Tömegesen terjed az invazív óriásnövény Kárpátalján, de mi a helyzet Magyarországon? Az Őrségi Nemzeti Park szakembere válaszolt a kaukázusi medvetalp terjedéséről.
A legtöbb ember szívesen fogyasztja a sült kolbászt, viszont az esetek nagy részében az derül ki, hogy csak kevesen tudják úgy elkészíteni, mint a profi szakácsok. Most annak jártunk utána, hogy mi a titka a kolbászok helyes elkészítésének, valamint mi az a három hiba, amiket mindannyian rendszeresen elkövetünk főzésük-sütésük közben.
Élelmiszer szakemberek szerint valamennyien rosszul sütöttünk egész életünkben a kolbászokat. Jeff Baker a Michelin-csillagos szakács szerint öt lépést kell betartanunk a tökéletes fogász elkészítéséhe érdekében.
- Főzés előtt 20 perccel vegyük ki a kolbászt a hűtőből. Ez azért fontos, mert így tudjuk egyenletesen elkészíteni a kolbászt, valamint így megakadályozhatjuk, hogy a bőr kihasadjon, amikor a hővel szembe kerül.
- Használjon nehéz, de nem tapadós serpenyőt, majd állítsuk alatta a fokozatot alacsony vagy közepes hőmérsékletre
- Adjunk egy teáskanál kacsa- vagy libazsírt a serpenyőbe. Ezután egyengessük el a serpenyőben, amíg a zsír teljesen fel nem olvad. Ezután öntsük le a felesleges zsiradékot, éppen elég lesz annyi, amennyi a serpenyő falán maradt.
- Helyezze a kolbászokat a serpenyőbe, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz, majd állandó hőmérsékleten forgassuk meg őket, míg aranybarnára nem sülnek. A szakember 10–12 perc sütést javasol egy hagyományos vastag kolbászhoz.
- Tálalás előtt pihentessük a kolbászokat. A sütés után a kolbász belső hőmérséklete elérheti a 70 °C-ot is. Sokan nem tudják, de a legjobb kolbászok titka az, hogy hagyjuk pket néhány percig pihenni, akárcsak egy steak húst szokás.
Ezek a tipikus hibák, amiket mindenki elkövet kolbász sütés közben
- Legtöbben megszurkálják vagy bevagdossák a kolbászokat, pedig ez óriási hiba. Ha bevágjuk vagy kiszúrjuk a kolbászok bőrét, kifolyik minden nedvesség belőlük, így kiszárad a hús és ízetlen lesz a töltelék.
- Soha ne süssük a sütőben. Ha így teszünk a bőr megszárad vagy megkeményedik. Így a kolbász elveszti puha állagát és szintén túlságosan kiszárad.
(via: mirror.co.uk)

Most kiderült: hetek óta sós hazánkban is a Maros vize a parajdi katasztrófa miatt – mégis mennyire?
Továbbra sem sikerült elterelni a Korondi-patak vizét a parajdi sóbányánál, így az továbbra is jelentős mennyiségű oldott sót szállít, amiből bőven jut a Maros folyóba...
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Hitelfelvétel 2025-ben: mire figyelnek leginkább a magyarok?
Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink milyen szempontok alapján vesznek fel hitelt.
-
Az OTP Bank elkötelezett a digitális fejlesztések támogatása mellett (x)
Új, online gyorsan és kényelmesen igényelhető hitelterméket vezetett be az OTP Bank kisvállalkozói ügyfelei számára
-
Jön a nyári kupondömping a SPAR-nál! (x)
Több száz termék akár féláron – indul a SPAR nyári kuponakciója! Júliusban visszatérnek a SPAR kuponnapok, ahol nemcsak a strandtáskád, hanem a bevásárlókosarad is tele lehet kedvezményekkel!
-
Digitális vállalkozói számla a BinX-től (x)
Gyors, modern és ügyfélbarát vállalati számlaszolgáltatást kínál a hazai neobank, a BinX, sőt a tranzakciós illetéket sem hárítja át ügyfeleire.


