-1 °C Budapest
Business man calculating budget numbers, Invoices and financial adviser working.

Máris lejtmenetbe kapcsolt a magyar gazdaság? Nem túl szépek a friss számok

2022. december 1. 09:23

Megjelent a bruttó hazai termék (GDP), 2022. III. negyedévévére vonatkozó jelentés. A  III. negyedévben 4,0%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, az előző negyedévhez mérten viszont 0,4%-kal csökkent - közölte a KSH.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2022 III. negyedévében 4,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1%-kal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4%-kal csökkent. 2022 I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt – 6,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2022 III. negyedévében a GDP volumene 4,0%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott.

Termelési oldaról az ipar teljesítménye 9,6, ezen belül a feldolgozóiparé 10,6%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 1,8%-kal nőtt, a mezőgazdaságé a nyári súlyos aszály következtében 39,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,6%-kal nagyobb lett. A legerőteljesebb növekedés a szállítás, raktározás (11,5%), valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység (10,6%) nemzetgazdasági ágban történt. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 6,4%-kal, az információ, kommunikációé 5,4%-kal nőtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 5,3%-kal emelkedett. A kereskedelem 5,2%-kal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatás, valamint az ingatlanügyletek hozzáadott értéke egyaránt 4,1%-kal növekedett. A humán-egészségügyi, szociális ellátás hozzáadott értéke 6,9%-kal, az oktatásé 2,8%-kal emelkedett. A közigazgatás hozzáadott értéke 0,2%-kal csökkent.

A bruttó hazai termék 2022. III. negyedévi, 4,0%-os növekedéséhez a szolgáltatások 3,4, az ipar 1,7, az építőipar pedig 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül leginkább a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (0,9 százalékponttal), valamint a szállítás, raktározás (0,7 százalékponttal) növelte a GDP-t. A növekedést 1,8 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése.

Felhasználási oldalról a háztartások tényleges fogyasztása 4,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,1%-kal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,4%-kal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportok mindegyikében növekedett, a féltartós termékeké 7,0, a szolgáltatásoké és a tartós termékeké 5,7, a nem tartósaké 1,9%-kal.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 5,0%-kal bővült, míg a közösségi fogyasztásé 0,5%-kal kisebb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,8%-kal emelkedett.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 3,5%-kal nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ŸA bruttó állóeszköz-felhalmozás a III. negyedévben 4,1%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene nagyobb mértékben nőtt, mint a gép- és berendezésberuházásoké. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és az ingatlanügyletek esetén továbbra is jelentősen emelkedett, a szállítás, raktározás területén visszaesett a fejlesztések volumene.

A bruttó felhalmozás 3,4%-kal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a III. negyedévben összességében 1,4%-kal nőtt.

ŸA nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 999 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az export volumene nagyobb mértékben (14,1%-kal) bővült, mint az importé (10,6%). A külkereskedelem mintegy 85%-át kitevő áruforgalomban a kivitel 13,7, míg a behozatal 9,4%-kal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 16,4, importja 18,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2022. III. negyedévi, 4,0%-os növekedéséhez a végső fogyasztás 2,3 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 0,8 százalékponttal lassította azt. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,5 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

2022 III. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

  • A gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent.
  • A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2,9, az építőiparé 0,1%-kal nőtt. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,2, a szolgáltatásoké 0,7%-kal csökkent.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 0,5, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatásoké 0,7 és a közösségi fogyasztásé 0,6%-kal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6%-kal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 4,6, az importé 4,0%-kal bővült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 3. 05:53
HOLD After Hours. Minősítünk minősítőket, célárakat, konténerhajókat, piacokat, férfiakat és nőket,...
MEDIA1  |  2023. február 2. 19:40
A Media1 információi szerint a korábbi bejelentéssel szemben a Magyarországon a TV2-n több mint egy...
MNB Intézet  |  2023. február 2. 10:52
A demográfiai trendek lassan, de biztosan rendezik át a társadalmi, gazdasági viszonyokat. Mik leszn...
Kiszámoló  |  2023. február 2. 10:27
Kijött egy új rendelet, ami a lakásbiztosításokat érinti, az ügyfelek számára kedvezően. Az első vál...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?