18 °C Budapest
Hands of pension man reading retirement paperwork about policy, investment options and funeral cover while planning finance, insurance and budget at home. Signing will, legal document and contract

Adóbevallás 2024: itt vannak a legfontosabb tudnivalók az SZJA-ról, határidők

2024. május 15. 15:15

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívüli nyitvatartással segíti az ügyfeleket az szja-bevallás határidejének közeledtével, emellett tájékoztatást nyújt a bevallási tervezetekkel kapcsolatban, valamint felhívja a figyelmet az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek bevallási kötelezettségére és a tervezetek kiegészítésének fontosságára - írta meg az Adó.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a múlt héten számos fontos információt osztott meg honlapján, amelyek közül kiemelkedik az szja-bevallás közelgő határideje. Ebből az alkalomból a NAV fővárosi és vármegyei központi ügyfélszolgálatai 2024. május 13. és 21. között rendkívüli nyitvatartást vezetnek be, hogy segítséget nyújthassanak az ügyfeleknek a bevallások benyújtásában.

A kiterjesztett nyitvatartás részletei a következőképpen alakulnak: május 13-án és 15-én, hétfőn és szerdán 8:30-tól 18:00 óráig, míg május 14-én és 16-án, kedden és csütörtökön 8:30-tól 16:00 óráig tartanak nyitva. Május 17-én, pénteken pedig a nyitvatartás rövidebb lesz, csak délután 14 óráig tartanak nyitva. A legutolsó nap, május 21-e keddre esik, ekkor ismét hosszabbított nyitvatartás lesz érvényben, egészen este 18 óráig.

Az adóhatóság emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon előzetes regisztráció nélkül is kérhető általános tájékoztatás. Az Infóvonal május 13. és 17. között reggel fél kilenctől este hatig, május 21-én pedig este nyolcig áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az szja-bevallás kapcsán fontos tudniuk az adózóknak, hogy az szja 1+1 százalékáról idén is lehet elektronikusan vagy papíralapon rendelkezni egészen május végéig.

Az adóhatóság arra is emlékeztet, hogy online történő bevallást az eSZJA-oldalon keresztül lehet a leggyorsabban megtenni.

Egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre és áfát fizetni kötelezettekre vonatkozóan a NAV hangsúlyozza: ezeknek a csoportoknak még van ideje május végéig kiegészíteniük vagy saját maguk elkészíteniük és benyújtaniuk az szja-bevallást.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos kiemelni azt is, hogy ha ezek a tervezetek nem kerülnek kiegészítésre vagy módosításra május végéig, akkor nem válnak automatikusan bevallássá. Az adóhatóság felhívja továbbá a figyelmet arra is, hogy bizonyos jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában; ha volt olyan bevétel vagy jövedelem ami nem része a tervezetnek, azt az adóbevallási tervezetben pótolni kell.

Különös figyelmet érdemelnek azok az esetek is, amikor egy mezőgazdasági őstermelő bevétele nem haladta meg az előző évben az 1 392 000 forintot, ebben az esetben nincs bevallási kötelezettségük.

Végül pedig hangsúlyozza a NAV azt is, hogy ha valaki papíralapon kapta meg bevallási tervezetét és változtatást szeretne eszközölni rajta vagy nem ért egyet annak tartalmával, akkor érdemes ügyfélkaput létrehoznia és online elvégeznie a módosítást vagy benyújtani saját bevallását legkésőbb május végéig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem