27 °C Budapest
Evening aerial view of landmarks of Moscow: Kremlin, St. Basils Cathedral, Spasskaya Tower

Döntött a Kreml: felfüggesztik az USA-val kötött hadászati egyezményt, készek minden fegyverrel védekezni

MTI
2023. február 22. 14:44

Egyhangúlag megszavazta Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött orosz-amerikai Új START megállapodásban szerdán az orosz parlament alsóháza.

Az erről rendelkező törvénytervezetet Vlagyimir Putyin orosz elnök terjesztette a ház elé, aki kedden jelentette be a részvétel felfüggesztésének szándékát. Az orosz részesség helyreállításáról az államfő dönthet majd. Putyin közölte, hogy Moszkva nem lép ki a megállapodásból, de a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt értelmeznie kell, hogy a fegyverzetkorlátozás miként veszi majd figyelembe az Egyesült Államoké mellett az ugyancsak NATO-tag Nagy-Britannia és Franciaország nukleáris arzenálját.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak mondta el szerdán, hogy Oroszország tartani fogja magát az Új START megállapodásnak a stratégiai hordozóeszközökre vonatkozó mennyiségi korlátozásaihoz. Mint mondta, Moszkva szerint ez a jelenlegi szakaszban elégséges a hadászati stabilitás fenntartásához.

Közölte, hogy Moszkva ugyancsak tartani fogja magát ahhoz az 1988-ban megkötött szovjet-amerikai megállapodáshoz, amelynek alapján a felek kölcsönös értesítik egymást a ballisztikus rakéták indításáról. Elmondta, hogy Moszkva a részességének felfüggesztésével kapcsolatban továbbra sem kíván változtatni katonai doktrínáján és elkötelezettje marad annak az elvnek, hogy a nukleáris háború megengedhetetlen.

A diplomata ugyanakkor bejelentette, hogy az Új START keretében folytatott információcserét és ellenőrzést felfüggesztették. Hozzátette, hogy Oroszország a nemzeti ellenőrzési eszközeivel ezt követően is képes figyelemmel kísérni az amerikai nukleáris potenciált.

Rjabkov szerint az megállapodás jövője teljes egészében az Egyesült Államoktól függ, és lehetségesnek nevezte a korábbi formában való újjáélesztését. Arra figyelmeztetett, hogy Moszkva képes ellensúlyozni Washington lépéseit.

Rámutatott, hogy a francia és a brit nukleáris potenciál a hadászati fegyverzetek szférájában elválaszthatatlan az amerikaitól és Oroszország egy "egyesített ököl" részeként tekint rá. Kérdésre válaszolva Rjabkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az orosz részesség felfüggesztése nyomán az Egyesült Államok kilép az Új START-megállapodásból. Mint mondta, Washington magtartása nem hangolja derűlátásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Medvegyev szerint Oroszország éppen ezért függesztette fel részességét az Új START megállapodásban. Mint írta, ezt egy "rég megérett döntés volt", amelynek lökést adott a Moszkva ellen az Egyesült Államok és a többi NATO-ország ellen "meghirdetett háború". Hangot adott álláspontjának, hogy a brit és a francia nukleáris arzenált "rég ideje számításba venni" a megállapodásokban.

Reagált Joe Biden amerikai elnök varsói kijelentésére, miszerint az inváziónak véget vetne, ha Oroszország leállítaná, Ukrajnának pedig vége lenne, ha felhagyna a védekezéssel. A volt orosz elnök és kormányfő szerint Oroszországot "részekre szaggatják", ha nem győzelemmel zárja le a "különleges hadműveletet". Hozzátette, hogy a háború akkor ér véget, ha az Egyesült Államok leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 19. 18:49
A The Wall Street Journal (WSJ) tudósítója most olyan szigorított fegyházba kerül, amilyenben Aleksz...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem