The Christmas Tram and the Buda castle are seen at the Vigado square.

Ez eldőlt: nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

MTI
2022. október 26. 18:14

Idén nem építi ki a karácsonyi díszítő világítást a fővárosi önkormányzat az általa kezelt helyeken a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az intézkedés révén 28,3 millió forintot lehet spórolni, illetve - mint írták - jelentős szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés is elérhető. Az előbbi összeget az általános tartalékba csoportosítják át.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a döntés értelmében nem lesz díszkivilágítás például az V. kerületben, a Váci utcában a Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszon és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban. A VI. kerületben az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, az I. kerületben pedig a Batthyány téren és a Clark Ádám téren.

A közgyűlés 29 igen szavazattal, egy ellenszavazattal módosította a parkolási rendeletet, ennek alapján a II. kerület kezdeményezésére január 1-től "C" várakozási övezetbe sorolják a Gábor Áron utca - Szilágyi Erzsébet fasor - Lotz Károly utca - Pasaréti út - Gábor Áron utca - Pusztaszeri út (beleértve a Felső Zöldmáli szervizútszakaszát is) - Alsó Zöldmáli út - Pusztaszeri út - Csejtei utca - Józsefhegyi utca - Szemlőhegy utca - Áldás utca - Eszter utca - Alsó Törökvész út - Bimbó út - Alvinci út - Lévay utca - Fillér utca - Lórántffy Zs. utca - Hermann Ottó utca - Radna utca - Pasaréti út által határolt területet, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint "B" várakozási övezetbe sorolják a Szépvölgyi út 52-66 szám alatti szakaszokkal körülhatárolt területet.

László Imre XI. kerületi polgármester kezdeményezésére az Etele tér környéke - a bevásárlóközpontra tekintettel - a "D" vezetből "C" övezetbe került át, így ott a parkolás óránként 100 forinttal kerül majd többe. Erre - mint írták - azért van szükség, mert a bevásárlóközpontban magasabb a parkolási díj, mint a közterületen, így a közterületi telítettség a lakossági várakozást nehezíti. A VIII. kerületben pedig megemelik a Rákóczi téri mélygarázsban alkalmazott várakozási díjakat, mert az ottani parkolás fele annyiba kerül, mint a környező közterületi várakozóhelyeken.

Döntöttek arról, hogy a Margitszigeten nem lesz érvényes az ingyenes közösségi autóbérleti várakozás és arról, hogy a megfelelő döntések előkészítése után a Kelenföldi P+R parkolók őrzött, fizetős P+R várakozóhelyként működjenek.

A képviselők többsége úgy határozott, hogy a közösségi költségvetés "Zöld falak a belvárosban" elnevezésű nyertes pályázatának megvalósításáért 50 millió forintos összeggel pályázatot írnak ki a fővárosi ingatlanok közterületi homlokzatainak zöldítésére. Ennek során tartószerkezetre és/vagy falra futatott kúszónövényekkel, az arra alkalmas területeken közvetlen talajkapcsolattal vagy növénykazettába ültetéssel "zöldítik" a homlokzatot.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, ismét meghirdetik a 30 millió forint keretösszegű udvarzöldítési pályázatot, amelyen társasházak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást belső udvarok felújítási és megújítási munkáira, növényzet telepítésére, kész bútorok beszerzésére. Ugyancsak egyhangúlag határoztak arról, hogy a részvételi költségben nyertes "városi erdők" ötlet megvalósításáért két helyszínen lesz erdőfejlesztés: a XVII. kerületben az Anna utcánál, ahol mintegy 2700, valamint a XXIII. kerületben a Temetősor utcánál, ahol 2300 erdészeti facsemetét telepítenek, rönkpaddal, piknikasztallal, hulladékgyűjtő edénnyel. A kivitelezési feladatok legkésőbb jövő április 30-ig fejeződnek be. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A képviselők arról is döntöttek, hogy az "utcai megkereső és ártalomcsökkentő program" megvalósításáért 9,5 millió forinttal támogatják a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány projektjét, amelyben ártalomcsökkentő eszközöket, segítséget és információt biztosítanak a szerhasználóknak. Az ArtWorkShop Egyesület pályázata pedig ötmillió forintot nyert. Az egyesület a HepaGo elnevezésű buszos mobil programmal vett rész a pályázaton, és vállalta, hogy az elért szerhasználóknak ártalomcsökkentő és higiénés eszközöket biztosítanak fertőzések megelőzésére, valamint HIV- és Hepatitis-C-szűréseket végeznek.

A közgyűlés döntött arról is, hogy 19,2 millió forint értékben pályázatot írnak ki idősotthonokban tartott állatterápiás programokra.

A képviselők többsége támogatta azt a javaslatot, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan Magyarország településeit jelképezze az a rózsakert, amely a Gellért-hegyen, a Jubileumi park területén létesítenek, 90 millió forintból. A rózsakertet a Budapesti Közművek Főkert divíziója telepíti 2023. december 31-ig.

A képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy a II. kerületben teret neveznek el Solt Ottiliáról, a hazai szociális és emberijogi mozgalom kiemelkedő alakjáról. A VIII. kerületben egy eddig névtelen közterület neve Vagon köz lesz, a XII. kerületben pedig az Eötvös út egy szakaszát Kopp Mária sétányra nevezik át, az orvos, pszichológus tiszteletére. A XIV. kerületben parkot neveznek el Pécsi Eszterről, az első magyar női építészmérnökről és Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről, Szécsi Margit költő emlékére pedig teret neveznek el.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is: két új civil munkacsoportot hoz létre, hogy a budapesti civil szervezetek az ifjúságügy és a sport területén beleszólhassanak a főváros életét befolyásoló döntésekbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem