21 °C Budapest
Budapest, 2023. július 15.A Magyar Posta címere Budapest - Pestszentlõrinc 6. posta homlokzatán, a Havanna lakótelepen.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ezeken a helyeken nem tudnak készpénzt felvenni a magyarok: hiába az új szabályozás, rajtuk nem segít

2024. április 19. 07:26

2025. január 1-től jelentős kedvezményt kapnak a készpénzhasználó magyarok, ugyanis a havonta két alkalom során összesen maximum 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőségüket azontúl a postákon is érvényesíthetik majd. Ez sokak számára jelenthet könnyedséget, hiszen az elmúlt években inkább csökkent, mint nőtt volna a hazai bankok fiók- és ATM-hálózata. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ez a postafiókok hálózatára is igaz – bár 2022-höz képest 2023-ban nőtt a postai szolgáltatóhelyek száma, 2021-hez képest még mindig több százzal alacsonyabb volt a számuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban összesen 2 214 postai szolgáltatóhely volt Magyarországon. Bár ez 25-tel (+1,1%) több, mint 2022-ben, 2021-hez képest mégis jelentős visszaesésről beszélhetünk, akkor ugyanis még 2 630 szolgáltatóhelyet regisztrált a hivatal. Két év alatt tehát 416-al csökkent a szóban forgó helyek száma, ami 15,8 százalékos visszaesést jelent.

A csökkenés egyébként lassan két évtizede zajlik – a KSH honlapján 2005-ig visszakövethető adatsor szerint szűk 20 évvel ezelőtt még 2 844 volt a postai szolgáltatóhelyek összesített száma, ami az évek alatt fokozatosan olvadt le a 2 700 alatti szintre. Nagyobb beszakadás a már említett 2021-2022-es időszakban volt megfigyelhető, amikor több mint 400 szolgáltatóhely tűnt el.

Bár 2007-től számos településen létezik a mobilpostai szolgáltatás, ezek száma nem sokat változott az eltelt bő másfél évtizedben – 2007-ben 1 121 ilyen település volt, számuk 2022-ig nem is nőtt 1 200 fölé. 2023-ban 1 265 ilyen település volt a KSH szerint, ami 12,8 százalékos emelkedést jelent a 2007-es kezdetekhez képest.

A szolgáltatóhelyek megszűnésének problémás voltát egyébként már a Magyar Posta is felismerte, ezért is vett tavaly új lendületet az alvállalkozói üzemeltetésű postai szolgáltatóhelyek nyitása - noha korábban ezek száma is csökkenőben volt, tavaly közel 200 ilyen nyílt, így számuk a 2022-es 299-ről tavaly 475-re emelkedett. Így alakult ki az a helyzet, hogy bár a posta saját üzemeltetésű szolgáltatóhelyeinek száma tavaly 1 890-ről 1 739-re csökkent, a szogláltatóhelyek összlétszáma mégiscsak emelkedni tudott.

Természetesen a postai ingyenes készpénzfelvétel elsősorban a kistelepüléseken élők életét teheti könnyebbé, hiszen jellemzően ott jelenthet nagyobb kihívást eljutni egy bankautomatához. Ezzel szemben a postai szolgáltatóhelyek számos vidéki településen is elérhetők, amit jól tükröznek a KSH idézett adatai is – az összes szolgáltatóhelynek a 69,8 százaléka (1 545) községekben, 26,1 százaléka (545) pedig a vidéki városokban található. A fővárosi szolgáltatóhelyek száma mindössze 92, ami az összesnek mindössze a 4,1 százalékát teszi ki.

Hogy állnak a banki ATM-ek?

Nemrég a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a készpénzhasználat visszaszorulásának köszönhetően egy évtized alatt elpárolgott a magyarországi bankfiókok fele. Ennek összetett okai vannak – egyrészt a digitalizáció és a mobilbank-használat miatt mára számos banki művelet elvégezhető otthonról, másrészt az egykoron 1 500 – 2 000 fiókból álló takarékszövetkezeti hálózat átalakulása következtében is jelentősen csökkent a fiókszám.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ATM-ek száma változatosabban alakult – ezek darabszáma a 2010-es évek közepéig-végéig növekvő trendet mutatott, ám a koronavírus-járvány idején ez a trend megtört, és 2022 végére már 7 százalékkal kevesebb bankautomata működött az országban, mint öt évvel korábban.

Úgy tűnik tehát, hogy a digitalizációnak van egy afféle mellékhatása, amely következtében egyre nehezebben lehet ingyenesen készpénzzel ellátni a fizikai fizetőeszközhöz továbbra is ragaszkodó lakosságot. Ennek orvoslására is szolgál a jövő januártól életbe lépő változtatás, jóllehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavaly is tett lépéseket ennek a jelenségnek a kezelésére – 2023. február 1-jén lépett hatályba a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról és hamisítás elleni védelméről szóló rendelet (Bankjegyrendelet) módosítása, amely többek között szabályozza a kereskedelmi bankok által üzemeltetett ATM-ek minimális darabszámát.

Az új rendelet – amelynek idén februári módosításával mi is foglalkoztunk – pozitív hatásai egyébként már érzékelhetők, ugyanis idén február végére már 218-al nőtt a hazai hitelintézetek által üzemeltetett bankautomaták száma a 2023 márciusi állapothoz képest.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm