18 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Jó ideig velünk marad a horrorinfláció: erre jobb, ha mindenki felkészül

2022. december 12. 17:01

Az infláció idén végigkísérte a piacokat, és valószínűleg továbbra is magas marad, ezzel véget vet a könnyű pénz korszakának és növeli annak kockázatát, hogy a központi bankok túlzott szigorítása meredek recessziót, „inflációs bedőlést” idéz elő. A szakértők most azt vizsgálják, hogyan lehet 2023-ban átvészelni ezt a szokatlan, válságvezérelt ciklust.

A piacok abban bíznak, hogy a jegybankok most majd szemrebbenés nélkül irányt váltanak, és a gazdaságot a puha landolás felé terelik. A Fidelity-nek azonban továbbra is az a véleménye, hogy 2023-ban nagy valószínűséggel kemény landolásra fog sor kerülni. Elmúltak vagy legalábbis múlófélben vannak azok az idők, amikor a jegybankok a pénzügyi válság és a világjárvány során „bármi áron” felkiáltással avatkoztak be a folyamatokba - írja elemzésében a Fidelity.

Minden szem Amerikán

Amíg a piacok teljes mértékben fel nem dolgozzák ezt a tényt, addig meredek rallykat láthatunk a Fedtől várt intézkedések apropóján, amelyek aztán ellenkező irányt vesznek, amikor az intézkedésre a várakozásokkal ellentétben mégsem kerül sor. A kamatlábak végül magasabb szinten állandósulnak, és ha az infláció továbbra is 2 % felett marad, akkor nem valószínű, hogy gyorsan csökkenni fognak, még akkor sem, ha a bankok más intézkedéseket hoznak a likviditás fenntartására és az egyre kezelhetetlenebbé váló adósságtömeg kezelésére.

Most arra kell nagyon odafigyelni, hogy merre halad a dollár. Az erős zöldhasú 2022-ben már bizonyította, hogy pusztító hatással lehet a többi ország gazdaságára, mind a fejlett világban, mind a kemény valutában fennálló adósságokra támaszkodó feltörekvő országok esetében.

Ha a Fed folytatja a kamatemelést, a még erősebb dollár felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a többi országban. Ezzel szemben a dollárárfolyam irányának markáns megváltozása, jó eséllyel, azzal párhuzamosan, hogy a dollár relatív ereje és a monetáris és fiskális politikába vetett bizalom problémás kérdéssé válik, átfogó enyhülést hozhatna, és növelné az általános likviditást a kihívásokkal küzdő gazdaságokban

– mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez történik a világban

A világ többi része más pályán mozog. Japán eddig lazább politikai irányvonal szerint működött, de a hozamgörbe jelenlegi szabályozásától való bármilyen eltérés nem kívánt következményekkel járhat a jenre nézve, és potenciálisan újabb kockázattal súlyosbíthatná a devizapiacok amúgy is megemelkedett volatilitási szintjét.

A zéró-Covid-politikával és az ingatlanpiac megzabolázásával Kína is más utat választott 2022-ben. A Fidelity arra számít, hogy a döntéshozók a következő 12 hónapban továbbra is a gazdaság élénkítésére összpontosítanak majd, és olyan hosszabb távú területekbe fektetnek be, mint a zöld technológiák és az infrastruktúra. A Covidhoz kapcsolódó korlátozások legkisebb lazítása is a fogyasztás élénkülését fogja eredményezni. A világjárvány és az Egyesült Államokkal szembeni feszültségek miatt kialakult deglobalizáció kiteljesedése időbe fog telni, de ez egy olyan téma, amely egyre nagyobb teret nyer majd.

A diverzifikáció egyik módját a feltörekvő piacok és az ázsiai országok kínálják, mivel ezek növekedése gyengébb korrelációt mutat az USA-val és Európával, míg a készpénz és a minőségi, befektetési minősítésű értékpapírok védekező hatásúak lesznek. Mivel a hozamok szóródása egyre nagyobb mértékű, a befektetők a portfólióik hozamát inkább az egyedi elemekre összpontosítva biztosíthatják majd, mint a teljes piac mozgásának követésével. A hosszabb távú témákhoz, például a dekarbonizációhoz és az újraiparosításhoz kapcsolódó értékpapírok is elkezdenek majd vonzó befektetési lehetőségeket kínálni, és ezek inkább előbb, mint utóbb fel is keltik majd a befektetők figyelmét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem