27 °C Budapest
Portrait of Enthusiastic Hispanic Young Woman Working on Computer in a Modern Bright Office. Confident Human Resources Agent Smiling Happily While Collaborating Online with Colleagues.

Kevés munkakereső tudja, pedig tanítani kéne: ezekre a kérdésekre nem kötelező válaszolni állásinterjún

2024. április 17. 17:16

A munkahelyek kötelesek diszkrimináció- és zaklatásmentes, szabad szakmai légkört biztosítani a munkavállalók számára. Ebből adódóan vannak olyan területek, melyekbe nem hogy beavatkozniuk, de még rákérdezniük sem szabad.

A munkahelyi környezetnek diszkrimináció- és zaklatásmentesnek kell lennie, ahol a személyes határok tiszteletben tartása alapvető - írja az msn.com. A munkáltatók jogosultak bizonyos, a munkaköri kötelezettségekkel kapcsolatos kérdéseket feltenni, de vannak olyan területek, amelyekre nem terjedhet ki a kérdezősködésük. Az Egyesült Államokban több törvény is védi az alkalmazottakat a nem megfelelő kérdésektől, mint például az 1964-es polgárjogi törvény bizonyos passzusai, illetve az 1990-es fogyatékossággal élő amerikaiakról szóló törvény.

A munkavállalóknak nem kell válaszolniuk olyan kérdésekre, amelyek családi állapotukra, gyermekvállalási terveikre vagy egészségi állapotukra vonatkoznak, hacsak ezek nem befolyásolják közvetlenül a munkavégzést. Az életkorral kapcsolatos diszkrimináció is tilos, de a politikai nézetek és párttagság sem lehet befolyásoló tényező a munkahelyeken. A bűnügyi múlttal kapcsolatos adatok pedig csak akkor relevánsak, ha közvetlenül kapcsolódnak az adott munkakörhöz.

A bérek átláthatóságát célzó állami törvények tiltják a fizetési előzményekkel kapcsolatos kérdéseket az állásinterjúk során, elősegítve ezzel a méltányos díjazást. A közösségi média fiókok és jelszavak is magánjellegű információnak minősülnek, az ezekhez való hozzáférés kérése szintén jogellenes.

A fizikai tulajdonságokkal vagy személyes kapcsolatokkal kapcsolatos kérdések csak akkor tekinthetők relevánsnak, ha közvetlenül összefüggnek a munkavégzés követelményeivel. A bevándorlás státusza vagy a munkavállaló nemzetisége iránti érdeklődés is csak abban az esetben engedélyezett, ha ez jogilag indokolt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alkalmazottaknak továbbá nem lehetnek olyan tevékenységek végzésére kényszerítve, amelyeket a biztonságos végrehajtáshoz szükséges feltételek nélkül kellene elvégezniük. Mint ahogyan tilos arra kérni őket, hogy etikátlan vagy illegális cselekedeteket hajtsanak végre.

Végül fontos megjegyezni, hogy bár a munkáltatók meghatározhatják a munkaidő-beosztást és irányíthatják a munkaterhelést, tiszteletben kell tartaniuk az alkalmazottak jogait és biztosítaniuk kell számukra a biztonságos munkafeltételeket. Az alkalmazottakkal szembeni jogellenes követelések vagy nyomásgyakorlás súlyos jogi következményekkel járhat a munkáltatókra nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem