21 °C Budapest
A field with unripe wheat in the summer season , the summer time of the year in a field with ripening grain wheat

Óriási a baj: tényleg már csak egy csapás hiányzik a teljes gazdasági összeomláshoz?

2023. december 6. 18:24

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban.

2023-ban és 2024-ben az Allianz Trade mérsékelt globális növekedést vár, idén 2,7 százalék, jövőre pedig 2,4 százalék globális GDP növekménnyel. A nemfizetési kockázatot több tényező is növeli jelenleg: a fiskális és monetáris politikai lépések, a reálkamatlábak alakulása, az alacsonyabb fogyasztás és kereslet, a magas infláció, az árrésekre nehezedő tartós nyomás, a finanszírozási kihívások és a geopolitikai helyzet.

Az elemzők szerint a vállalati fizetésképtelenségek száma 2023-ban 6 százalékkal, 2024-ben pedig további 10 százalékkal nő globálisan, amely több ágazatra és a nagyvállalatokra is kiterjedhet. A mezőgazdaságban mért felszámolási eljárások száma moderált növekedést mutat, ugyanakkor a kötődő ágazatokon keresztül, mint a feldolgozóipar, a vendéglátás, a kis- és nagykereskedelem, valamint a szállítmányozás, egyértelműen látszik a szektor indirekt érintettsége a fizetésképtelenségi eljárások gyarapodásában.

Aktuális kockázati tényezők a mezőgazdaságban és a külföldi piacainkon

Hazánkban az előző év kibocsátási számai, a 2022-es év extrém viszonyai mellett, érdekes képet mutatnak: a mezőgazdasági árindex a tavalyi évben 44 százalékos növekedést mutatott, míg a volumen 16 százalékkal csökkent. 2022-ben az aszályos időjárás miatt a növénytermesztési ágazat teljesítménye 25 százalékot zuhant. Az extrém takarmányárak és állategészségügyi események miatt a sertéságazatban 6 százalékos, a baromfiágazatban 12 százalékos, a szarvasmarha ágazatban pedig 1,9 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Az orosz-ukrán háború kapcsán olyan tényezők befolyásolják a mezőgazdasági exportot, mint az orosz és belorusz közúti fuvarozók EU-ba lépésének korlátozása, a devizatranszfer kérdése vagy az ukrán gabonaexport/import korlátozása. A fenti tényezők költségoldala, illetve a Nyugat szemléletváltása (ESG szabályozás, karbonsemlegesség, munkaerőköltségek) kitörési lehetőséget jelentenek a Balkán térségnek, valamint továbbra is meghatározó Ázsia és Kína szerepe, mint felvevő- és kibocsátó piac. Mindezen tényezők mellett a virtuális világ térnyerésével, a digitalizációval és a lassuló gazdaság következményeként is nő a csalási ügyek száma, a kibertámadások volumene, ezért az ágazat szereplőinek az exportpartnerek esetében is fel kell erre készülnie megfelelő megelőzési és kezelési stratégiákkal.

A magyar mezőgazdasági export főbb kihívásai

Magyarország 2022-ben az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő. A növényi termékek 2 százalékát, az állatok és állati termékek 1,8 százalékát adta hazánk a teljes uniós előállításhoz. Gabonafélékből az Európai Unió kibocsátásának 3,5 százalékát, ebből is a kukorica 5,2 százalékát termeltük meg, míg iparinövény hozzájárulásunk még jelentősebb, az uniós termény 4,6 százaléka, elsősorban az olajos növények termesztésének köszönhetően. Baromfiból az Unió kibocsátásának 4,8 százalékát, az egyéb állati termékek 6,4 százalékát állítottuk elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban a nemzetgazdasági exporton belül a teljes agrárágazat 8 százalékot, míg a mezőgazdasági ágazat 1 százalék körüli értéket képvisel. Globálisan és az agrárágazatban is nettó exportőrök vagyunk és a gazdaság idei globális lassulásával együtt az export volumenek is csökkennek, így különösen fontos a hazai piac ismeretén kívül a nemzetközi trendekkel, a jelen geopolitikai helyzet főbb hatásaival, kihívásaival is szembenéznünk, amennyiben az agrárium helyzetét elemezzük Fontos az exportpartnerek és azok globális gazdasági környezetének ismerete, hogy megfelelő precizitással és szaktudással válasszuk meg a kereskedelmi célpontokat és a célországokat.

– mondta el Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója.

A mezőgazdaság jövőjét meghatározó globális trendek

Mivel a világ népessége már túllépte a 8,05 milliárd főt, az élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása kulcsfontosságú lesz az elkövetkező években a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében. A gabona- és műtrágyahiány, valamint az éghajlatváltozás és a járványok utáni elhúzódó ellátásilánc-problémák miatt a globális élelmiszerárak 2019 végéhez képest 56 százalékkal emelkedtek. Emellett a csapadékmennyiség változásai, valamint a szélsőséges időjárási események (viharok, aszályok, erdőtüzek) gyakorisága is hat a mezőgazdasági gyakorlatokra és a termelési kapacitásra.

A szigorúbb EU-s szabályozások, a körforgásos gazdaság és a környezettudatosság követelményei pedig magasabb költséghányadot eredményeznek, hatékonyabb termelésre ösztönzik a piaci résztvevőket. Az energiaválság miatt a műtrágyák ára rövid távon viszonylag magas marad a várakozások szerint és ezen felsorolt tényezők az élelmiszerek általános árait is magasan tartják a 2019-2020-as szintekhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm