6 °C Budapest
Budapest, 2022. július 13.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.MTI/Kovács Tamás

Rendkívüli! Szűkítik a benzinárstopra jogosultak körét: ők tankolhatnak drágábban Magyarországon

2022. július 30. 11:14

Rendkívüli időpontra, szombat délelőttre hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A rendkívüli kormányinfón elmondta, hogy mostantól nem mindenki lesz jogosult a hatósági áras üzemanyagra. A kancelláriaiminiszter a kormány döntését azzal indokolta, hogy a százhalombattai kőolajfinomító karbantartása miatt nem lehetséges a továbbiakban fenntartani a jelenlegi formát. Ezért mostantól csak a magánszemélyek, taxik és a mezőgazdaságban dolgozók élvezhetik a csökkentett árat.

Gulyás Gergely a rendkívüli, szombati kormányinfón bejelentette, hogy mostantól nem minden magyar rendszámmal rendelkező gépjármű tankolhat a továbbiakban hatósági árakon. A kancelláriaminiszter elmondása szerint kénytelenek voltak meghozni ezt a nehéz döntést, miután hétfőn karbantartás miatt kénytelen leállni a százhalombattai finomító.

Bár Gulyás Gergely elmondása szerint a kőolajfinomító százszázalékban fedezi a magyar szükségletet, de a leállás és a megnövekedett energiaárak miatt két lehetőség áll előttünk, hogy fedezni tudjuk a szükségletet: az import és a stratégiai készletek felszabadítása.

Az előbbi a kancelláriaminiszter szerint nem lehetséges teljes mértékben, ugyanis nem tudni, hogy az orosz kőolajbehozatal milyen szinten fog ősszel és télen akadozni. Miután nem lehet garantálni, hogy télen is megfelelő lesz az ellátás a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készletekből csak egy korlátozott mennyiséget fognak felszabadítani. Egészen pontosan annak körülbelül negyedét, a többit import segítségével próbálja majd megoldani a kormány.

Az import ára azonban rendkívül magas és a megmaradó készletek mindössze a lakossági fogyasztásra alkalmasak. Így a 480 forintos hatósági árat mostantól csak a magántulajdonban lávő gépjárművek, a mezőgazdasági járművek és a taxik élvezhetik.

Az erről szóló rendelet hamarosan meg fog jelenni, amelyben az is benne lesz, hogy pontosan kik jogosultak a kedvezményre. Gulyás Gergely bejelentése szerint azonban az már biztos, hogy a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak fizetni.

Azért, hogy a lakossági igényeket tudja fedezni a kormány a hatósági áron augusztusban összesen 184 millió liter dízel- és gázolajat szabadít fel. Gulyás Gergely elmondása szerint nem szeretnének változtatni a hatósági árakon, a lehető leghosszabb ideig szeretnék fenntartani a jelenlegi árakat. Azt azonban nem tudta megválaszolni, hogy mennyi ideig is fog tartani a finomtó karbantartása: a kancelláriaiminiszter szerint minimum egy hónapon át fog tartani, de könnyen megeshet, hogy akár több hónapot is igénybe fog venni.

A HVG kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a benzinárnál a lényeg az, hogy a karbantartó kicsoda, így aki lízingeli az autóját magánszemélyként az is élvezheti a továbbiakban a csökkentett árú üzemanyagot.

Csökkenteni kell a gázfelhasználást

Miután a gáz ára elszabadult a világon mindenüt Gulyás Gergely szerint kénytelnek vagyunk alternatív megoldásokat találni. Elmondása szerint szeretné újraindítani a barnakőszén-bányászatot, illetve döntöttek arról, hogy a tűzifát mostantól csak engedéllyel lehet kivinni az országból. Azonban a tűzifa-árstop ötlete nem merült még fel a kormányban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fafűtés előtérbe hozását azzal indokolta, hogy erre a legegyszerűbb átállni, de arra, hogy miért nem támogatják jobban az alternatív energiaforrásokat nem érkezett válaszi, illetve azt se lehet tudni, hogy lesz-e újabb napelemes támogatás, vagy mikor lesznek kifizetve a már megnyert pályázatok.

Már korábban is lehetett tudni, hogy az Erópai Unió a gázfelhasználás csökkentéséről tárgyal, de Gulyás elmondása szerint mostanra megszületett a döntés, miszerunt a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást, hogy ha a hiány ezt indokolja. A kormány azonban azzal számol, hogy képes hazánk a gázfelhazsnálás ilyen szintű csökkentésére. Emellett pedig igyekezni fognak, hogy ha ez bekövetkezik a lakosság ne érezze meg a változást.

 

Cikkünk frissül...

 

CÍmlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm