Friss adatok az elmúlt negyedévből: ingadozás látszott a kriptopiacon

Friss adatok az elmúlt negyedévből: ingadozás látszott a kriptopiacon

2023. november 3. 18:01

Az elmúlt három negyedév komoly kihívások elé állította a kriptovaluták piacát, ugyanakkor annak ellenállóképességét is bizonyította – derül ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének legfrissebb kriptopiaci elemzéséből. Az FTX kriptotőzsde felszámolása és a tartósan magas kamatszint a hagyományos pénzpiacokon nem kedvezett a kriptovalutáknak, így az előző negyedévhez képest a kriptopiac kapitalizációja 8,6%-kal csökkent. Biztató fejlemény ugyanakkor, hogy ez az érték szeptemberben már 2,6%-kos pozitívumot mutatott, a BTC (bitcoin) árfolyama pedig éves szinten is sokat emelkedett, az elmúlt napokban pedig áttörte a 35 000 dollárt. A kriptopiac kilengései a kriptovaluták elterjedésére nem voltak befolyással: ezek intézményi elfogadottsága folyamatosan nő, vagyis egyre többen és egyre több területen használják a digitális fizetőeszközöket. 

A hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó jegybanki alapkamat tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében ennek köszönhető, hogy a kriptopiaci kapitalizáció 8,6%-kal csökkent a harmadik negyedévben a Binance legfrissebb piacelemzése szerint. Ez azonban nem tántorította el az intézményi befektetőket a kriptovalutáktól: többek között a Deutsche Bank, a Sony, a Grab és a PayPal jelentette be belépését a Web3 ökoszisztémába ebben az időszakban. A kriptovaluták egyre szélesebb körű használata, illetve az a tény, hogy az innovatív digitális pénzügyi eszközök fokozatosan a nemzetközi pénzügyi rendszer részévé válnak, még inkább aláhúzza a megfelelő szabályozói környezet kialakításának szükségességét.  

A Crypto Fear & Greed Index -9 ponton állt a harmadik negyedév végén, vagyis a piaci hangulat inkább negatív volt, amelyben minden bizonnyal szerepet játszott az FTX kriptotőzsde eszközeinek közelmúltbeli felszámolása (az abból eredő veszteségekkel együtt), illetve a FED szeptember 20-i kamatdöntése. Mindazonáltal a piaci kapitalizáció szeptember végén 2,6%-kal pozitív tartományba került, ami arra enged következtetni, hogy a piac kiheverte az említett eseményeket. A derűlátás a kriptovaluták árfolyamában is megmutatkozott szeptemberben: a TON, egy viszonylag új szereplő, jelentős mértékben, 20%-kal erősödött – miután a Telegram bejelentette a TON-kriptotárca integrációját –, a BTC és az ETH árfolyama pedig stabilizálódott. A BTC-t jelenleg már 35 000 dollár fölött jegyzik, ami jól tükrözi a piaci hangulat változását, a bizakodó légkör fokozatos visszatérését. A tranzakciószámban megmutatkozó aktivitás az első rétegű hálózatokon csökkent a harmadik negyedéves adatok szerint, míg a második rétegben újraéledni látszik. Ezt bizonyítja, hogy a Coinbase Layer 2 hálózata, a Base elindulását követően az Ethereum-tranzakciók száma megemelkedett. 

Az elmúlt három negyedév adataira tekintve megállapítható, hogy a három legnépszerűbb kriptovaluta megtartotta piaci pozícióját. A BTC – amelynek piaci részesedése valamelyest csökkent az előző negyedévhez képest, de továbbra is domináns helyzetű – éves alapon 63,1%-os árfolyamemelkedést ért el. A befektetők már a 2024-ben esedékes BTC-felezésre figyelnek, és várják a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) hatósági jóváhagyását. A felezést követően – az elemzői várakozás szerint – enyhülni fog a BTC egyeduralma, utat engedve az altcoinok előretörésének. Az XRP és a SOL is jelentősen erősödött az elmúlt negyedévben, miután az XRP tokent fejlesztő Ripple számára kedvező bírósági ítélet született az Egyesült Államokban, amely kimondta, hogy az XRP intézményi befektetőknek értékesítve törvényes kötvénynek számít.  

A decentralizált pénzügyi piacok (DeFi) teljes zárolt értéke (TVL), 13,1%-os negyedéven belüli csökkenést követően, 38,5 milliárd dollárra esett vissza, ami a Binance elemzői szerint az alacsony hozamokra és a nagymértékű kockázatkerülésre vezethető vissza. A DeFi-lejtmenet szeptemberben is folytatódott – a TVL 0,36%-kal esett tovább. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a Mixin Network árfolyama 60%-kal bezuhant, miután kiderült, hogy hekkerek 200 millió dollárral károsították meg a hálózatot. A Tron TVL-je a trendekkel szembe menve azonban 25%-kal emelkedett.  

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az NFT-eladások értéke három éve nem állt olyan alacsonyan, mint 2023 harmadik negyedévében: itt 299 millió dolláros kereskedelmi volument regisztráltak. A legtöbb NFT-kollekció alapára és az ETH ára jelentős mértékben csökkent. Az NFT blue chipek kereskedelmi volumene lényegében megfeleződött az év eleje óta. Az NFT piac szeptemberben is gyengélkedett, a kereskedelmi volumen újabb éves mélypontra érve 0,29 milliárd dollárnál állapodott meg. A blokkláncjátékok piacát a BNB, az Ethereum és a Polygon láncok uralták, amelyek együttes, a játékok száma alapján megállapított piaci részesedése 66% volt. Miközben a BNB láncon fut a legtöbb játék, az Ethereumé a Gods Unchained, amely továbbra is vezet a lebonyolított tranzakciók számát tekintve.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem