Stock market financial growth chart on dark background.

Végre itt a korrekció a magyar tőzsdén? Sokan lélegezhettek fel júliusban

2022. augusztus 1. 17:27

Korrekciót hozott a július a tőzsdén, naponta csaknem 10 milliárd forgott meg. A BUX 6,5 százalékkal ér most többet, mint az előző hónapban.

A nemzetközi tőkepiac júliusban is fokozottan tükrözte az olyan, a világgazdaság szinte minden részét érintő jelenségeket és tendenciákat, mint a geopolitikai feszültségek, az egyre fokozódó infláció, illetve az energiakrízissel kapcsolatos félelmek. A bizonytalanság mind az amerikai, mind az ázsiai, mind a nyugat-európai és régiós piacokon jelen volt, a hónap végére ugyanakkor, jellemzően a jegybankok kamatdöntései nyomán, a legtöbb meghatározó tőzsdeindex esetében korrekció volt megfigyelhető - írja közlemnyében a BÉT.

A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvényindexe, a BUX hasonló utat járt be – a hónap első felében, kisebb mozgásokkal, 40 000 pont alatt járt, majd a hónap második felében emelkedés következett. Végül 41 805,3 ponton zárt, amely 6,5 százalékkal haladja meg a júniusi értéket. A blue chipek sorrendjét ezúttal is az OTP Bank zárta az élen, a bankpapír forgalma 101 milliárd forintot tett ki, amely az azonnali piac forgalmának 52 százalékát jelenti.

A MOL és a Richter közül – szoros versenyt követően – előbbi futott be a második helyen 45,7 milliárd forintot kitevő forgalommal, ugyanakkor a hónap legnagyobb árfolyam-növekedését a blue chipek közül a gyógyszertársaság produkálta, 18,2 százalékos emelkedéssel. A közepes kapitalizációjú papírok közül a Masterplast és a Waberer’s zárt különösen erős hónapot, előbbi részvényárfolyama 20,1 százalékkal, utóbbié 19,5 százalékkal növekedett. A részvényszekció forgalma összességében 193,7 milliárd forintot tett ki júliusban, amely kereskedési naponként átlagosan 9,2 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood&Company végzett az első helyen, 102,4 milliárd forint értékben lebonyolított forgalommal. Őket a Concorde és az Erste Bank követte, 102 milliárd és 67,5 milliárd forintos forgalommal. De nem csak a részvényszekció, az árupiac is csendes hónapot zárt: összesen 599,1 millió forint értékben zajlott kereskedés a határidős gabona piacon, amelynek elsődleges motorja ezúttal a nagy olajtartalmú napraforgómag volt, 260,5 millió forintnyi forgalommal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem