-1 °C Budapest
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Megszületett a döntés: ez lesz a befagyasztott EU-s pénzek sorsa

2022. november 30. 12:26

Délben három uniós biztos tartott közös sajtótájékoztatót a magyar helyreállítási program és a felzárkóztatási pénzek témájában. A bejelentettek alapján Magyarországnak újabb feltételeket kell majd teljesítenie, hogy a 2021 és 2027 között járó összegből befagyasztott 7,5 milliárd euróhoz ( 3000 milliárd forint) hozzáférjen. A Helyreállítási Alap pénzeihez ellenben hozzáférhet hozzájuthat Magyarország. 

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára - jelentették be a déltől három uniós biztos részvételével tartott közös sajtótájékoztatón.

Azt is javasolja viszont a testület, hogy 7,5 milliárd eurónyi keretet függesszenek fel a felzárkóztatási forrásokból. A befagyasztott összegek felszabadításához Magyarországnak különböző feltételeket kell majd teljesítenie.

Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök arról beszélt, 27 féle "szupermérföldkövet" kell megugrania a magyar kormánynak a helyreállítási program forrásainak lehívásához, míg a felzárkóztatási forrásokhoz 17 feltételt kell teljes körűen teljesítenie.

A 27 féle "szupermérföldkő" közül négy az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozik - ezek messzire ható következményekkel járnak az igazságügyi rendszerben Didier Reynders igazságügyi biztos szerint. Magyarország a közlése szerint csak azután férhet hozzá a helyreállítási forrásokhoz, hogy többek között ezt a 4 mérföldkövet is teljesítette. Ez a négy lépés Reynders szerint igen jelentős lehet a  magyar igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésében, emiatt nem fognak engedni belőle, a Bizottság a teljeskörű teljesítésüket várja el Magyarországtól.

Johannes Hahn költségvetési biztos ezután arról beszélt, hogy a 17, a magyar kormányzat által tett vállalás, a két fél által nyáron rögzített vállalás teljesítése nem elég, ezért tartotta fent a Bizottság szeptemberi javaslatát, melyben rögzítették, hogy 7,5 milliárd eurónak megfelelő felzárkóztatási forrást függesztenek fel három Operatív Programban 65-65%-os arányban, ezen felül megtiltják a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, hogy uniós forráshoz jussanak a büdzséből, mindaddig,míg az összeférhetetlenségi kockázatokat végleg meg nem szünteti a kormány. A biztos hozzátette, a 17 vállalás teljesítésével Magyarország a jó irányba mozdult el, de szükséges további javulás és minden egyes vállalás teljesülése, mert maradtak még "gyengeségek és kockázatok".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?