12 °C Budapest
Budapest, 2022. július 13.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.MTI/Kovács Tamás

Rendkívüli! Szűkítik a benzinárstopra jogosultak körét: ők tankolhatnak drágábban Magyarországon

2022. július 30. 11:14

Rendkívüli időpontra, szombat délelőttre hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. A rendkívüli kormányinfón elmondta, hogy mostantól nem mindenki lesz jogosult a hatósági áras üzemanyagra. A kancelláriaiminiszter a kormány döntését azzal indokolta, hogy a százhalombattai kőolajfinomító karbantartása miatt nem lehetséges a továbbiakban fenntartani a jelenlegi formát. Ezért mostantól csak a magánszemélyek, taxik és a mezőgazdaságban dolgozók élvezhetik a csökkentett árat.

Gulyás Gergely a rendkívüli, szombati kormányinfón bejelentette, hogy mostantól nem minden magyar rendszámmal rendelkező gépjármű tankolhat a továbbiakban hatósági árakon. A kancelláriaminiszter elmondása szerint kénytelenek voltak meghozni ezt a nehéz döntést, miután hétfőn karbantartás miatt kénytelen leállni a százhalombattai finomító.

Bár Gulyás Gergely elmondása szerint a kőolajfinomító százszázalékban fedezi a magyar szükségletet, de a leállás és a megnövekedett energiaárak miatt két lehetőség áll előttünk, hogy fedezni tudjuk a szükségletet: az import és a stratégiai készletek felszabadítása.

Az előbbi a kancelláriaminiszter szerint nem lehetséges teljes mértékben, ugyanis nem tudni, hogy az orosz kőolajbehozatal milyen szinten fog ősszel és télen akadozni. Miután nem lehet garantálni, hogy télen is megfelelő lesz az ellátás a kormány úgy döntött, hogy a stratégiai készletekből csak egy korlátozott mennyiséget fognak felszabadítani. Egészen pontosan annak körülbelül negyedét, a többit import segítségével próbálja majd megoldani a kormány.

Az import ára azonban rendkívül magas és a megmaradó készletek mindössze a lakossági fogyasztásra alkalmasak. Így a 480 forintos hatósági árat mostantól csak a magántulajdonban lávő gépjárművek, a mezőgazdasági járművek és a taxik élvezhetik.

Az erről szóló rendelet hamarosan meg fog jelenni, amelyben az is benne lesz, hogy pontosan kik jogosultak a kedvezményre. Gulyás Gergely bejelentése szerint azonban az már biztos, hogy a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak fizetni.

Azért, hogy a lakossági igényeket tudja fedezni a kormány a hatósági áron augusztusban összesen 184 millió liter dízel- és gázolajat szabadít fel. Gulyás Gergely elmondása szerint nem szeretnének változtatni a hatósági árakon, a lehető leghosszabb ideig szeretnék fenntartani a jelenlegi árakat. Azt azonban nem tudta megválaszolni, hogy mennyi ideig is fog tartani a finomtó karbantartása: a kancelláriaiminiszter szerint minimum egy hónapon át fog tartani, de könnyen megeshet, hogy akár több hónapot is igénybe fog venni.

A HVG kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a benzinárnál a lényeg az, hogy a karbantartó kicsoda, így aki lízingeli az autóját magánszemélyként az is élvezheti a továbbiakban a csökkentett árú üzemanyagot.

Csökkenteni kell a gázfelhasználást

Miután a gáz ára elszabadult a világon mindenüt Gulyás Gergely szerint kénytelnek vagyunk alternatív megoldásokat találni. Elmondása szerint szeretné újraindítani a barnakőszén-bányászatot, illetve döntöttek arról, hogy a tűzifát mostantól csak engedéllyel lehet kivinni az országból. Azonban a tűzifa-árstop ötlete nem merült még fel a kormányban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fafűtés előtérbe hozását azzal indokolta, hogy erre a legegyszerűbb átállni, de arra, hogy miért nem támogatják jobban az alternatív energiaforrásokat nem érkezett válaszi, illetve azt se lehet tudni, hogy lesz-e újabb napelemes támogatás, vagy mikor lesznek kifizetve a már megnyert pályázatok.

Már korábban is lehetett tudni, hogy az Erópai Unió a gázfelhasználás csökkentéséről tárgyal, de Gulyás elmondása szerint mostanra megszületett a döntés, miszerunt a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást, hogy ha a hiány ezt indokolja. A kormány azonban azzal számol, hogy képes hazánk a gázfelhazsnálás ilyen szintű csökkentésére. Emellett pedig igyekezni fognak, hogy ha ez bekövetkezik a lakosság ne érezze meg a változást.

 

Cikkünk frissül...

 

CÍmlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 17:59
Elkészült a promóvideó is, amellyel a leend szereplket ösztönzik a tévéshow-ba való jelentkezésre.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 30. 14:21
Szinte már közhely, hogy pénzügyi tartalék nélkül kötéltánc az élet, mégpedig biztosítókötél vagy vé...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 30. 13:22
Másnak érezzük ezt a válságot, mint amilyenek az eddigiek voltak, és részben igazunk is van. Mert ez...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?