6 °C Budapest
CashTag, a Pénzcentrum vlogja

Csúnya világ jöhet a magyar ingatlanpiacon: 2023 sem a kispénzűek éve lesz?

2022. december 27. 12:57

Tavaly ősszel indítottuk útjára a Pénzcentrum hivatalos YouTube-csatornáján a CashTag-vlogot, amelyben a legaktuálisabb pénzügyi-gazdasági témákról beszélünk közérthetően. Nézzük, melyek voltak az idei adások fókusztémái!

2022-ben is igyekeztünk közérthetően, egyszerűen, de mégis lényegretörően válaszolni mindenki kérdéseire a legfontosabb és leginkább aktuális témákban. Foglalkoztunk a nyugdíjasokkal, az inflációval és a lakáspiaccal egyaránt, és igazi gazdasági sztárvendég is megszólalt a Pénzcentrum videoblogjának. Lássuk az idei adásokat!

Humbug-e a Metaverzum?

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója még tavaly októberben jelentette be, hogy a Facebook mögött álló cég új neve Meta lesz. A névváltoztatással egyidőben egy látványos prezentáció is megjelent, amiben Zuckerberg bemutatta az újításokat, amik mind-mind az általuk épített onilne, 3d-s univerzumon alapulnak. Ráadásul nem csak ők építenek ilyen univerzumokat, hanem pl a Microsoft, az Apple, a Disney és sokan mások is hasonló terveket dédelgetnek. De hogy működik ez a gyakorlatban? Vajon milyen messze vagyunk attól, hogy a Metaverzum leuralja az internetet és mindannyiunk életét? Vajon hogyan tudunk ebből mi is hasznot szakítani?

Nagyi, baj van!

Egy másik CashTag-rész az unokázós csalásokkal foglalkozott, ami idén újra komoly figyelmet kapott a nyilvánosságban. A módszer jól ismert: amikor megcsörren a telefon, a hang a vonal másik végén arra hivatkozik, hogy az áldozat unokája bajba került, és azonnali segítségre van szüksége, általában pénzre. A banda élén gyakran külföldön tartózkodó irányítók állnak, ők szervezik be a tagokat is, valamint az összekötőket is. A szervezők már a meló piszkos részét végzik, keresik az áldozatokat, egyeztetik a találkozókat, és küldik a futárokat az áldozatokhoz a pénzért, akik ugye közvetlen találkoznak a becsapott emberekkel. A rendőrségnek hosszas nyomozás után 2020-ban sikerült lekapcsolni egy ilyen bűnbandát. Ebben az adásban egy rendőr őrnagy magyarázta el a csalások mibenlétét, és azt is, hogyan védekezhetnek ellene az idősek.

Hogyan húznak le a bűnözők?

A CashTag következő epizódja a bankkártyacsalásokkal foglalkozik. Amióta tart a világjárvány, azóta mi magyarok is egyre többet vásárolunk online, sokan azonban nem számolnak a kockázatokkal. Nem csak a webes felületeken eshetünk csalók áldozatául, ugyanis az ATM sem nyújt teljes biztonságot. De ezek ellen is lehet védekezni!

A koronavírus alatt egyre gyakrabban előforduló banki csalásokkal foglalkozott egy másik CashTag-epizód. Ezek a csalások több módon is jelentkezhetnek, sms-ben, telefonon keresztül sőt másolt hamis weboldalon keresztül is lecsaphatnak a csalók, ilyenkor az ismert bank nevében telefonálnak, adatokat próbálnak kicsalni az áldozatból, azonban ha résen vagyunk, könnyen felismerhetjük, hogy csalással állunk szemben.

Cápák a CashTagben

A CashTag idén egy sorozatot is indított, melyben az RTL Klub népszerű realityje, a Cápák között egykori versenyzői szólaltak meg. Az alábbi epizódban a Vegi Pont csapatát faggatták a sikerről, arról, hogy jelenleg hol tart a cég, és hogyan kell elképzelni a műsor utáni együttműködést a Cápákkal. A vállalkozókon kívül a két befektetőt, Tomán Szabinát, és Balogh Leventét is megkérdezték, ők hogyan látják a befektetést, mi alapján szállnak be egy-egy vállalatba.

A Cápák között-sorozat második részében annak járt utána a Cashtag, hogy jól döntöttek-e a cápák, akik pedig elmondták mi alapján választanak a versenyzők közül, mi a befektetési stratégiájuk és mit javasolnak a kezdő vállalkozóknak.

Ebben a videóban pedig maguk a vállalkozók mondják el, mi történt velük a műsor óta, milyen az együttműködés a cápákkal, hogy áll a közös üzlet. A cápák azt is megosztják velünk, hogy miért találták ígéretesnek az adott ötletet, hogyan történik a kiválasztás a kulisszák mögött és mik az elvárásaik a frissen szerzett cégekkel és azoknak vezetőivel szemben.

Aranyat érő tipp

A válság jeleire ismét felpörgött az arany iránti érdeklődés: de vajon tényleg ez a bombabiztos befektetés? A kérdésre a válasz nem teljesen egyértelmű, ám az megfigyelhető, hogy olykor már túlzottan is bíznak a befektetők a nemesfémben. A CashTag egyik epizódja 6 fontos információt mutatott be, amit tudnod kell, mielőtt aranyba fektetnél.

Megfizethetetlen a Balaton?

A nyár egyik leginkább felkapott témája volt a magyar sajtóban, hogy a magyar tengernél már szinte nem is lehet egy ó nyaralni közepes fizetésből, ugyanis eszetlen árak vannak szerte a Balaton körül. Na de mi az igazság valójában, mit tud egy 2-3 ezer forintos lángos, és mennyibe kerül a hamburger, palacsinta, vagy egy korsó sör 2022 nyarán? Hogy minderre választ kapjunk, a CashTag stábja leugrott a Balatonra, és vendéglátósokat kérdeztek a piaci helyzetről. Összefoglalva: valóban áremeléssel indult az idei nyári szezon, de így is simán lehet jó áron szállást foglalni, strandra menni, és ott megebédelni a büfében, csak oda kell figyelni, mire is költünk.

Nem áll meg a horrorinfláció

Immár 20 százalék felett van a magyar infláció. Nem egyedi a jelenség, a világ számos országában figyelhető meg hasonló mértékű drágulás, az okok között szerepel többek között az Ukrajnában zajló háború okozta élelmiszer-és alapanyag ellátási problémák, illetve a dráguló energiaárak. De pontosan hogyan áll össze az a fogyasztói árindex, amit az infláció meghatározására használnak és miért érzékeli a lakosság a hivatalos inflációnak a dupláját? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a CashTag.

Állampapír: most és mindörökké?

2022 az állampapírpiacot is átrendezte és a korábbi szuperállampapír, a lakosság nagy kedvencének számító Magyar Állampapír Plusz állománya csökkenni kezdett és helyét elkezdte átvenni az infláció követő Premium Magyar Állampapír. Így jogosan merül fel a kérdés, érdemes akár átlépni egyik papírból a másikba, ha “beragadtunk” egy kedvezőtlenebb álampapírba? A CashTag egyik része az állampapírpiaccal foglalkozott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Százezernyi katás ment a levesbe

Július közepén teljesen átrendezték a kata-adózás rendszerét, sok százezer magyarnak okozva fejfájást. A kormány gyakorlatilag 24 óra alatt döntött erről. Az új feltételeknek a nagyságrendileg 450 000 érintettből, körülbelül 100-150 ezren felelnek meg a jövőben, a többiek kénytelen más formában adózni, és többet fizetni. A CashTag ekkor részletesen és alaposan bemutatta, hogyan is működött a kata az elmúlt közel 10 évben, és hogy milyen adózást választhatnak azok, akik kiszorultak ebből az adónemből.

Tőzsdetippek és kripto

Néhány héttel ezelőtt sorra dőltek be a legnagyobb kriptopiacok, súlyos pánikot okozva azok körében, akik még hittek ebben a rendszerben. Akik eddig sem hittek túlzottan a kriptopiacban, most igazolva érzik magukat, látva például a Bitcoin, az Ethereum vagy sok más altcoin árfolyamának zuhanását. A CashTag, erről szóló epizódjában Györfi András, a Kripto Akadémia alapítója mellett egy igazi sztárvendég: Yanis Varoufakis volt görög pénzügyminiszter, anti-Bitcoin közgazdász mondták el, hogyan látják a kriptopiac jövőjét.

Július elején nagy zuhanás volt a tőzsdéken, elég volt csak ránézni a legnagyobb amerikai részvényindexekre és látjuk, hogy az 2020-as Covid okozta sokkból épphogy kiléptek az árfolyamok, 2022 eseményeinek hatására szinte minden esni kezdett. Az S&P 500, ami az egyik leggyakrabban követett amerikai index, 2021 végén még 4796 pontos csúcsán volt, idén júniusban viszont 3666-os értéket is láthattunk. Ekkora esés után a befektetők már elkezdik vizsgálni a vásárlás lehetőségét. De ez az a pont, ahol már valóban érdemes lehet beszállni? Erre a kérdésre kereste a választ egy másik adás.

A zuhanás után azonban fellendülés is jött, ekkor pedig azt nézte meg a CashTag, melyek voltak az orosz-ukrán háború legnagyobb nyertesei és vesztesei a tőzsdén. Ez a háború már csaknem tíz hónapja tart, a közelben sem látni a végét, így érdemes lehet feleleveníteni az akkor elhangzottakat.

De ezen felül is segített a CashTag azoknak, akik a tőzsdén képzelték el kamatoztatni a félretette pénzüket: ebben a videóban egy gyorstalpaló mellett elmondták, milyen portóliót építenek a legnagyobbak.

Drága kenyér...

Az elmúlt hónapokban folyamatos volt a liszt árának emelkedése, ami persze a kenyérfélék, a zsemle, a kifli, és különböző péksütemények árán is meglátszott. A drasztikus drágulás fő okai a búza árának emelkedése, a növekvő energiaárak, és a forint értékének csökkenése, de említhetnénk akár a munkaerőpiaci problémákat is a szektorban. Mostanra megszokottá vált, hogy a boltok, pékségek polcain 100 forintos darabáron találunk zsemlét vagy kiflit, de vajon fel kell-e készülni az 1000 forintos kenyér ára? A CashTag csapata a budapesti Breadpit pékségben járt, hogy utánanézzen, milyen problémákkal küzdenek a pékségek a jelenlegi helyzetben.

Mi lesz jövőre a lakáspiacon?

Az MNB-lakásárindex alapján 2022 második negyedévében még éves alapon 24,8 százalékkal nőttek a lakásárak országos átlagban, ami nominális értelemben a jelenlegi, 9 éve tartó lakáspiaci ciklusban mért legmagasabb áremelkedési-ütemet jelenti. Reálértelemben ugyanakkor már elmarad a csúcstól. De vajon számíthatunk-e lakásárak-csökkenésre 2023-ban? Ezt boncolgatta egy szakértővel a CashTag utolsó 2022-es epizódja.

De nem csak a megvásárolható, hanem a bérelhető lakások piacán is körülnézett a videoblog, és megpróbálták megjósolni, mi következhet az albérletpiacon. Nézzük újra ezt a videót is:

Folytatjuk!

A CashTag természetesen januártól új részekkel jelentkezik, hogy mindig közérthetően, szakértők bevonásával segítsünk megérteni a gazdasági folyamatokat mindenki számára. Tarts velünk 2023-ban is, ha szeretnéd látni a legjobb gazdasági vlogot!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm