Budapest, 2023. augusztus 20.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Elismerte Orbán Viktor: Magyarországnak történelmi hátrányai vannak, nehéz ősz következhet

2023. augusztus 25. 07:40

Orbán Viktor kormányfő interjút adott a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában. Augusztusban 16 százalék körül lesz az infláció, augusztus után a bérek utólérhetik az áremelkedés ütemét - monta.

Ha a bérekről van szó, akkor Magyarországnak történelmi hátrányai vannak - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. 1990-ig nyúlik vissza a lemaradás, a béremelések mértéke sosem lehet ezért elég - tette hozzá.

A béremeléseknél a munkaadóknak és a dolgozóknak meg kell állapodni, mert ha a béremelést rosszul ütemezik, az munkanélküliséget okozhat. A kormány segíti a megállapodást. A júliusi 10-en felüli százalékos béremelés magas, de az infláció még magasabb.

Augusztusban 16 százalék körül lesz az infláció, augusztus után a bérek utólérhetik az áremelkedés ütemét

- mondta Orbán. Hozzátette, nem vagyunk még kint a vízből, kemény lesz az ősz. Reálbér csökkennés történt idén, ez nehéz helyzetet idézett elő. Fontos, hogy a második félév korrigálja az elsőt. 2012 óta nem volt olyan negyedéve a családoknak, amikor az árak gyorsabban nőttek volna, mint a bérek - emlékeztetett.

Arról beszélt, az áremelkedésnek volt egy olyan része, ami magyarázható volt, hiszen az energiahordozókat külföldről hozzuk be, ellátási zavarok, szankciók zavarták a képet, ezeke az égbe vitték szerinte az árakat. Az ország 4000 milliárd forinttal fizetett többet energiahordozókra.

2024 a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz - mondta Orbán Viktor. Ehhez alacsonyabb kamatozású hitelek kellenek. Ebből már látunk szép előéneket az idei évre, de az igazi belendülés jövőre várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rezsiárak kapcsán a kormányfő kifejtette, az év első 7 hónapjában 1078 milliárd forintba került a rezsicsökkentés az államnak. A múlt hétvégi diplomáciai nagyüzem után arról számolt be: ha nincs energia, megáll az ország, az ellátásbiztonság a legfontosabb. Magyarország a déli útvonalról akar energiát beszerezni, amiben Törökország kulcsszereplő, ma a csap Erdogan kezében van, meg kell vele állapodni. Azerbajdzsántól is vásárol gázt Magyarország, és Türkmenisztán is Európába hozna be földgázt.

Katarba LNG-ért még a német kancellár is ment tárgyalni, Orbán háromszor beszélt az emírrel erről. Megegyeztek, hogyan jön hajókon keresztül Magyarországra gáz.

Címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 21:58
Még idén streamingplatformot indít a Sport1 és a Sport2 csatornákat is működtető AMC Networks hazánk...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem