27 °C Budapest
old woman sitting comfortably in the living room, lost in the pages of her book as she relaxed in the peace and quiet of her home.

Közel 200 ezer kisnyugdíjas jogosult rendkívüli emelésre idén: kevesen tudják, így igényelhetik

2024. április 21. 19:04

Eltelt egy újabb hét, amin ismét rengeteg érdekes, izgalmas cikk jelent meg a Pénzcentrumon. Éppen ezért rendszeres heti összefoglalónk során most is összegyűjtöttük a legfontosabb, legolvasottabb írásainkat. Ha elolvasnád a cikket, kattints a címére, vagy a képes ajánlóra!

181 ezer kisnyugdíjas jogosult rendkívüli emelésre 2024-ben: ezt kevesen tudják, így igényelhetik

Egyre nő a félmilliós havi nyugdíjat kapó idősek száma Magyarországon, 2024 januárjában már 60 ezren voltak. Eközben akad legalább 180 ezer nyugdíjas, aki még 120 ezer forintot sem kap havonta. A szakadékot pedig csak mélyíthette az elmúlt inflációja, és a nagymértékű emelések. A nők dominanciája látható az alacsonyabb nyugdíjsávokban, míg 420 ezer forint felett már a férfiaké a többség. Mutatjuk, mekkora különbségek vannak a magyar nyugdíjasok ellátásának összegei között, és hogy hogyan kérhet méltényossági nyugdíjemelést, akinek nagyon alacsony a nyugdíja.

Óriási meglepetés éri a nyugdíjasokat a boltokban: 2024 egyelőre az ő évüknek látszik

Ugyan egyre lassabban, de folytatódott a fogyasztóiár-index csökkenése – a mutató márciusban 3,6 százalékra mérséklődött 2023 azonos időszakához képest. Az élelmiszerek drágulása gyakorlatilag megszűnt – ezek árindexe már csak 0,7 százalékkal volt magasabb a tavaly márciusinál. Ugyanakkor a nyugdíjasok most mégis kevesebből gazdálkodhattak, mint februárban, hiszen az év második hónapjában érkezett a 13. havi nyugdíj. A leírtak fényében most ismét megvizsgáljuk, hogy az átlagos magyar öregségi nyugdíjból mennyit lehetett volna múlt hónapban megvásárolni néhány alapvető élelmiszerből. 

Kegyetlen nyár vár a magyar kertesház-tulajokra: százeres, de milliós kiadás is lehet a móka vége

Bár április közepére jócskán lehűlt az idő, a hónap első fele sokszor gyakorlatilag a nyárba hajlott. Ha a hideg után májusban ugyanez fog történni, akkor egyre többen kezdik majd el a grillszezont is Magyarországon. Nem árt azonban figyelni, rossz készüléket ugyanis könnyebb vásárolni, mint jót. És hogyha az első sütési élmények mind csalódással telnek, hamar elpártolnak az emberek a szabadban sütéstől. De milyen is a jó készülék? Mennyire fontos a hús minősége? Gázgrill, gömbgrill, offset smoker vagy esetleg Hibatchi grill? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, és az árakat is az idei szezonra nézve.

10 milliót is spórolhat, aki most jól taktikázik: itt a lakáshitelzúzó trükk, ami 2024-ben működik igazán

A 11,67 százalékos csúcsról februárra 7,85 százalékra mérséklődött a hazai lakáshitelek átlagos THM-je. És ez azóta is lejjebb ment. A szakértő szerint sok esetben érdemes kiváltani a "vészkorszakban" felvett kölcsönöket, például egy 11 százalékon 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáshitel esetében a most jellemző, 6,5 százalékos THM-en történő kiváltás havi szinten 50 ezer forint feletti törlesztőmegtakarítást jelenthet, a végső visszafizetendő összeg pedig 10 millió forinttal csökkenhet. Ugyanakkor érdemes kalkulálni azzal is, hogy a kiváltás nincs ingyen, az összes járulékos költség akár 500 ezer forint is lehet. Mindenesetre végső soron még akkor is megérheti pénzügyileg a váltás, ha csak 0,5 százalékkal alacsonyabb lenne a THM-ünk. A Magyar Nemzeti Bank kérdésünkre közölte: a hazai hitelkiváltási költségek nemzetközi szinten is magasak, és ismételten ezek mérséklésére hívta fel a bankokat.

Tömegével keresik a magyar nőket Ausztriába: 700 ezres fizetést adnak, pici nyelvtudás is elég

Ausztriában már készülnek a nyári szezonra, takarító és szobalány munkakörbe toboroznak magyar munkavállalókat az osztrák hotelekben idénymunkára, 4-5 hónapra. A nyelvtudás alapszinten elvárás, viszont ezen kívül elég nyitottak a jelentkkezőkkel. A fizetés havonta bruttó 720 ezer forint és a szállást illetve, sok helyen még az étkezést is támogatják a vendéglátóhelyek. 

Vége a bliccelés aranykorának Magyarországon: gyűlnek a viharfelhők, erre készül a BKK, MÁV

Sok tízezer magyar blicceli el a jegyvásárlást, ha tömegközlekedésről van szó. Azonban a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakpszichológus szerint ezek az emberek nem mind egyformák, legalábbis a motivációik között van különbség. Ez pedig fontos, főleg a lehetséges megoldások kialakításának a fényében. A technika fejlődése segítségek a cégeknek, akik ezzel együtt is milliárdos követelésen ülnek, azokat próbálják kezelni. Megvizsgáltuk a BKK és MÁV idevágó számait, és szakértővel is beszélgettünk a témáról.

Tömegével költöznek el ezekből a nagyvárosokból a magyarok: mégis, mi elől menekülnek ennyien?

Az ország állandó lakossága folyamatos csökkenést mutat, azonban óriási különbségek mutatkoznak egyes települések között. A lakosságcsökkenés legnagyobb vesztesei a nagyvárosok, egyes helyekről egy nagyobb községnyi lakos tűnt el 2019 óta. Vannak azonban olyan helyek, amelyek továbbra is népszerűek tudtak maradni, a számok alapján sok lakos áramolhatott oda az elmúlt években. Mutatjuk, hová költözhettek a legtöbben az elmúlt egy, illetve 5 év során, és mely nagyvárosok ürültek ki a leginkább Magyarországon.

Az épülő gigagyárak sem mentenek meg: még csak most fog igazán lemaradni a V4-től Magyarország?

Miközben a foglalkoztatási ráta stabilan magas Magyarországon, a gazdaság zsugorodik, amely aggodalomra ad okot. Bod Péter Ákos szerint is feltűnő, hogy ilyen körülmények között az átlagos termelékenység nem alakul jól. A volt jegybankelnök kérdésünkre kifejtette: ezek nem teljesen magyar ügyek. Máshol is meglehetősen magas a foglalkoztatási ráta, mérsékelt növekedés mellett. Ugyanakkor Magyarországon vannak sajátos okai is ennek a helyzetnek. A GKI szerint a probléma abban gyökerezik, hogy a korábbi ágazati struktúra módosult, a kisebb hozzáadott értékű iparágakba áramlik a munkaerő.

Kiderült végre az igazság az akkugyárakról: mi lesz az itt élő magyarokkal?

Az akkugyárak megjelenésével felmerült, vajon nem ér-e kevesebbet a környezetkárosításról szóló félelmek miatt az az ingatlan, ami ezek közelében fekszik? A CashTag szakértőkkel járta körbe a témát, és meglátogatott két települést is, ahol akkugyárat építenek vagy bővítenek éppen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Külföldiek lapátolják a pénzt magyar állampapírokba: nagy üzlet, vagy végül megisszuk a levét?

Az elmúlt negyedév során tovább emelkedett a külföldiek állampapír-állománya, a forint állampapírokon belüli részarány mostanra 20,6 százalék körüli szinten áll. Azaz a papírok majdnem negyede külföldi kézben van. Érdemes ugyanakkor tudni azt is, hogy a magyarok valósággal megőrülnek az állampapírokért, a jelenlegi adatok szerint több ezer milliárd forintot tartanak ilyen kötvényekben. De mégis mire jó az állampapír, hogyan lehet hozzájutni, és mennyire kedvező, ha az összállomány nagy részét külföldiek vásárolják meg? A Pénzcentrum többek között ennek járt utána a Bankmonitor és az Equilor elemzőivel.

Mint az őrült, adják el a cuccaikat a magyarok a Vinteden: csodálkoznak, mikor csenget a NAV?

Magyarországon egyre több magánszemély van jelen az online adok-veszek platformokon. A Jófogás, Vatera, a Marketplace és más kisebb platformok mellett üstökösként robbant be a Vinted az utóbbi években. 2024-re már itthon is rengetegen használják, azt azonban kevesen tudják, hogy mikor kell az eladásaikból származó jövedelmet az adóbevallásban is feltűntetni, vagy hogy honnantól számít gazdasági tevékenységnek amit csinálnak. Mivel közeleg az adóbevallás leadásának határideje, a Pénzcentrum rákérdezett a NAV-nál, milyen esetekben kell bevallani a használt dolgaink adásvételéből származó jövedelmet, és adózni utána.

Sokkoló belegondolni: tényleg bukhatja 6,5 milliárdját az Ötöslottó rekordnyertese?

Majdnem 8 hete nyerte meg egy szerencsés játékos minden idők legnagyobb Ötöslottó főnyereményét, 6 523 768 955 forintot, de arról egyelőre nincs hír, jelentkezett-e volna bárki a jackpotért. Kerestük a Szerencsejáték Zrt.-t, de egyelőre nem árultak el érdemi információt a milliárdok sorsáról, május végén viszont annyi biztos kiderül, valaki átvette-e a nyereményt. Ha ugyanis senki nem jelentkezik, akkor a pénz az át nem vett nyereménynek minősül, különsorsolásos nyereményjáték útján visszakerül a játékosokhoz, valamint kiegészítheti az Ötöslottó nyereményalapját.

Tucatjával keresik a magyar dolgozókat az osztrákok: 2000 euró havi nettót adnak, gyakorlat sem kell

Ausztriában és hazánkban is készülnek már a nyári szezonra, a hotelek mindenhol keresik a kisegítő konyhai munkatársakat. A munkakör nem a leghálásabb, sokat kell dolgozni, de a fizetség valamelyest kárpótolhatja az embereket. Az osztrákoknál bruttó 700 ezer forintnak megfelelő euró körül fizetnek és teljes ellátást, szállást, sőt még rokoni kedvezményeket is biztosítanak, de a német nyelv ismerete mindenhol alapvető elvárás. A hazai vendéglátóhelyek nagyon különböző árakért toboroznak, olyan hely is akad, ahol megfizetik az osztrák bért. 

Itt a 2024-es nagy airfryer-teszt, méregdrága termékek véreztek el: zabálják az áramot, átforrósodnak

23 márka összesen 82 forrólevegős sütőjét vizsgálták egy termékteszten. Mint kiderült, egyes termékek energiafogyasztása háromszor akkora volt (175 W), mint a mezőny legjobbjainak (56-58 W) 100g csirkecomb elkészítésére számolva. Az első öt helyen végzett forrólevegős sütők átlagára 68 000 és 110 000 Ft között van, így nem biztos, hogy a legrágább termékekkel járunk a legjobban.

Itt az igazság: ezért nem versenyképes a magyar bor Európában

Mi kell ahhoz, hogy valakiből igazán jó sommelier legyen, nőként lehet-e érvényesülni ezen a pályán, hol van a helye a magyar boroknak a nagyvilágban, és mi szükség van alkoholmentes borokra - többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt a Pénzcentrumnak adott interjúban Lisztes Ivett, az N28 sommelier-je. Szóba került még az elhivatottság, a családi minták és munka-magánélet egyensúlya is. Interjú.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
MEDIA1  |  2024. május 27. 20:42
A Neokohn a törlés előtt mintegy 30 ezer követővel rendelkezett.
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem