7 °C Budapest
container box in warehouse in shipping port.

Bődületes hiányt produkált a november Magyarországon: de látszik már a fény az alagút végén

2023. február 1. 17:05

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 3,0, az importé 6,7%-kal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2022. novemberben a kivitel értéke 13,3 milliárd euró (5421 milliárd forint), a behozatalé 14,7 milliárd euró (6011 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 19, az importé 31%-kal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 14%-kal bővült.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 132 millió euróval kedvezőtlenebb).  külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 22, a behozatalban 29%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,3%-kal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 12, a dollárral szemben 25%-kal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2021. novemberi áron számított kivitele 18, behozatala 23%-kal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint negyedével, importvolumene több mint harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közúti jármű exportvolumene hatodával, importvolumene több mint ötödével nőtt. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint ötödével, importoldalon több mint harmadával emelkedett. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel ötödével, importvolumene több mint ötödével volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével, importvolumene több mint harmadával nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel és a behozatal esetében azonos mértékben, 10 százalékponttal járult hozzá a megfelelő irányú forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,2, importvolumene 8,5%-kal emelkedett. A mindkét oldali forgalomnövekedéshez döntően a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalma járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali volumennövekedést még a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, az importoldalit pedig az egyéb feldolgozott termék is befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedéséhez 0,7 százalékponttal, az import esetében pedig 3,1 százalékponttal járult hozzá.

Az energiahordozók exportvolumene 17%-kal csökkent, míg importvolumene 1,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a természetes és mesterséges gáz, ezen túlmenően az importoldali forgalomnövekedéshez még a villamos energia járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 0,7 százalékponttal csökkentették, míg a teljes importét 0,2 százalékponttal növelték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 3,3%-kal kisebb, míg a behozataláé 9,8%-kal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a hús és húskészítmények, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,2 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,5 százalékponttal növelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 8,5%-kal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 568 millió euróval javult, 940 millió eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 64%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

2022. január–novemberben az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,9, a behozatalé 6,9%-kal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 10,1 milliárd euróval romlott, a hiány 8,1 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 32%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,8%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 8,9, a dollárhoz viszonyítva 23%-kal gyengült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm