Green Energy, ESG, Renewable and Sustainable Resources. Environmental and Ecology Care Concept. Close up of Hand holding a Heart Shape Green Leaf

Gyorsítana az MNB, hogy mielőbb megtörténhessen a fordulat: ez lenne mindenki érdeke

MTI
2023. április 26. 10:45

A fenntarthatósági fordulat viszonylag lassan halad, jelentős finanszírozási előrelépésre lenne szükség ahhoz, hogy ezt a folyamatot fel lehessen gyorsítani - mondta Holczinger Norbert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője a Zöld pénzügyi jelentést és a Zöld pénzügyi termékkeresőt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten szerdán.

A harmadik alkalommal kiadott jelentést ismertetve kiemelte, hogy tavaly jelentősen nőttek a zöld tőkekövetelmény program keretében nyújtott hitelek összegei. A lakosság energiahatékony ingatlanvásárlását, építését és felújítását támogató hitelállomány év végére 100 milliárd forintra nőtt alacsony bázisról indulva; a vállalati, önkormányzati program pedig közel 50 százalékkal - 329 milliárd forintra 219 milliárdról - bővült - fűzte hozzá.

Kifejtette: a programban résztvevő hitelek döntő többsége a megújuló energia területét érinti, a napenergia hitelek dominálnak, ugyanakkor elindult az elektromobilitást finanszírozó termékek fejlesztése is. Magyarországon igen alacsony az energiahatékony ingatlanok aránya, szükség van további ösztönzőkre, ami miatt az MNB módosította a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukciót, így áprilistól elérhető a terméktípus zöld változata - húzta alá.

Rámutatott arra, hogy miközben a zöld vállalati kötvénypiac néhány éve még nem létezett, az év végére 539 milliárd forintnyi kibocsátás történt a területen. A magyarországi zöld állampapírok kibocsátása forintban és devizában együtt számolva 2022 végére meghaladta az 1600 milliárd forintot, ami a teljes piac 4 százalékát jelenti - ismertette. Ezen a téren egyedül Írországban és Hollandiában magasabb az arány a kontinensen belül - tette hozzá.

A főosztályvezető szerint jóval kedvezőtlenebb a kép az intézményi befektetőknél, az ESG-alapoknál (Environment, Social, Governance), különösen a befektetési alapoknál jelentős a lemaradás az Európai Unióhoz képest. A jegybanknál úgy látják - folytatta -, hogy az információhiány az, ami hátráltatja a fejlődést ez utóbbi területen, amit egy informatikai projekt indításával, a Zöld pénzügyi termékkeresővel kívánnak orvosolni. A kereső szerdától már használható is az MNB honlapján keresztül, egyelőre 12 intézmény 58 termékére terjed ki a szolgáltatás, de folyamatosan bővíteni fogják a kínálatot.

Holczinger Norbert beszélt arról is, hogy az MNB végrehajtott egy-egy klímastressztesztet a banki és a biztosítási ágazatban, amelyeknek alapján a kockázatok kezelhetőnek bizonyultak mindkét esetben. Hozzátette: a banki vizsgálat esetében az index az üvegházhatású gázkibocsátás alapján mérte a csődvalószínűséget, a kockázatok nem változtak az egy évvel korábbihoz képest. A biztosítási szektor több oldalról szembesül a klímaváltozás problémáival, egyrészt befektetőként, másrészt a károk viselőjeként, ezért komplex megközelítésre volt szükség - részletezte utalva arra, hogy kevés ilyen elemzés született korábban nemzetközi szinten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 A jövőben a központi pénzintézet tervei szerint egy útmutatót dolgoznak ki a nem banki szektor intézményei számára is a fenntarthatóság témakörében, illetve az MNB "zöld adatvagyonát" közzéteszik, amivel a kutatók, egyetemek és a sajtó munkáját is támogatni kívánják. A jegybank ezen felül folyamatosan felülvizsgálja programjai hatékonyságát és szükség esetén módosít azokon, illetve aktívan ellenőrzi az elvárások teljesülését - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm