27 °C Budapest
Business Investor buying stock ,cryptocurrency,bitcoin, through a mobile app

Elképesztő számok érkeztek: ilyen még nem volt a magyar tőzsdén soha ezelőtt

2024. június 3. 14:31

Újabb rekordokat ért el májusban a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX: bár a mutató áprilishoz képest a hónap végére kissé visszaesett, 67 906,5 ponton zárt, május 27-i 69 803 pontos záróértéke napi rekord a hazai tőzsdetörténetben. Az azonnali részvénypiac forgalma meghaladta az előző havi szintet – 284 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 13,5 milliárd forintnak felel meg. Míg a legnépszerűbb részvényeknek ebben a hónapban is az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL bizonyultak, 158,5, 57,2 és 38,4 milliárd értékű forgalommal, a brókercégek közül a Wood & Company, a Concorde és az ERSTE emelkedett ki.

A globális piacokon májusban vegyes teljesítmény volt tapasztalható: az S&P500 index a magas kamatlábak és a tartós inflációs nyomás ellenére is 2-3%-os nyereségnövekedést ért el. A geopolitikai kockázatok, különösen a közel-keleti konfliktusok és a Szuezi-csatorna körüli zavarok növelték a volatilitást, emiatt a globális kereskedelmi folyamatokat is befolyásolták​​​​. Európában ugyan tovább csökkent az infláció, de a magas kamatok korlátozták a növekedési potenciált. Az USA-ban a fogyasztói árindex éves növekedése 3,5% volt, ami csökkentette a vásárlóerőt​​. Ázsiában az e-kereskedelem és a mesterséges intelligencia által generált kereslet fenntartotta a piaci aktivitást, a Panama-csatornára vonatkozó korlátozások pedig enyhültek, de a helyzet még nem normalizálódott teljesen.

Ezzel szemben a hazai tőkepiac megtartotta stabilitását, a BUX index májusban 67 906,5 ponton zárt, amely 0,3 százalékos csökkenés az áprilisi záróértékhez képest, ugyanakkor az index legmagasabb, egyben rekordnak tekinthető értékét, 69 803 pontot, május 27-én érte el.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 284 milliárd forintot tett ki májusban, amely a napi átlagot tekintve 13,5 milliárd forintot jelent.

A májusi hónap ismét eseményekkel teli hónap volt a Budapesti Értéktőzsde számára. A BÉT és az MBH Bank stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek támogatása. Az együttműködés tudással, támogató szakértői és vállalati közösséggel, valamint finanszírozási lehetőségekhez való hozzáféréssel segíti a hazai középvállalatok fejlődését, hozzájárulva a tőkepiac és a pénzügyi stabilitás erősítéséhez. Emellett májusban került sor a harmadik BÉT Mentor eseményre is, "ESG a gyakorlatban" címmel, ahol a középvállalatok zöld átállása és ESG-megfelelésük gyakorlati aspektusai voltak a középpontban. A hónap egyúttal a konferenciaszezon csúcspontjának is tekinthető, a BÉT vezetői számos mértékadó rendezvényen képviselték a Tőzsdét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési szolgáltatók között májusban is a Wood & Company zárt az élen 167,1 milliárd forinttal, akit a Concorde és az ERSTE követett, 130,5 és 97,8 milliárd forinttal. Az árupiac forgalma csökkent áprilishoz képest, az összforgalom 208,5 millió forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem