorban és a vékonybélben, mielőtt eljutna a vastagbélig. A test a húst aminosavakká emészti, amelyek a vékonybélen és a véren keresztül felszívódnak.
24 óra után
A meggyötört érzés, a másnaposság, amelyet nagyrészt az alkohol vizelethajtó jellegéből adódó kiszáradás okoz, mára enyhül. A szervezet végül elkezdheti az emésztetlen ételeket eltávolítani, felszívva a vizet és az ásványi anyagokat. Irány a mosdó!
Bodrogi Gyula titkos kedvence: így készül a tökéletes tiszacsegei karácsonyi halászlé – íme a titka!
Nem lehet véletlen, hogy Bodrogi Gyula rajong a tiszacsegei halászléért: ez az étel évtizedek óta az egyik legnagyobb magyar gasztroklasszikus. Most megmutatjuk, mi a titka...
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








