Woman chooses a slice of pork meat in vacuum package at the grocery store bacon store

Itt van Kína kőkemény válasza az uniós autóvámokra: elképesztő, mivel vág vissza Peking

2024. június 18. 16:44

Peking bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból érkező sertéshús árainak ügyében. Kína feltehetőleg ezzel vág vissza az EU, kínai elektromos járművekre vonatkozó vámok emelkedéséért. Ez akár hosszú távú feszültséget is okozhat a világ egyik legnagyobb kereskedelmi kapcsolatában.

Kína hamarosan vizsgálat alá vonhatja az EU-ból importált sertéshús kereskedelmi árait – állítja a CNN. Peking ezzel reagál Brüsszel azon bejelentésére, amelyben azt állítják, Kína mesterségesen alacsonyan tartja elektromos járművei árait.

A kínai kereskedelmi minisztérium hétfőn tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a helyi – mezőgazdasági termelők kérték a dömpingellenes vizsgálatot az EU-ból importált sertéshús és a kapcsolódó melléktermékek ügyében. Az előzetes vizsgálatok alapján úgy találták, hogy van elegendő ok a hivatalos eljárás megindítására, amely azt hivatott kideríteni, hogy az importált termékek árai mesterségesen alacsonyak-e.

A vizsgálat eredményeit egy éven belül kell közzétenni, de adott esetben lehetőség van a határidő meghosszabbítására. Amennyiben az importvámok emelkednek, jelentős hatása lehet az európai sertéshústermelőkre és exportőrökre, tekintettel arra, hogy Kína jelenti a világ legnagyobb sertéshúspiacát és az uniós export fő célországát.

Az Európai Unió statisztikái szerint tavaly több mint 2,5 milliárd euró értékben exportáltak sertéshúst Kínába. Ezek közül jelentős rész Spanyolországból származott, de Hollandia, Dánia és Franciaország is a kiemelt exportőrök között volt.

Peking már korábban is indított dömpingellenes vizsgálatot más uniós termékekkel, például a pálinkával szemben. Elemzők szerint további európai termékcsoportok is célkeresztbe kerülhetnek. Az Európai Bizottság szóvivője, Olof Gill hangsúlyozta, hogy az EU figyelemmel kíséri a helyzetet és ha szükséges, beavatkozik annak érdekében, hogy a vizsgálat összhangban legyen a Kereskedelmi Világszervezet által előírt szabályozással. Gill megnyugtatott mindenkit afelől, hogy az uniós mezőgazdasági támogatások összeegyeztethetőek a WTO kötelezettségeivel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feszültség növekedése mögött állhat az EU azon terve is, mely szerint novemberig dönthet arról, hogy véglegesen magasabb vámokat vezet-e be a Kínából importált elektromos autók esetében. Az Európai Bizottság már bejelentette ezeknek az ideiglenes emelését.

Peking elítélte az intézkedéseket és jelezte, ez hátrányosan érintheti elektromos autóik exportját. Emellett Brüsszel az állami támogatásokkal kapcsolatos aggályait is kifejezte a kínai vállalatok felé több vonatkozó iparágban is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 19:16
Az Európai Bizottság régi-új elnöke kontinentális pajzsot emelne az információmanipulálást és az álh...
Bankmonitor  |  2024. július 22. 16:35
A Bankmonitor új kalkulátorának segítségével most mindenki könnyedén megnézheti, hogy reálisan menny...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm