24 °C Budapest
Tenerife, Canary Islands

Fokozódik a turisták háborúja: óriási veszélyben a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye

2024. április 16. 13:45

A Kanári-szigeteken a rendőrség razziát tartott egy illegálisan működő, Airbnb-n hirdetett kempingnél, ami a spanyol szigetcsoporton az Airbnb és hasonló platformokon kínált rövid távú bérbeadások elleni szigorított fellépés részeként történt, válaszul a lakáshiányra és a fenntarthatósági aggályokra - tudósított a Reuters.

Egy új törvénytervezet szigorítaná a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szabályokat a Kanári-szigeteken. A törvény célja az lenne, hogy kezelje a helyiek lakhatási nehézségeit és az adózási valamint fenntarthatósági kérdéseket. Hasonló intézkedéseket vezettek már be más országokban is, mint Kanada, Ausztrália és Olaszország.

Jessica de Leon, a Kanári-szigetek turisztikai vezetője hangsúlyozta, hogy az új szabályozás sikerességéhez kulcsfontosságú lesz a végrehajtást segítő felügyelők munkája. A tervek szerint 1300 ember vesz részt ebben a folyamatban. Az új jogszabály értelmében az újonnan épült ingatlanok nem vehetnek részt a rövid távú bérbeadás piacán. Az engedéllyel rendelkező tulajdonosoknak öt év áll rendelkezésükre a szabályok teljesítésére.

Madridban és Barcelonában már korábban is elfogadtak hasonló törvényeket, de kevesebb hangsúlyt fektettek a jogérvényesítésre. Madridban például 17 000 rövid távú bérlakásból csak 600-at ellenőriztek egy adott időszak alatt. A Kanári-szigeteken viszont robbanásszerűen megnőtt a rövid távú bérbeadások száma, a növekedés üteme pedig komoly aggodalmat váltott ki.

A helyi nyaralótulajdonosok szövetsége szerint az új szabályozás alkotmányellenes lenne és jelentős hatást gyakorolna a rövid távú bérbeadás piacra. A Booking.com és az Airbnb ugyanakkor együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy kezelje az engedély nélküli hirdetéseket és elősegítsen egy kiegyensúlyozott megoldást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum korábban már írt arról, hogy a turisták szabályosan felfalják a népszerű nyaralóhelyet. Ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm