25 °C Budapest
Bődületesen nagyon húzhatnak a lakásvásárló magyarok: most durva össszegeket lehet alkuldni

Bődületesen nagyon húzhatnak a lakásvásárló magyarok: most durva össszegeket lehet alkuldni

2023. november 8. 15:31

Mindhárom használt ingatlantípus esetében abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen emelkedett a teljes árengedmény mértéke, derült ki az év első kilenc hónapját összesítő elemzésből.  

Hatalmasat változott kicsivel több, mint másfél év alatt az ingatlanpiac, az Otthon Centrum (OC) 2022 januárjában készített elemzése szerint akkoriban a drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy az alku lehetőségét szinte kizárták a tulajdonosok, és hasonló folyamatok játszódtak le a vidéki régióközpontokban is - olvasható az ingatlaniroda közleményében.

Mára ez jelentősen megváltozott, újra helyzetbe kerültek a vevők, közölte Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki azt is elmondta, hogy az év első kilenc hónapjában a használt házak teljes árengedménye országosan 13,6 százalék volt, míg a téglalakások árából 8,9 százalékot, a panellakásokéból 9,0 százalékot engedtek az eladók. Mindhárom használt szegmensben abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen emelkedett a teljes árengedmény mértéke.

Abszolút értékben a családi házak teljes árengedménye jelentősen nőtt idén, a tavalyi 9,2 százalékról 13,6 százalékra. A panellakások esetében a tavalyi 4,9 százalékról 9 százalékra emelkedett ez az érték, míg a téglalakásoknál 4,5 százalékról 8,9 százalékra változott a teljes árengedmény.

Arányait tekintve a panellakások esetében a legnagyobb mértékű az engedmény, ebben a szegmensben az előző évhez képest 77 százalékkal nőtt a teljes árengedmény, míg a téglalakásoknál 53 százalékkal, a házaknál pedig 48 százalékkal emelkedett ez az érték.

Korábban épp a panellakások esetében lehetett a legkisebb mértékben alkudni, ez viszont az idei adatok szerint megváltozott: a panelek gyakorlatilag egálba kerültek a téglalakásokkal, már csak egyetlen tized különbség van a két ingatlantípus között

– ismertette a változásokat a szakember.

A területi eloszlásról szólva az elemzési vezető elmondta, hogy az ország nagy részén az átlaggal megegyező alkut mért az ingatlaniroda. A fővárosban és a nagyobb városokban egyaránt 8,8–9,3 százalék között váltakozott az árengedmény mértéke az elmúlt kilenc hónapban. Ettől csak a kisebb városok tértek el, ahol a vásárlók ennél magasabb, átlagosan 11,4 százalékos árengedményt tudtak kialkudni a hirdetési árból.

A téglalakások átlagos, 8,9 százalékos, teljes árengedménye lényegében hasonló a panellakások esetében mért számokéhoz, vagyis az adatokból az látszik, hogy csökkentek a területi különbségek ezen mutató esetében – jegyezte meg a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legkisebb alkura a budai kerületekben volt lehetőség, itt az eladók átlagosan 7,9 százalékot engedtek a teljes árból. Ennél magasabb engedményt tudtak elérni a vevők a pesti kerületekben, az agglomerációban és a megyei jogú városokban, ahol az átlaghoz közeli, 8,7–9,5 százalék közötti árengedmény volt a mértékadó. Ennél nagyobb árengedmény a kisebb városokban és községekben fordult elő, ahol 12 százalékos alku a jellemző az év első kilenc hónapjának értékesítési tapasztalatai alapján.

A használt házak esetében idén 13,6 százalékra nőtt a teljes árengedmény mértéke és minden térségben a 10 százalék feletti átlagérték jellemző. Az viszont nem változott, hogy a nagyobb városokban az átlagnál kevesebb, míg a kisebb településeken az átlagot meghaladó alku a jellemző.

A legkevesebbet a budai kerületekben lehetett alkudni, mindössze 10,6 százalékot. A régióközpontokban már 11,5 százalék, míg a megyei jogú városokban és Pest vármegyében 12 százalék az átlagos árengedmény mértéke. A kisebb városokban, valamint a külső pesti kerületekben mért 14,8 százalék, illetve a községekben elérhető, 16,9 százalékos, teljes árengedmény már jóval átlag feletti érték.

A szerződéskötéskori árengedmény mértéke a használt házaknál átlagosan 8,1 százalék volt, a paneleknél 4,9 százalék, a téglalakásoknál 4,5 százalék. Ezek az értékeket azt jelentik, hogy a házaknál az árengedmény 60 százalékát konkrét vevő esetében adják meg az eladók. Panellakásoknál 55 százalék, a téglalakásoknál pedig 50 százalék ez az arány.

A legfrissebb adatok újra megerősítik azt a korábbi tételt, miszerint konkrét ajánlattétel esetében továbbra is jelentős mértékben lehet alkudni a hirdetési árból

– összegezte Soóki-Tóth Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem