27 °C Budapest
Cases set for smartphone on grey background. Silicone protection for mobile phone. Colorful silicone phone cases.

Sokkoló, ami a Mobilfoxnál történik: így lett milliárdos pár év alatt Diller Kevin, a mobiltokpápa

2024. április 17. 10:05

A Mobilfox tömeghisztériába és káoszba fulladó szokatlan reklámfogása nagyot robbant a hétvégén, a tinik taposták egymást a szálló forintokért a Deákon. A milliárdos bevétellel rendelkező cég közel 2 millió forintot szórt szét a dulakodó emberek között, 1 000 forintos bankjegyek formájában. A 2016-ban alapuló cég az elmúlt közel 8 évben, a kezdeti 388 ezres nettó árbevételét és negatív adózott eredményét több mint 4,2 milliárdra növelte. Az alkalmazottainak száma pedig 3-szorosára bővült. 

Diller Kevin 15 évesen indította a Mobilfoxot, mely mára tizenegy országban sikeresen működik. A céget grandiózus marketinggel és pimasz ötletekkel vezette el az ötmilliárdos értékig, különös szerepet szánva a TikToknak. A Mobilfox különlegessége a törhetetlen telefontokok gyártása, amit egyéni marketingstratégiával és extrém játékokkal népszerűsítenek.

A vezető pozíciókban huszonévesek ülnek, akik határozottan alakítják a cég irányvonalát, és ambiciózusan tervezik a további terjeszkedést Európában és Amerikában is. A sikerének titka több tényezőben kereshető, de a marketing és a rengeteg influenszer, akivel együtt dolgoznak nagyot lendít a cég bevételein.

Tíz országban közel százötven influenszerrel dolgoznak, és fő csatornájukon, a Tiktokon heti átlag 3,5 millió a megtekintés.  

Az egyéni marketingstratégia bizonyítására nincs is jobb példa, mint az elmúlt hétvégén robbanó eseményük, melynek eredménye az lett, hogy ezresekért taposták egymást gyerekek a Deák téren szombaton, miközben influenszerek 2 millió forintot szórtak szét köztük. 

A zűrzavart okozó esemény azzal indult, hogy állítólag elküldték Szépréthy Rolandot, a Mobilfox reklámarcát, akit elsősorban a "Szia, te Mobilfox member vagy?" videókból ismerhetünk. Roland azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és először ellopta a Mobilfox TikTok-csatornáját, majd 25 százalékos részesedést vagy 100 millió forintot kért a cégtől. A követőknek azt ígérte, hogy ha megkapja a kívánt összeget, akkor 2 millió forintot szór majd a székház tetejéről. A pénzosztást végül szombat délutánra tervezte, ebből lett a hatalmas káosz. Kíváncsiak lettünk, hogy a nagyot futó cég bevételei az alapítástól véve hogyan alakultak. 

A Mobilfox alapításának 8.évfordulója egyébként pont holnap lesz, ugyanis a hivatalos cégbejegyzés szerint az létrehozásának dátuma 2016. április 18, a telephelye pedig hivatalosan Egerben található. 

Betekintés a számok mögé

A következő vonaldiagramon a cég alapításától vett adózott eredményeket és nettó árbevételeket ábrázoltuk. Jól kivehető az ábrából, hogy a nettó árbevétel 2019-től kezdve exponenciális növekedésnek indult és ha a 2016-os kezdéshez nézzük a nettó árbevétel 388 ezer forintról 4,2 milliárdra növekedett, mindösszesen 6 év alatt. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nettó árbevétel a cég által teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások áfa nélküli ellenértéke. Tehát ennyit számlázott ki a vevői felé az adott gazdasági évben, az ÁFA nélkül (27%). Például, ha egy cégnek az árbevétele 1 270 forint, ebből a nettó árbevétele 1 000 forint lesz. Így a fenti ábrán található összeg is már az ÁFA mentes összeg. 

Szintén a fenti ábrán látható a cég adózott eredménye is,  amely a vállalat nyereségének, eredményességének mérőszáma. Az adózás utáni eredmény egyik legfontosabb mutató a vállalkozás életében, a tárgyévi nyereség a cég jövedelmezőségét mutatja meg. Amit úgy kaphatunk meg, hogy az adózás előtti eredményből kivonjuk a befizetett adót és ennek az eredménye lesz az adózott nyereség. Az adózott eredmény negatív és pozitív is lehet, amennyiben negatív, a vállalkozás tárgyévi eredménye veszteség. Erre példa a Mobilfox első 2 éve is, amikor még igen veszteségesnek bizonyult a cég, azonban 2018-ra ez már erősen pozitív értékre csapott át.

A cég bevételeinek és sikerének növekedésével párhuzamosan, természetesen nőtt az alkalmazottak száma is, bár még így is 2022-ben mindösszesen 39 ember állt alkalmazásában a Mobilfoxnak. A legnagyobb növekedést 2020-ról 2021-re történt, akkor közel 3-szorosra bővült a cég alkalmazotti állománya. A fenti táblázatban összegyűjtöttük az alkalmazottak számát és a vállalat bérköltségeit, hogy meghatározzuk nagyjából mennyi pénzt lehet keresni a cégnél. 

A bérköltség a munkáltató által fizetett bruttó kereset és a kereset után a munkáltató által fizetett adók és járulékok, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkavédelmi, szociális, jóléti, kulturális és egyéb kiadások együttes összege. Tehát a táblázatban szereplő összegek bruttó éves értékek, illetve fontos azt is letisztázni, hogy a táblában szereplő kalkulált értékek csak egy nagyjából nagyságrendet mutatnak, arra vonatkozóan, hogy az összegek az alkalmazottak között milyen arányban oszlanak szét nincsen információ. Ha a havi bérekre vagyunk kíváncsiak, a táblában található összegek leosztásával megkaphatjuk, így megközelítőleg a havi bruttó bérek átlagosan 393 ezer és 593 ezer forint között mozogtak a vizsgált években. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem