21 °C Budapest
Nesze neked válságév: olyat nőtt a hazai bank, mint még soha, egyre több magyar nyit itt számlát

Nesze neked válságév: olyat nőtt a hazai bank, mint még soha, egyre több magyar nyit itt számlát

2024. március 26. 10:36

Sajtótájékoztató keretein belül ismertették a CIB Bank vezetői a 2023-as üzleti év eredményeit. Az eseményen a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen elhangzott, hogy 2023-ban kiemelkedően eredményes évet zárhatott a CIB Csoport, ráadásul a hitel- és a betétállomány is a piaci átlagot többszörösen meghaladó mértékben bővült.

Dr. Simák Pál, elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a bankcsoport 2022-2025-ös időszakra vonatkozó stratégiai célkitűzésein belül kiemelt jelentősége van a digitalizáció kiterjesztésének minden szegmensre. Ez egyszerre jelenti a meglévő digitális megoldások kiaknázását és új teljeskörű digitális szolgáltatások kidolgozását is.

A 2023-as évvel kapcsolatban elhangzott, hogy ez volt a bank legeredményesebb éve:

Tavaly mi voltunk a leggyorsabban növekvő nagy bank Magyarországon

– mondta el dr. Simák Pál. A tavalyi volt a bank történetének a legnagyobb adózott eredménye, egyúttal a bank a piaci átlagot többszörösen meghaladó mértékben tudta növelni a hitel- és a betétállományát is. Mindezek mellett a bank a piaci részesedését is képes volt növelni a stratégiailag kiemelt szegmensekben.

A tavalyi évet közel 64 milliárd forintos adózott eredménnyel zártuk

- árulta el a pontos számot a bank elnök-vezérigazgatója. A lakossági szegmensen belül a bank növelni tudta az ügyfeleinek számát, míg a vállalati ügyfelek esetében enyhe csökkenés volt megfigyelhető tavaly. Az összesített ügyfélszám azonban növekedni tudott a tavalyi év során.

A lakossáhi hitelezésen belül 12,1 százalékra nőtt a CIB piaci résesedése, ami jelentős növekedést jelent a 2022-es 7,4 százalékhoz képest. A személyi kölcsönök piacán enyhe csökkenés volt megfigyelhető, míg a babaváró hitelek esetében már ismét növekedést könyvelhetett el a bank a tavalyi évben. A bank NPL rátája 1,9 százalék, míg a 90 napon túl nem fizeti ügyfelek aránya mindössze 0,6 százalék.

A várható piaci trendekkel kapcsolatban dr. Simák Pál elmondta, hogy növekvő fogyasztói és intenzív kisvállalati hitelezésre számítanak. Az inflációval kapcsolatban elhangzott, hogy a bank szakemberei csökkenő, de még mindig jelentős inflációval számolnak.

Vállalati üzletág

Szabó Balázs, a vállalati üzletág vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy tavaly mintegy 20 százalékkal sikerült növelni az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező ügyfelek számát. A bank ebben a szegmensben is piac feletti növekedést tudott elérni 2023-ban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lízingterületen stabil a bank piaci pozíciója, míg a flottafinanszírozásban 23 százalékkal növekedett az új kihelyezés. A portfolióminőséget Szabó Balázs magasnak nevezte – a késedelmes szerződések aránya mindössze 1,2 százalékos volt. A milliárd feletti árbevétel feletti kategóriából a bank új ügyfélszerzés piacrésze tavaly meghaladta a 11 százalékot.

A várakozásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a vállalati piacon stagnáló, minimálisan növekvő hitelvolumenre számítanak a bank szakemberei, ugyanis a támogatott hitelezésre fordítható források végesek. Az állami és az uniós támogatások fokozatosan érkeznek, ezzel párhuzamosan a beruházási kedv továbbra is limitált.

Lízingoldalon is nagyon visszafogottak a várakozások, amit részben a személygépjármű-piac jelentős átalakulása magyaráz (vendor-finanszírozás háttérbe szorulása, elektromos autók terjedése, új márkák stb.).

Lakossági üzletág

A lakossági és kisvállalati üzletággal kapcsolatban dr. Simák Pál elmondta, hogy a bank növelni tudta a nettó ügyfélszámot, illetve ezen belül a fiatal ügyfelek számát is. A fiatal, 24 éven aluli ügyfelek aránya emelkedő, tavaly már 12,2 százalék volt.

A számlanyitások 22,8 százalékát a 24 év alatti ügyfelek indítják, tehát itt még jelentősebb ennek az ügyfélkörnek a súlya. Kiemelésre került a digitális megoldások jelentős szerepe is - a digitális ügyfelek aránya 83 százalék volt, míg a digitális eladások száma már 50 százlék volt tavaly. A személyi kölcsönök igénylése mostanra teljesen digitálisan zajlik.

A várakozásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a lakossági hitelezés összességében növekvő lehet. A digitalizáció továbbra is kiemelt prioritás maradhat, miközben az ügyfelekért zajló verseny várhatóan fokozódni fog.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem