22 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Sokat bukhat, aki nem lép időben: ennyit lehet most kaszálni ezzel az állampapírral

2023. július 27. 12:01

Az Államadósság Kezelő Központ oldalán megjelent tájékoztató alapján a jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul. Ezzel egy időben egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír válik elérhetővé a befektetők számára. Az új papír esetében azonban nem csak a futamidő hosszabbodik meg, a kamat is alacsonyabb lesz, a kamatprémiumot ugyanis jelentősen lecsökkentik. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelent ez majd a befektetők számára.

Komoly változás jön a lakossági állampapírpiacon, a jelenleg legnépszerűbb inflációkövető állampapírok forgalmazása lezárul. (A jelenleg elérhető sorozatokra utoljára jövő hét hétfőn, július 31-én lehet vételi megbízást adni.) Jelenleg két sorozat érhető el, az 5 éves futamidejű 2028/L és a 8 éves futamidejű 2031/I sorozat, ezek forgalmazása zárul le hamarosan.

Nem maradunk azonban inflációkövető állampapír nélkül a jövőben sem, augusztus másodikától elérhető lesz az új 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ahogy a nevéből is sejthető, az új befektetés hosszabb, 10 éves futamidejű lesz. Ennél azonban lényegesebb változás, hogy módosul a kamatprémium.

Mi változik az új inflációkövető állampapírnál? A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az új állampapír legfontosabb tulajdonágait, kihangsúlyozva azokat, amelyek az eddigiekhez képet módosulnak. Ez alapján borítékolható, hogy sok befektető nem fog örülni a változásoknak. Az új inflációkövető állampapír futamideje 10 év lesz - pontosabban 9 év és 6 hónap -, miközben a jelenleg elérhető konstrukciók futamideje 5, illetve 8 év. Vagyis az új befektetés választásával hosszabb ideig hitelezzük meg a magyar államot.

A futamidő nem feltétlenül lényeges elem, ugyanis a befektetés igen rugalmas, relatív könnyen ki lehet szállni belőle a futamidő alatt. Jelenleg az Államkincstár 99 százalékos árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a papírt, vagyis a kiszállás költsége 1 százalék. Nem tudunk arról, hogy az új sorozat esetében ez a feltétel megváltozna. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a visszavásárlási árfolyamot a Magyar Államkincstár bármikor megváltoztathatja a későbbiekben (ez egyébként igaz a jelenleg elérhető sorozatokra is).

A jelenlegi és az új sorozat egyaránt változó kamatozású, a kamat mértéke évente módosulhat. Az aktuális kamat a megelőző évben mért inflációhoz van kötve, ez tekinthető kamatbázisnak. Az első periódusra érvényes kamatot a 2022-es infláció - ennek mértéke 14,5 százalék - alapján határozták meg. Itt nincs újdonság, ez igaz a jelenlegi és az új sorozatra egyaránt.

A kamatbázist egy fix kamatprémiummal növelik meg, így áll össze az adott évre fizetendő éves kamatszint. Az új, 10 éves futamidejű állampapír esetében ez a kamatprémium 0,25 százalék, ami megegyezik a jelenleg elérhető 5 éves futamidejű sorozat kamatfelárával. Ugyanakkor a jelenleg forgalmazott 8 éves futamidejű 2031/I sorozat esetében a kamatprémium 1,0 százalék. Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől elérhető 10 éves futamidejű papír induló kamata évi 14,75 százalék lesz, míg a jelenleg elérhető 8 éves állampapír induló kamatszintje évi 15,50 százalék.

Módosul az első kamatfizetés időpontja is. A 2028/L sorozat 2024. júliusában, míg a 2031/I sorozat 2024. májusában fizet először kamatot. Ezzel szemben a jövő héttől elérhető 2033/I sorozat már 2024. januárjában kamatot fog fizetni. Érdemben csökkenni fog az egy szolgáltatónál, forgalmazónál vásárolható állampapír értéke is. A jelenleg elérhető sorozatok közül még 100 millió forintot vásárolhatunk egy forgalmazónál, az új papírnál ez a limit 25 millió forintra fog csökkenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes sietni a vásárlással, vagy várjunk inkább?

Változik a kamatprémium, ezáltal az inflációkövető állampapír éves kamata is. Ezzel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés: most szaladjunk az Államkincstárhoz befektetni a pénzünket, vagy érdemes inkább kivárni?

A kérdés megválaszolásához a Bankmonitor a jelenleg elérhető 2031/I PMÁP sorozatot hasonlította össze a jövő héten induló 2033/I PMÁP-val. Abból indultunk ki, hogy a 10 millió forintot szeretnénk befektetni. A számításhoz mindenképpen kell egy inflációs pálya, itt az MNB várakozásaira támaszkodtunk:

  • A 2024-es kamatfizetésnél 14,5%-os inflációval számoltak, ez a 2022-es tényleges infláció.
  • A 2025-ös kamatfizetésnél 17,5%-os inflációval számoltak. (Az MNB által 2023-ra várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2026-os kamatfizetésnél 4,5%-os inflációval számoltak. (Az MNB által 2024-re várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2027-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB által 2025-re várt inflációs sáv közepe.)
  • A 2028-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2029-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2030-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2031-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2032-es kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)
  • A 2033-as kamatfizetésnél 3,0%-os inflációval számoltak. (Az MNB inflációs célszáma.)

A kamatprémium a jelenleg elérhető konstrukciónál 1 százalék, míg a jövő héten induló állampapírnál 0,25 százalék. A számítás során abból indultak ki, hogy a kapott kamatok - változatlan feltételek mellett - újra befektetjük. Azt feltételezték, hogy mindkét papír megvásárolható augusztus másodikán. Illetve figyelembe vették a jelenleg elérhető sorozat vételárában lévő kamatot és a két konstrukció eltérő kamatfizetési időpontját is.

Egyáltalán nem meglepő módon a 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésnek komoly hatása van. A 10 millió forint befektetésünk az új 2033/I sorozat választásakor 2031. májusában 15,64 millió forintot fog érni, de a 2033-as lejáratkor is "csupán" 16,5 millió forintos lesz befektetésünk ellenértéke. Ezzel szemben, ha a 10 millió forintunkat a jelenleg elérhető 2031/I sorozatba fektetjük be, akkor 17,04 millió forintot fogunk visszakapni 2031 májusában.

Ha 10 millió forintot a jelenlegi inflációkövető állampapírba fektetünk, akkor 1,4 millió forint extra profitot érhetünk el 8 év alatt. Ha az új papírt lejáratig megtartjuk, akkor is durván 500 ezer forinttal kisebb nyereséget érhetünk el, miközben két évvel hosszabb a befektetési idő. Vagyis érdemes sietni, mert a jelenlegi konstrukció sokkal kedvezőbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm