20 °C Budapest
Drone panoramic aerial view of illegal amazon deforestation, Mato Grosso, Brazil. Forest trees and agriculture field land. Concept of climate change, global warming, ecology, environment, nature.

Valami nem stimmel: eddigi példátlan méretű óriás beruházásra készül a magyar kormány

2023. október 19. 09:42

Szeptember 14-én jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. Az összesen közel 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi, tehát a kormány két kisebb fővárosi kerületnyi területen képzel el valamilyen beruházást- írja a Telex. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ és az építési minisztérium válaszából annyi derül ki, hogy nem vegyi anyag-elosztót terveznek építeni, hanem valamilyen ingatlanfejlesztést készül. A helyi fideszes polgármesterek semmit sem árulnak el, bővebb információk hiányában a helyi ellenzék és a természetvédők is aggódnak, mert  egy ekkora léptékű fejlesztés terve nemcsak Budapesten, hanem az egész országban is példátlan lenne.

A főpolgármester egy posztban fogalmazta meg aggodalmait a beruházással kapcsolatban, amelyből először lehetett tájékozódni a tervben lévő beruházásról. 

A tegnapi közlönyben jelent meg a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek listáját tartalmazó rendelet módosítása, ami hatalmasra növelte a ”logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztés Budapest XXIII. kerületében és Gyálon„ elnevezésű projekt területét. Akkora területet hasítanak ki, mint az V. és a VI. kerület együttvéve! Brutális méretűre nő az a ”nemzetgazdaságilag kiemelt„ beruházási célterület, ahova a nyár eleji hírek szerint a kínai méreglerakatot szánják. Önmagában is botrány, hogy lakóövezetek tőszomszédságában lévő, természeti védelemre érdemes területeket is bevontak a tervükbe

- írja Karácsony Gergely. Júliusban maga Orbán Viktor, majd később egy kormányrendelet is kimondta, hogy  ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni az országban, azonban ez a fajta ígéret nem mindenkinek oszlatta el a kételyeit. A Telex szeptemberben az ügyeben több kérdést is megfogalmazott a Kormányzati Tájékoztatási Központot (KTK) felé, azonban a nagy részükre nem kaptak érdemi választ. 

A miniszterelnök és a kormány már több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja vegyianyag-elosztó létesítését, és így nem épül ilyen Magyarországon

- válaszolta a KTK a kérdésekre. Ezek után több más hivatalos szervet is megkerestek, de vagy egyáltalán nem érkezett válasz, vagy a KTK válaszánál semmitmondóbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyan sokakat meglepett ez az óriási beruházási tervezet, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy voltak előzményei az ügynek. Még 2022-ben jelent meg egy kormányrendelet amely szerint a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés jegyében Soroksár területén (még csak) 200 hektárnyi területet jelölt ki logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztésre. A WWF elmondta a lapnak, hogy 

a 2022-ben beadott engedélyben a kérelmező a következő tevékenységeket jelölte meg a területre: különleges, nagy kiterjedésű szállítmányozási, raktározási és logisztikai célú építmények, irodaépületek és azok kiszolgáló építményei, szolgáltató és kereskedelmi célú építmények, gázátadó állomás, elektromos állomás, közszolgáltatás keretében működtetett hulladékgyűjtő udvar, üzemanyagtöltő állomás létesítése

- mondta a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője. A beruházással kapcsolatban a terület Fideszes polgármestere, Bese Ferenc semmilyen kérdésre nem válaszolt még, hiába keresték az ügyben. A másik érintetett település, Gyál már két minisztériumnál is beadta a tiltakozását az üggyel kapcsolatban. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm