12 °C Budapest
Gas pipelines and valves at a natural gas extraction site. Groningen gas field, the Netherlands.

Közeleg a kiút az energiaválságból: végleg elköszönhetünk az orosz gáztól?

2023. április 26. 21:33

Évente közel 100 milliárd dollár értékű pénzügyi beruházást jósol a globális gázpiacon a Roland Berger. A német tanácsadócég legújabb tanulmánya szerint hosszú távon az orosz-ukrán háború, a nemzetközi gázáramlatok átrendeződése és az áremelkedés miatt jelentősen változik majd a gáz- és a cseppfolyósított földgáz-kereskedelem. Ugyanakkor az új gázipari eszközökbe történő beruházások hosszabb távú kilátásai már kevésbé bíztatóak.

Az orosz gázimport európai tilalma a nemzetközi gázáramlatok átrendeződését és az energiaárak emelkedését idézte elő, különösen Európában. Ez az energiahatékonyságba és függetlenségbe, valamint a megújuló energiaforrásokba történő beruházások további felgyorsulását eredményezte. A Roland Berger szerint 2028-ig a földgáztermelésbe történő globális beruházások és az új projektek engedélyezésének száma is növekedni fog, előbbi átlagosan közel évi 100 milliárd dollárral. A növekedést négy régió fogja uralni: Észak-Amerika, a Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai csendes-óceáni térség, ugyanakkor a fosszilis alapú energiát egyre gyakrabban váltják majd ki megújuló energiaforrások, ezért hosszú távon bizonytalanok a piac kilátásai.

A tanácsadócég szerint a gázipari értékláncban működő szervezetek (a mérnöki cégektől a szolgáltatókig) mindegyike profitálhat elsősorban stratégiai adaptációval, stratégiái átalakításával, új partnerségek kialakításával és a fenntarthatóság előtérbe helyezésével.

A tanulmányban kiemelték a szén-dioxid-mentesítés fontosságát is, ami leginkább az új LNG-projekteknél (cseppfolyósított földgáz) releváns. A projekttulajdonosoknak és fejlesztőknek olyan megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyekkel csökkenthető az erőművek CO2-kibocsátása, jellemzően szén-dioxid-leválasztás vagy fokozott villamosítás révén. Ez egyre fontosabbá válik, mivel a szigorú szén-dioxid-semlegességi kötelezettségvállalásokkal rendelkező országokban folyamatosan növekedni fog a kereslet a fenntarthatóbb energiaforrások iránt.

A Roland Berger öt lépést vázolt fel a vállalatok számára az értéklánc egészében, hogy megragadhassák a kínálkozó lehetőségeket. Ezek közé tartozik a stratégia és a pozicionálás (újra)értékelése, a kereskedelmi ajánlatok felülvizsgálata, az új partnerségi és beruházási lehetőségek vizsgálata, a működési modell finomhangolása, valamint az új szén-dioxid-mentesítési gyakorlatok mérlegelése.

A gázipari értéklánc egészében lehetőségük van a vállalatoknak, hogy kihasználják a gázkitermelő eszközökbe történő beruházások felívelő trendjét, de stratégiájukat úgy kell alakítaniuk, hogy a fenntarthatóság és a dekarbonizáció prioritást élvezzen. Az értékláncban elfoglalt pozíció (újra)értékelésével, kereskedelmi kínálatuk felülvizsgálatával, valamint a partnerségek és befektetések elemzésével a vállalatok megragadhatják a kínálkozó lehetőségeket.

– mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Növekszik az LNG piaci részesedése

Az európai országok többféle forrásból igyekeznek helyettesíteni az orosz gázimportot. Ezek közül a legfontosabb az Észak-Amerikából és a Közel-Keletről származó cseppfolyósított földgáz, de ezt kiegészítheti majd az európai biogáz is. A tanulmány azzal számol, hogy az LNG részesedése a teljes gáztermelésben növekedni fog, a 2020-as 10%-ról 2030-ra 15%-ra.

Míg a gázba történő beruházások hosszabb távú kilátásai bizonytalanok lehetnek a megújuló energiaforrásokra való áttérés miatt, a gáztermelés és az LNG-projektek rövid távon erős befektetésnek minősülhetnek; különösen az olyan régiókban, mint Észak-Amerika, a Közel-Kelet, Afrika és az ázsiai csendes-óceáni térség. A gázipari értékláncban működő vállalatok a közelgő lehetőségeket kihasználhatják a Roland Berger által felvázolt stratégia követésével, ezáltal nemcsak a beruházási hullámot aknázhatják ki, hanem hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb jövőhöz is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem