23 °C Budapest
Pénzügyi tervezés.Költségvetés. Költségek nyomon követése. Nyereség és veszteségelemzés. Adatelemzés. Táblázatkezelő szoftverek. Termelékenység. Hatékonyság. Pénzügyi ismeretek. Személyes pénzügyek. Üzleti pénzügyek.

Mégis a lakosságon csattan az újabb banki sarc? Erre készülhetnek a számlatulajok augusztustól

2024. július 8. 16:02

Azok után, hogy a bankok a korábban már bevezetett extraprofitadó után is szépen tollasodtak, várható volt, hogy újabb sarcot kapnak a nyakukba - véleményezte a kormány mai bejelentését Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője. A Pénzcentrum kérdésére a szakember elmondta, hogy természetesen mielőtt mérleget vonnánk, meg kell várni a részletszabályokat, de van esély arra is, hogy a bankok ezúttal nem hárítják majd át az ügyfeleikre a jelentős többletköltségeket.

Befagyasztja a kormány a banki számlavezetési díjakat, és a kártyadíjak sem emelkedhetnek majd augusztus elsejétől. Mint ma délelőtt a Pénzcentrum is beszámolt róla, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón bejelentette, hogy megemelik a bankok tranzakciós illetékét, és kivetnek a bankszektorra valutaváltási illetéket is.

A kormány azonban attól tart, hogy az így kieső bevételeket, illetve a megjelenő többletköltségeket a pénzintézetek a lakossági ügyfelekre hárítják majd át. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, a kormány árstopot vezet be a számlavezetési díjakra és a kártyadíjakra. Bejelentették azt is, hogy a részletszabályokat később hozzák majd nyilvánosságra, az intézkedés pedig augusztus elsejével lép majd életbe.

A kormány szerint kiskaput használtak a bankok

Gulyás Gergely azzal indokolta a döntést, hogy bár a védelmi költségek fizetésében számítottak a bankokra is a különadók rendszerével. A bankadó csökkentéséről tárgyalt ugyan a kormány, azonban az álláspontjuk szerint sok bank kihasználta az állampapír vásárlásra vonatkozó kiskaput. 2024-ben a bankadó mértéke nem változik, a tranzakciós illeték mértékét megemelik és valutaátváltási illetéket vezetnek be. 

A Pénzcentrum bankszámlakalkulátorát használva gyorsan megfuttattuk, mekkora költségek merültek fel eddig a számlavezetési díjakban. Jól látszik, hogy jelentős eltérés van a bankok jelenlegi ajánlataiban: van olyan pénzintézet, ahol ha most kötünk szerződést, akkor két teljes éven át egyetlen forintot sem kell fizetni, de olyan is, ahol akár több ezer forintba is belekerülhet a számlavezetés. Erről részletes cikket is írtunk ma, melyet az alábbi linkre kattintva újra elolvashatsz:

Bankmonitor: várható volt, hogy újabb terhet kapnak a bankok

Meg kell várni a részletes szabályozást, de meglepetést annak tükrében nem okozott az újabb, bankokat érintő sarc bevezetése, hogy valahonnan pénzt kell előteremtenie a kormánynak - így reagált Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője a Pénzcentrum megkeresésére. Elmondta azt is: a maga részéről nem tud arról, hogy a kormány döntését bármilyen egyeztetés a bankszektorral megelőzte volna.

A költségvetési hiány alapján széleskörben várható volt (az EP és önkormányzati szavazások lezárultát követően) a döntés. Amit tudunk: a bankszektor profitabilitásának növekedése 2024 elején is folytatódott, így várható volt, hogy a bankszektort igénybe fogja venni a kormány többlet források előteremtéséhez

- fogalmazott kérdésünkre az elemző. Szerinte azonban akármi is történik majd, a bankoknál jelentős fizetési kötelezettség jelenik majd meg.

Inkább többletköltségként határoznám meg és nem bevételkiesésként - elsődleges becslésünk, hogy a bankszektor a változást követően összességében 60-70%-kal fog több tranzakciós illetéket befizetni a költségvetésbe. De újra mondom: meg kell majd várni, hogy pontosan mik lesznek a részletszabályok

- tette hozzá Sándorfi Balázs.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Áthárítják az ügyfelekre a bankok az újabb sarcot?

A kérdés persze most is adja magát: ha a kormány szerint a bankok az állampapír-kereskedelmet használták arra, hogy kiskapun bújjanak ki a többletköltség alól, akkor most várható-e, hogy a jelentősen megemelkedő többletköltségeiket az ügyfelekre hárítsák? A Bankmonitor ügyvezetője szerint elképzelhető, hogy más banki termékek árai emelkedni fognak - ahogy az is, hogy semmit sem hárítanak az ügyfelekre.

Az árszabályozások korábbi tapasztalata, hogy valamilyen formában áthárítják a vállalatok és bankok a plusz terheket a fogyasztókra - jelen esetben is előfordulhat, hogy nem bankszámla termékek költségei emelkedjenek. Az, hogy ez milyen mértékben történik meg, elsősorban a bankok saját profitcéljainak teljesülése függvényében fog eldőlni - azaz ha a bank úgy gondolja, hogy a többletteher mellett is képes a tervezett profitot elérni, akkor elképzelhető, hogy a piaci versenypozíciójának javítása érdekében nem emel árat semmilyen termékben

- fogalmazott Sándorfi Balázs. Végezetül szerettük volna tudni: az ő véleménye szerint inkább pozitívan vagy negatívan értékelhető ez a kormányzati bejelentés?

Ez nagyon vegyes. Lehet negatívan értékelni, mert a korábbi bejelentések még az extraprofitadó kivezetéséről szóltak belátható időn belül, most pedig többlet terhet kap a szektor - negatív a kiszámíthatatlanság miatt is. A bejelentés ugyanakkor mégis várható volt az előzetes kormányzati kommunikációk, és a bankszektor profitabilitása alapján: a végső egyenleget a részletszabályok megjelenését követően lehet levonni

- zárta gondolatait a Bankmonitor alapító-ügyvezetője.

A Pénzcentrum a bankok, valamint az őket összefogó Magyar Bankszövetség véleményét is szerette volna tudni a bejelentésekről és azok hátteréről. Cikkünk megjelenéséig egyik pénzintézet vagy a Bankszövetség sem reagált - ha megteszik, természetesen az ő válaszaikat is közölni fogjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem