Senior man making contactless payment ,for ramadan/iftar.

Óriási meglepetés éri a nyugdíjasokat a boltokban: 2024 egyelőre az ő évüknek látszik

2024. április 15. 13:01

Ugyan egyre lassabban, de folytatódott a fogyasztóiár-index csökkenése – a mutató márciusban 3,6 százalékra mérséklődött 2023 azonos időszakához képest. Az élelmiszerek drágulása gyakorlatilag megszűnt – ezek árindexe már csak 0,7 százalékkal volt magasabb a tavaly márciusinál. Ugyanakkor a nyugdíjasok most mégis kevesebből gazdálkodhattak, mint februárban, hiszen az év második hónapjában érkezett a 13. havi nyugdíj. A leírtak fényében most ismét megvizsgáljuk, hogy az átlagos magyar öregségi nyugdíjból mennyit lehetett volna múlt hónapban megvásárolni néhány alapvető élelmiszerből.  

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt csütörtökön közzétett friss adatai szerint idén márciusban 3,6 százalékos volt a fogyasztóiár-index a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva (-0,1%p). Ezzel egyidőben az élelmiszerárak emelkedése szinte megállt – ezek árindexe 0,7 százalékra mérséklődött tavaly márciushoz képest.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index ezúttal megegyezett az összesített árindexszel (3,6%).

Amennyiben külön vizsgáljuk a lakosság egyéb rétegeit, úgy a legtöbb esetben stagnáló árindexet regisztrálhatunk márciusra vonatkozólag – csökkenés csak az alacsony és a magas jövedelmű háztartásoknál volt megfigyelhető:

  • nyugdíjasok: 3,6% → 3,6%,
  • alacsony jövedelmű háztartások: 3,1% → 3,0%,
  • a közepes jövedelmű háztartások: 3,3% → 3,3%,
  • a három és több gyerekes háztartások: 3,3% →3,3%,
  • magas jövedelmű háztartások: 4,6% → 4,4%.

Dupla után már csak emelt nyugdíj

Az év eleje viszonylag bőségesnek mondható a nyugdíjasok szempontjából, hiszen nem elég, hogy emelték az öregségi nyugdíjat, de februárban megkapták a 13. havi nyugdíjat is, amit ráadásul a már megemelt összeg alapján utaltak ki számukra.

Mindezek következtében februárban közel 462 ezer forintból gazdálkodhatott egy átlagos magyar nyugdíjas.

Ezzel szemben márciusban visszatértek a dolgok a normális kerékvágásba. A KSH legfrissebb, februárra vonatkozó adatai szerint 231 267 forint volt az átlagos öregségi nyugdíj, így mi most ez alapján számítottuk ki, hogy a márciusi árak alapján hány darabot/kilót/litert tudott egy átlagos magyar nyugdíjas megvásárolni az általunk kiválasztott 10 termékből.

Indexünk névadó termékének, a zsemlének ezúttal csökkent az átlagára, igaz, csak minimális mértékben – a februári 67 forinttal szemben márciusban átlagosan 66 forintot kértek el ezért a termékért a magyar boltokban. Mindezek alapján 3 504 darab zsemlét vihettünk volna haza márciusban, amennyiben a teljes átlagos öregségi nyugdíjat erre a termékre fordítottuk volna. A tojás darabára már nagyobb mértékben csökkent, 74-ről 70 forintra, így ebből 3 168 darabot vihettünk volna haza a múlt hónapban.

A 2,8 százalékos pasztőrözött tej átlagára is csökkent februárhoz képest (453 → 450 forint/liter), így ebből 514 litert tudtuk volna megvásárolni a múlt hónapban. A párizsi ára ugyanakkor emelkedett, a februári 2 710 forint helyett márciusban már 2 750 forintot kértek el kilójáért, így ebből a termékből 84 kilót tudtunk volna hazavinni.

A burgonya átlagára 407 forintról 415 forintra emelkedett, így ebből 557 kilót tudtunk volna megvásárolni. Az alma átlagára ugyancsak emelkedett (531 → 536 forint/kg), így ebből 431 kilóra futotta volna az átlagos öregségi nyugdíjból.

A liszt átlagára már mérséklődött – februárban még 178, márciusban már csak 176 forintot kértek el egy kilogrammért, így ezúttal 1 314 kilóra futotta volna ennek a terméknek az esetében. Nyolc forinttal mérséklődött a kristálycukor ára is (373 → 365 forint/kg), amiből így 634 kilót tudott volna megvásárolni egy átlagos nyugdíjas.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végezetül a sertéscomb ára emelkedett (1 860 → 1 870 forint/kg), míg a bontott csirkéé csökkent (1 360 → 1 340 forint/kg), így előbbiből 124, utóbbiból 173 kilót vásárolhattunk volna meg a múlt hónap folyamán.

Vegyes a kép

Márciusban tehát a zsemle, a tojás, a tej, a liszt, a kristálycukor és a csirke átlagára csökkent, meg a párizsi, a burgonya, az alma és a sertéscomb átlagára emelkedett februárhoz viszonyítva. Igazán jelentős árváltozásról azonban egyik termék esetében sem beszélhetünk – a legtöbb esetben lényegében inkább stagnálás történt.

Vegyesebb képet kapunk, ha a mostani évet a referenciaévnek használt 2016-hoz hasonlítjuk – ebben az esetben indexünk névadó termékéből, a zsemléből lényegesen kevesebbet tudunk hazavinni a havi nyugdíjból, nevezetesen a 8 évvel ezelőtti mennyiségnek csupán az 55 százalékát (mivel zsemléből 2016-ban tudtuk megvásárolni a legnagyobb mennyiséget, így ezt az évet vettük 100-nak).

Sokat drágult a burgonya is – ebben az esetben a 2016-os mennyiségnek már csak a 81,4 százalékát tudná most megvásárolni egy átlagnyugdíjas.

A fenti termékeken kívül még tojásból és tejből tudnánk most kevesebbet megvenni, míg almából arányaiban ugyanannyira futná most, mint 2016-ban. Ugyanakkor csirkéből, sertéscombból, kristálycukorból és lisztből továbbra is többre futná most, mint 8 évvel ezelőtt. A legnagyobb eltérés a liszt esetében tapasztalható – ebből a termékből másfélszer annyit vihetnénk haza most, mint 2016-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem