27 °C Budapest
Bearded young man driving forklift in factory. Manual worker is working in warehouse. He is occupied in manufacturing.

Kilábal végre a bajból a magyar ipar? Biztató adatok érkeztek, mindenki hozzátett

2024. április 12. 10:31

Idén februárban az ipari termelés volumene 1,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4%-kal emelkedett a KSH legfrissebb adatai szerint.

A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. januárinál 3,5%-kal nagyobb volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb statisztikájában.

Eszerint 2024. februárban az ipari termelés volumene 1,8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 3,5%-kal emelkedett. Az ipari export volumene 1,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34%-át képviselő járműgyártás kivitele 2,3%-kal nőtt, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 8,8%-kal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 2,6%-kal mérséklődött, a feldolgozóiparé 0,9%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (97%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,8, a csekély súlyú bányászat kibocsátása 15,3%-kal nőtt, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,6%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28%-át képviselő járműgyártás volumene 1,6%-kal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 2,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 0,1%- kal nőtt.

A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 0,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 6,0%-kal emelkedett, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 19,9%-kal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,5%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,7%-kal csökkent.

A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 10,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. A legnagyobb (23%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. További nyolc alágazatban 0,6 és 22% közötti mértékben nőtt a termelés, a legerőteljesebben a dohánytermék gyártásában, a legkevésbé az italgyártásban. Mindössze két alágazatban csökkent a kibocsátás: az – édesség- és készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 0,8, a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban 8,0%-kal.

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 2,7%-kal nagyobb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: februárban 7,5%-kal csökkent a volumen, mindkét értékesítési irányban kisebbek voltak az eladások.

Az ipari termelés csak Észak-Magyarországon (5,0%-kal) és Észak-Alföldön (5,9%-kal) csökkent. A többi régióban 1,0 és 11,5% közötti növekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 24%-kal nagyobb volt a 2023. februárinál. Az új belföldi rendelések 1,0, az új exportrendelések 28%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 19,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. január–februárban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 0,9%-kal mérséklődött. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 2,3, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 1,8%-kal csökkent.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül hétben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 11,7%-kal a gép, gépi berendezés gyártásában.

A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 1,3%-kal csökkent.

A többiben 0,1 és 9,6% közötti mértékben nőtt a volumen, a legerőteljesebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 20. 08:32
Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai...
Bankmonitor  |  2024. május 20. 07:58
Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegy...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem