0 °C Budapest
The Christmas Tram and the Buda castle are seen at the Vigado square.

Ez eldőlt: nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten

MTI
2022. október 26. 18:14

Idén nem építi ki a karácsonyi díszítő világítást a fővárosi önkormányzat az általa kezelt helyeken a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az intézkedés révén 28,3 millió forintot lehet spórolni, illetve - mint írták - jelentős szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés is elérhető. Az előbbi összeget az általános tartalékba csoportosítják át.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a döntés értelmében nem lesz díszkivilágítás például az V. kerületben, a Váci utcában a Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszon és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban. A VI. kerületben az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, az I. kerületben pedig a Batthyány téren és a Clark Ádám téren.

A közgyűlés 29 igen szavazattal, egy ellenszavazattal módosította a parkolási rendeletet, ennek alapján a II. kerület kezdeményezésére január 1-től "C" várakozási övezetbe sorolják a Gábor Áron utca - Szilágyi Erzsébet fasor - Lotz Károly utca - Pasaréti út - Gábor Áron utca - Pusztaszeri út (beleértve a Felső Zöldmáli szervizútszakaszát is) - Alsó Zöldmáli út - Pusztaszeri út - Csejtei utca - Józsefhegyi utca - Szemlőhegy utca - Áldás utca - Eszter utca - Alsó Törökvész út - Bimbó út - Alvinci út - Lévay utca - Fillér utca - Lórántffy Zs. utca - Hermann Ottó utca - Radna utca - Pasaréti út által határolt területet, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint "B" várakozási övezetbe sorolják a Szépvölgyi út 52-66 szám alatti szakaszokkal körülhatárolt területet.

László Imre XI. kerületi polgármester kezdeményezésére az Etele tér környéke - a bevásárlóközpontra tekintettel - a "D" vezetből "C" övezetbe került át, így ott a parkolás óránként 100 forinttal kerül majd többe. Erre - mint írták - azért van szükség, mert a bevásárlóközpontban magasabb a parkolási díj, mint a közterületen, így a közterületi telítettség a lakossági várakozást nehezíti. A VIII. kerületben pedig megemelik a Rákóczi téri mélygarázsban alkalmazott várakozási díjakat, mert az ottani parkolás fele annyiba kerül, mint a környező közterületi várakozóhelyeken.

Döntöttek arról, hogy a Margitszigeten nem lesz érvényes az ingyenes közösségi autóbérleti várakozás és arról, hogy a megfelelő döntések előkészítése után a Kelenföldi P+R parkolók őrzött, fizetős P+R várakozóhelyként működjenek.

A képviselők többsége úgy határozott, hogy a közösségi költségvetés "Zöld falak a belvárosban" elnevezésű nyertes pályázatának megvalósításáért 50 millió forintos összeggel pályázatot írnak ki a fővárosi ingatlanok közterületi homlokzatainak zöldítésére. Ennek során tartószerkezetre és/vagy falra futatott kúszónövényekkel, az arra alkalmas területeken közvetlen talajkapcsolattal vagy növénykazettába ültetéssel "zöldítik" a homlokzatot.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, ismét meghirdetik a 30 millió forint keretösszegű udvarzöldítési pályázatot, amelyen társasházak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást belső udvarok felújítási és megújítási munkáira, növényzet telepítésére, kész bútorok beszerzésére. Ugyancsak egyhangúlag határoztak arról, hogy a részvételi költségben nyertes "városi erdők" ötlet megvalósításáért két helyszínen lesz erdőfejlesztés: a XVII. kerületben az Anna utcánál, ahol mintegy 2700, valamint a XXIII. kerületben a Temetősor utcánál, ahol 2300 erdészeti facsemetét telepítenek, rönkpaddal, piknikasztallal, hulladékgyűjtő edénnyel. A kivitelezési feladatok legkésőbb jövő április 30-ig fejeződnek be. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A képviselők arról is döntöttek, hogy az "utcai megkereső és ártalomcsökkentő program" megvalósításáért 9,5 millió forinttal támogatják a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány projektjét, amelyben ártalomcsökkentő eszközöket, segítséget és információt biztosítanak a szerhasználóknak. Az ArtWorkShop Egyesület pályázata pedig ötmillió forintot nyert. Az egyesület a HepaGo elnevezésű buszos mobil programmal vett rész a pályázaton, és vállalta, hogy az elért szerhasználóknak ártalomcsökkentő és higiénés eszközöket biztosítanak fertőzések megelőzésére, valamint HIV- és Hepatitis-C-szűréseket végeznek.

A közgyűlés döntött arról is, hogy 19,2 millió forint értékben pályázatot írnak ki idősotthonokban tartott állatterápiás programokra.

A képviselők többsége támogatta azt a javaslatot, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan Magyarország településeit jelképezze az a rózsakert, amely a Gellért-hegyen, a Jubileumi park területén létesítenek, 90 millió forintból. A rózsakertet a Budapesti Közművek Főkert divíziója telepíti 2023. december 31-ig.

A képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy a II. kerületben teret neveznek el Solt Ottiliáról, a hazai szociális és emberijogi mozgalom kiemelkedő alakjáról. A VIII. kerületben egy eddig névtelen közterület neve Vagon köz lesz, a XII. kerületben pedig az Eötvös út egy szakaszát Kopp Mária sétányra nevezik át, az orvos, pszichológus tiszteletére. A XIV. kerületben parkot neveznek el Pécsi Eszterről, az első magyar női építészmérnökről és Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről, Szécsi Margit költő emlékére pedig teret neveznek el.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is: két új civil munkacsoportot hoz létre, hogy a budapesti civil szervezetek az ifjúságügy és a sport területén beleszólhassanak a főváros életét befolyásoló döntésekbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 09:54
Hat X-Faktor évad után alakul így.
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?