23 °C Budapest
Budapest, 2023. július 15.A Magyar Posta címere Budapest - Pestszentlõrinc 6. posta homlokzatán, a Havanna lakótelepen.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ezeken a helyeken nem tudnak készpénzt felvenni a magyarok: hiába az új szabályozás, rajtuk nem segít

2024. április 19. 07:26

2025. január 1-től jelentős kedvezményt kapnak a készpénzhasználó magyarok, ugyanis a havonta két alkalom során összesen maximum 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőségüket azontúl a postákon is érvényesíthetik majd. Ez sokak számára jelenthet könnyedséget, hiszen az elmúlt években inkább csökkent, mint nőtt volna a hazai bankok fiók- és ATM-hálózata. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ez a postafiókok hálózatára is igaz – bár 2022-höz képest 2023-ban nőtt a postai szolgáltatóhelyek száma, 2021-hez képest még mindig több százzal alacsonyabb volt a számuk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban összesen 2 214 postai szolgáltatóhely volt Magyarországon. Bár ez 25-tel (+1,1%) több, mint 2022-ben, 2021-hez képest mégis jelentős visszaesésről beszélhetünk, akkor ugyanis még 2 630 szolgáltatóhelyet regisztrált a hivatal. Két év alatt tehát 416-al csökkent a szóban forgó helyek száma, ami 15,8 százalékos visszaesést jelent.

A csökkenés egyébként lassan két évtizede zajlik – a KSH honlapján 2005-ig visszakövethető adatsor szerint szűk 20 évvel ezelőtt még 2 844 volt a postai szolgáltatóhelyek összesített száma, ami az évek alatt fokozatosan olvadt le a 2 700 alatti szintre. Nagyobb beszakadás a már említett 2021-2022-es időszakban volt megfigyelhető, amikor több mint 400 szolgáltatóhely tűnt el.

Bár 2007-től számos településen létezik a mobilpostai szolgáltatás, ezek száma nem sokat változott az eltelt bő másfél évtizedben – 2007-ben 1 121 ilyen település volt, számuk 2022-ig nem is nőtt 1 200 fölé. 2023-ban 1 265 ilyen település volt a KSH szerint, ami 12,8 százalékos emelkedést jelent a 2007-es kezdetekhez képest.

A szolgáltatóhelyek megszűnésének problémás voltát egyébként már a Magyar Posta is felismerte, ezért is vett tavaly új lendületet az alvállalkozói üzemeltetésű postai szolgáltatóhelyek nyitása - noha korábban ezek száma is csökkenőben volt, tavaly közel 200 ilyen nyílt, így számuk a 2022-es 299-ről tavaly 475-re emelkedett. Így alakult ki az a helyzet, hogy bár a posta saját üzemeltetésű szolgáltatóhelyeinek száma tavaly 1 890-ről 1 739-re csökkent, a szogláltatóhelyek összlétszáma mégiscsak emelkedni tudott.

Természetesen a postai ingyenes készpénzfelvétel elsősorban a kistelepüléseken élők életét teheti könnyebbé, hiszen jellemzően ott jelenthet nagyobb kihívást eljutni egy bankautomatához. Ezzel szemben a postai szolgáltatóhelyek számos vidéki településen is elérhetők, amit jól tükröznek a KSH idézett adatai is – az összes szolgáltatóhelynek a 69,8 százaléka (1 545) községekben, 26,1 százaléka (545) pedig a vidéki városokban található. A fővárosi szolgáltatóhelyek száma mindössze 92, ami az összesnek mindössze a 4,1 százalékát teszi ki.

Hogy állnak a banki ATM-ek?

Nemrég a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a készpénzhasználat visszaszorulásának köszönhetően egy évtized alatt elpárolgott a magyarországi bankfiókok fele. Ennek összetett okai vannak – egyrészt a digitalizáció és a mobilbank-használat miatt mára számos banki művelet elvégezhető otthonról, másrészt az egykoron 1 500 – 2 000 fiókból álló takarékszövetkezeti hálózat átalakulása következtében is jelentősen csökkent a fiókszám.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ATM-ek száma változatosabban alakult – ezek darabszáma a 2010-es évek közepéig-végéig növekvő trendet mutatott, ám a koronavírus-járvány idején ez a trend megtört, és 2022 végére már 7 százalékkal kevesebb bankautomata működött az országban, mint öt évvel korábban.

Úgy tűnik tehát, hogy a digitalizációnak van egy afféle mellékhatása, amely következtében egyre nehezebben lehet ingyenesen készpénzzel ellátni a fizikai fizetőeszközhöz továbbra is ragaszkodó lakosságot. Ennek orvoslására is szolgál a jövő januártól életbe lépő változtatás, jóllehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavaly is tett lépéseket ennek a jelenségnek a kezelésére – 2023. február 1-jén lépett hatályba a bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról és hamisítás elleni védelméről szóló rendelet (Bankjegyrendelet) módosítása, amely többek között szabályozza a kereskedelmi bankok által üzemeltetett ATM-ek minimális darabszámát.

Az új rendelet – amelynek idén februári módosításával mi is foglalkoztunk – pozitív hatásai egyébként már érzékelhetők, ugyanis idén február végére már 218-al nőtt a hazai hitelintézetek által üzemeltetett bankautomaták száma a 2023 márciusi állapothoz képest.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem