Group of Latin American people withdrawing cash at an ATM

Óriási meglepetés érheti a magyarokat az ATM-eknél: sokan nem is gondolnak erre készpénzfelvételkor

2024. április 17. 11:31

Nincs nálad a bankkártyád, de készpénzt szeretnél felvenni? Ha be van digitalizálva a mobilodba, akkor van rá esély, hogy sikerülni fog a dolog, ugyanis az ATM-ek egy része mobiltárca-alkalmazással is használható.

Körülbelül minden ötödik bankkártya (18%) volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba 2023-ban, a számuk így év végén elérte az 1,2 millió darabot - írja a Bankmonitor. A fejlődés látványos, hiszen a számuk csak tavaly 37%-kal nőtt, azaz 450 ezer új kártya lett feltöltve az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba.

Ha pedig már digitalizálva van egy bankkártya, akkor a magyarok szívesen használják is, legalábbis erre utal, hogy a kártyás fizetések 14%-a már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105%-os növekedés a megelőző évhez képest. A dolog érthető, hiszen a telefon legtöbbször kéznél van, az elfogadóhelyek 96%-ánál pedig lehet érintés nélkül fizetni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Hogy az adott automata ilyen, arról a rajta lévő kis piktogram tanúskodik. Ha ilyenhez van szerencsénk, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelnünk, mintha plasztik lapot használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell az érzékelőhöz érintenünk.

Ilyenkor nagyrészt azokat a szolgáltatásokat éred el, mint a bankkártyáddal, vagyis a készpénzfelvételen kívül például lekérdezheted a számlaegyenlegedet, feltöltheted a telefonegyenleget, ám pénzt befizetni nem mindenhol tudsz majd.

Fontos ugyanakkor, hogy hiába használod a mobiltárcádat, a PIN kódodat ennek ellenére meg kell adnod az ATM-en. Ez akkor lehet esetleg probléma, ha a mobiltárcádban mondjuk mindig ujjlenyomattal azonosítod magad, így a PIN kódodat esetleg már el is felejtetted.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem minden bankjegykiadó automatából lehet érintésmentesen készpénzt felvenni

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket. Az Erste az egyetlen olyan bank, aminél az összes saját ATM használható digitalizált kártyával, míg a többi pénzintézetnél a készülékek egy része ilyen csak. Hogy menni fog-e a dolog, azt az ATM előlapján látható kis PayPass piktogram jelzi, de az OTP webes keresője például jelzi, hogy a bank melyik készüléke van felvértezve a szolgáltatással. A K&H Bank arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy jelenleg 105 új típusú ATM-et telepítettek, aminél elérhető az érintésmentes tranzakció, és azt ígérik, hogy 2025. első felére minden ATM-jük képes lesz a szolgáltatásra.

Egy kakukktojás van azonban: az UniCredit Bank, amelyik más megoldást választott a fizikai kártya jelenléte nélküli készpénzfelvételre. Az UniCredit minden ATM-jében lehet ugyanis készpénzt felvenni kártya nélkül, ám ehhez a mobilalkalmazás mCash szolgáltatását használhatjuk. A procedúra rendkívül egyszerű: az alkalmazásban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell megadnunk az ATM-en, és máris hozzájutunk a megadott összegű készpénzhez. Bár az ötlet nem rossz, mivel kizárólag UniCredit automatáknál működik a dolog, mindenképpen kompromisszumos.

Jár az ingyenes készpénzfelvétel az érintés nélküli pénzfelvételre is?

Bankszámlánként havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer Ft értékben díjmentesen vehető fel készpénz bármelyik bank forint ATM-jéből, ami jelentős megtakarítást jelenthet. Az ingyenesség az érintésmentes készpénzfelvételre is vonatkozik, vagyis emiatt nem kell a valós kártyánkat használnunk. Ha van Revolut számlánk, akkor az ahhoz tartozó bankkártyával csomagtól függően további 75-750 ezer forintot vehetünk fel ingyenesen, természetesen akkor is, ha a kártyát a mobiltárcában regisztráltuk. A dolog azért lehet praktikus, mert a Revolut számlára a magyar bankszámláról díjmentesen lehet kártyás tranzakcióval pénzt átemelni, így költség nélkül toldható meg az ingyenes készpénzfelvételi limit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm