Kormányinfó: fellélegezhetnek a magyar családok, újraindul ez a program, teljesen ingyen lesz

Kormányinfó: fellélegezhetnek a magyar családok, újraindul ez a program, teljesen ingyen lesz

2024. február 1. 11:09

Tegnap a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy február 1-jén 10 óra 30 perctől Kormányinfót tartanak "Mit, miért tesz a kormány"-címmel. Az ezen elhangzó legfontosabb információkról itt a Pénzcentrumon is közvetítünk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sok egyéb mellett azt is elárulta, hogy 2024-ben is támogatni fogja a kormány az újszülöttek SMA-szűrését.

"Teljesen egyértelmű, hogy van egy alapvető nézőpontbeli különbség az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között" - kezdte előadását Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, utalva az orosz-ukrán háborúra, illetve az azzal kapcsolatos uniós és magyar álláspontra. Gulyás Gergely elmondása szerint Magyarország számos olyan döntést elfogadott, amivel nem értett egyet, ám tudomásul vette a többségi álláspontot. Ezt azonban csak addig lehet megtenni, amíg ezek a döntések nem sértenek magyar érdekeket.

Mindehhez még hozzátette, hogy Magyarország továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a fegyveres konfliktus elhúzódása nem fog megoldást hozni a kérdésben. Az ukrajnai támogatások kérdésével kapcsolatban a kormány úgy látja, hogy az EU zsarolja Magyarországot - mindebben csak az Európai Parlament új tagjainak megválasztása hozhat majd változást.

Tanárbérek emelése

Kevesebb mint két hét alatt 140 ezer tanár kapta meg a kinevezési okiratát, amely a béremelések miatt volt szükséges. Ennek folyományaként a tanárok februárban már a megemelt illetményüket kapják meg. 32,2 százalékos béremelés történik a tanárok esetében - ennyivel emelték meg a "bértömeget", amit csak béremelésre lehet fordítani. A béremelés teljes összegét ki kell osztani - mondta Gulyás Gergely.

A hiánytárgyaktál további 4 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Ebben a törvényhozási ciklusban 46 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek. Az emelésekkel a diplomás átlagbér 71,1 százalékát érhetik el az átlagos illetmények.

Jelenleg a teljes béremelés a magyar adófizetők pénzéből történik, az uniótól egyelőre csak ígéretet kapott Magyarország arra vonatkozólag, hogy támogatást fog kapni a béremelések finanszírozására.

A Belügyminisztérium jelenleg igyekszik méltányos megoldást találni azoknak a tanároknak a problémájára, akik tavaly év végén jelezték, hogy nyugdíjba szeretnének vonulni. Az ő esetük azért problémás, mert a szakszervezetek azt kérték, hogy számukra ne legyen szükség a kinevezési okirat kitöltésére. Ez egyébként néhány száz tanárt érint.

SMA-szűrés

Az ezzel kapcsolatos korábbi program már véget ért, ám ebben az évben is 453 millió forintot fordítanak majd az újszülöttek SMA-szűrésének biztosítására. A szűréseket ugyanazokban az intézményekben lehet majd elvégezni, mint korábban.

Bérletek

A Budapest-bérletek változatlanul érvényesek lesznek a MÁV, a HÉV és a Volán járatainak megfelelő szakaszain is. 2024. március 1-től az ország- és vármegyebérletek érvényesek lesznek a BKK járatain a fővárosban.

Antifa-ügy

Az antifa ügy kapcsán Magyarországon fogvatartott olasz nő ellátási körülményeivel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy mindenkit emberhez méltó körülmények között tartanak fogva a magyar börtönökben. Gulyás hazugságnak titulálta azt a hírt, mely szerint patkányok lettek volna a cellájában. A miniszter szerint az emberi méltóság mindenkit megillet, jóllehet az ügyben érintett támadók alantas módon, hátulról ütötték le áldozataikat.

Reptér és Belgrád-Budapest vasút

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy már ebben a ciklusban elkészülhet a Belgrád-Budapest vasútvonal. Ekkor már az utasok is használhatják a felújított pályát. A reptér megvásárlásával kapcsolatban annyit árult el, hogy heteken belül eldőlhet az ügylet sorsa - a vételárral kapcsolatos részletek is akkor derülhetnek majd ki.

Magyar-izraeli találkozó

Gulyás Gergely elmondása szerint jelenleg nincs tervben egy izraeli-magyar kormányfői találkozó. Bár a magyar fél mindig nyitott rá, hogy tárgyaljon Izraellel, utóbbi értelemszerűen most mással van elfoglalva.

Még nincs eldöntve, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Márciusig születik meg a döntés azzal kapcsolatban, ki lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a főpolgármester-választáson.

Svédország és a NATO

A kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását - az erről szóló vita február 27-én kezdődik el.

Katari LNG-szállítmányok

Bár a héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Katarban tárgyalt arról, hogy Magyarország az arab országtól jusson LNG-hez, ám a pontos mennyiségekről még nem döntöttek. Gulyás hozzátette, hogy a kormány célja a diverzifikáció, ugyanakkor egyelőre úgy látják, hogy az LNG jóval drágább a vezetékes gáznál, így nem létszükséglet ennek a forrásnak a biztosítása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkapja Ukrajna az 50 milliárd eurót

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a 27 tagállami vezető elfogadta a döntést az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagról.

Nem lesznek olcsóbbak a vármegye-bérletek

Nem lesznek olcsóbbak a vármegye-bérletek, mint a budapesti, hogy "ne vágjanak alá" a fővárosi cégnek.

A budapesti egészségügyi ellátásról

Az év második felében, esetleg 2025 elején Budapesten is elindulhat az új háziorvosi ügyeleti rendszer, ám részleteket nem árult el a miniszter.

Folyamatban a napelem-pályázatok kifizetései

36,7 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a kormány napelemes pályázatokra. A folyósítás lassúságát azzal magyarázta Gulyás, hogy az ügyek 95 százalékában hiányos a dokumentáció, ezért pótlásra van szükség.

Vagyonnyilatkozatok

Gulyás Gergely szerint a magyar vagyonnyilatkozatok rendszere áttekinthető, így az Európai Bizottság azon követelése, hogy a nyilatkozatok legyenek részletesebbek, a miniszter szerint alaptalan. Szerinte a hazai dokumentumok átfogóbbak, mint az EP rendszerében vagy más tagállamokban.

Messze a megállapodás a befagyasztott uniós forrásokról

Bár a kormány rendszeresen egyeztet Brüsszellel, messze még a megállapodás a továbbra is befagyasztott 20,5 milliárd eurónyi forrásról.

Tavaszig türelmi időszak van a DRS-rendszerre

Az üveg- és csomagvisszaváltási rendszer teljes élesedése tavasszal várható, mivel a gyártóknak március végéig türelmi idejük van arra, hogy csak visszagyűjthető anyagokat használjanak - mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Eláll a kormány a Lánchid-felújításnál tett vállalásától

Nem fizeti ki a kormány a Lánchíd felújításával kapcsolatos 6 milliárd forintos vállalását, mivel szerinte a főváros nem teljesíti a Tarlós István idején kötött megállapodást.

Nem minősítik a keddi kamatvágást

Keddi kamatdöntő-ülésén az MNB 75 pontot vágott az alapkamaton, jóllehet a várakozások 100 pontról szóltak. Gulyás Gergely mindezt nem minősítette, mondván, a kormány számára fontos a jegybank függetlensége.

Teljes 13. havi nyugdíjat fizet a kormány

Idén is teljes 13. havi nyugdíjat fizet a kormány, erősítette meg Gulyás Gergely.

Nem vizsgálják a banki díjemeléseket

Nem tervez lépéseket tenni a kormány az inflációkövető banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjemelések ügyében.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem