an elderly poor man walks with a cane down the street in dirty clothes, bottom view

2 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt: sok magyarnak csak a nyomor marad

2022. november 5. 22:02

Majdnem 9 százalékkal, nettó 160 ezer forintra nőtt egy átlagos magyar havi jövedelme tavaly, aminek a nagy részét el is költötte – ez most derült ki a KSH életszínvonalról szóló friss kiadványából. Úgy számolnak, 1 millió 167 ezer ember élt a szegénységi küszöb alatt 2021-ben. A GKI szerint ugyanakkor idén kétszeresére ugorhatott azok száma, akik nélkülözni kénytelenek a vágtató infláció miatt.

Már mintegy 2 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, a legfrissebb adatok pedig arra mutatnak, hogy idén kétszeresére ugorhatott azok száma, akiknek nélkülözniük kell az egyre elszabaduló infláció miatt.

Idén 1 millió 167 ezer ember élt a szegénységi küszöb alatt 2021-ben, ami 52 000 kevesebb, mint 2020-ban. A KSH adatai alapján egy ilyen négytagú család összjövedelme nem érte el a 263 700 forint/hó összeget sem. A mélyszegénységben élők száma azonban nem csökkent, erről számolt be az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, és szakmai igazgatója, L. Ritók Nóra az RTL Híradónak.

Aki a hónap végéig nem tudja egyenletes színvonalona családjának biztosítani az alapszükségleteket, ebben én az utóbbi években változást nem érzékelek, gyakorlatilag ugyanannyian vannak ebben a helyzetben, kilátástalan szituációban, amiből gyakorlatilag esélytelen kitörni

- mondta az Igazgyöngy Alapítvány szakmai igazgatója. A béreket, a nyugdíjakat, a segélyeket és a lakáskiadásból befolyt összegekkel mindent egybevetve havi nettó 160 000 forint jövedelemre tett szert egy átlagos magyar tavaly a KSH szerint, 8,7 százalékkal többre, mint egy évvel korábban. A GKI úgy számol milliók éltek ennél kevesebből.

A nyugdíjasok mintegy 90 százaléka itt van, ez körülbelül 2 millió ember.  Ezt kiegészítik a 3 és több gyermekes szegény családok, ilyen is van bőven

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Egy átlagos magyar tavaly 123 600 forintot költött havonta, 8,4 százalékkal többet mint tavaly előtt, javarészt az infláció miatt. A GKI szerint a felgyorsult pénzromlás hatására idén százezrek szegényedhetnek el.

Legalább 2 millió olyan ember van, aki hirtelen erre a szintre le tud süllyedni, egész pontosan idén valószínűleg már le is süllyedt erre a szintre

- emelte ki Molnár László. Szeptemberben 25 éve nem látott szintre, 20,1 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme, Magyarországon mutatták ki a 4. legmagasabb inflációt az Európai Unió 27 tagállama közül. A következő hónapokban ráadásul egy évtizedig tartó folyamatos emelkedés után újra reálbér csökkenést mérhetnek nálunk a jegybanki várakozások szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?