Eger, 2023. május 10.Feladatlapok a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsga elõtt az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelembõl középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik.MTI/Komka Péter

Durva átalakítás a 2024-es érettségiknél: kiakadtak a tanárok, szerintük ez visszalépés

2024. április 18. 09:00

112 731-en jelentkeztek az idei májusi-júniusi érettségi vizsgákra. 2024-től változtak a vizsgakövetelmények, a matematika- és történelemérettségi feladatai is valamelyest átalakulnak, magyarból viszont gyökeresen változnak a követelmények. Nem lesz érvelés, gyakorlati szövegalkotás, viszont bejön egy irodalmi feladatlap, ahol írókra, műcímekre, kötelezően megtanult memoriterekre, kötelező olvasmányokra is rákérdezhetnek. A Magyartanárok Egyesülete szerint visszalépés az új rendszer.

Az idei májusi-júniusi érettségi vizsgákra összesen 112 731-en jelentkeztek – közölte a Népszava kérdésére az Oktatási Hivatal. A jelentkezők közül azoknak a diákoknak a száma, akik érettségire felkészítő középfokú iskolában tanulnak és rendes érettségire jelentkeztek, 42 222 fő. A lap emlékeztet, 2024. január 1-je óta kizárólag az új Nemzeti alaptantervnek megfelelő követelmények szerint lehet érettségizni, azaz új elemek és vizsgatárgyak is megjelentek.

Így lehet már érettségizni olyan tárgyakból, mint az állampolgári, közigazgatási ismeretek, a digitális kultúra (informatika helyett), vagy a bibliaismeret-baptista hittan. Ellenben például társadalomismeretből, művészettörténetből idéntől már nem lehet érettségi vizsgát tenni. A matekérettségin jobban fókuszálnak majd a gyakorlati problémákra, a történelem írásbeli a témakörökben változott. A legnagyobb átalakulás a magyarérettségin volt, ahol nem lesz érvelés és gyakorlati szövegalkotás, sem összehasonlító elemzés. Viszont lesz egy irodalmi feladatlap, ahol írókra, műcímekre, kötelezően megtanult memoriterekre, kötelező olvasmányokra is rákérdezhetnek, és műelemzés is része a vizsgának.

Ennek kapcsán a Magyartanárok Egyesülete a lap kérdésére közölte, jelentős visszalépés az új rendszer, a tanárok arra kényszerülnek, hogy mindent megtanítsanak, a diákok pedig arra, hogy mindent „bemagoljanak”, amit a Nemzeti alaptanterv előír. Eközben kevesebb idő jut a szövegértésre, műértés gyakorlásra és olvasásra.

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem