6 °C Budapest
Gas stove with flameThe German government is preparing for a possible gas emergency. Russian gas is still flowing through the Nord Stream Baltic Sea pipelines, but less than usual. The throttling to around 40 percent of the maximum output is said to be related to a missing spare part that is not being delivered to Russia because of western sanctions.

Földgázt talált a Mol Kelet-Magyarországon: akár 20 ezer családi ház igényét ki tudják elégíteni vele

MTI
2023. február 27. 22:10

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon; a három új kút akár 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig - adta ki a vállalat a tájékoztatást hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kisméretű mezőket célozzák meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat évi 1,4 milliárd köbméteres magyarországi gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét.

A magyarországi gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák. Az eddig termelésbe állított sekélygáz-kutak körülbelül 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50 ezret - közölte a Mol.

A három új kút akár napi 750 hordóegyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi mintegy 32 ezer hordóegyenértékes magyarországi gáz- és olajtermelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezők termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudják - fejtette ki a közleményben a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója.

Homonnay Ádám hozzátette, a programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén-termelés csökkenésének mérsékléséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a néhány hónapja bejelentett vecsési kutatási sikerre emlékeztetve hangsúlyozta: a Vecsés határában talált kőolaj és a kelet-magyarországi sikeres sekélygázfúrások is jelzik, hogy a Mol rövid távon is eredményeket tud felmutatni a hazai kutatás-termelés fejlesztésében.

A vállalat tájékoztatása szerint a Mol a legnagyobb földgázkitermelő Magyarországon, tavaly 1,4 milliárd köbméterrel a hazai termelés 90 százalékát adta.

A tervek szerint a következő öt évben mintegy 200 milliárd forintot fektetnek be Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba. Ennek csaknem 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza. A kutatás-termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygázkutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt öt évben - közölte a Mol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem