15 °C Budapest
Worker feeding hens

Kiderült az igazság a kegyetlen drágulásról: most üt csak be igazán az áremelkedés?

MTI
2022. május 6. 16:31

A nagy márciusi drágulás után olcsóbb lett a nemzetközi élelmiszerkosár áprilisban, köszönhetően az árcsökkenésnek a növényi olajok és a gabonafélék piacán – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A növényi olajok és a kukorica ára csökkent, a rizs, húsfélék és tejtermékek viszont drágultak - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentéséből.A nemzetközi élelmiszerkosár árváltozását nyomon követő FAO élelmiszerár-index 0,8%-kal zsugorodott az elmúlt hónap történelmi csúcsa után, ám a mutató még így is 29,8%-kal haladja meg a tavaly áprilisi értékét.

Ezen belül a növényi olajok árindexe 5,7%-kal zuhant a pálma-, napraforgó- és szójaolaj keresletének csökkenése után. Az indonéziai exportkészletek bizonytalansága keresztbe tett a még nagyobb csökkenésnek.

A mutató mérsékelt csökkenése üdvözlendő, főleg az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országok számára, azonban a szűk kínálat miatt az élelmiszer-alapanyagok ára még mindig nagyon magas, kihívás elé állítva az élelmezésbiztonság garantálását a leginkább rászorulók számára

– mondta a FAO vezető közgazdásza, Máximo Torero Cullen. A gabonaárak 0,7%-kal mérséklődtek, köszönhetően a kukorica árában bekövetkezett 3%-os csökkenésének. A búza a nemzetközi piacokon 0,2%-kal drágult az ukrán kikötők blokádja és az amerikai termelési körülmények bizonytalansága miatt, amit a vártnál bőségesebb indiai és orosz szállítmányok enyhítettek. A rizs ára 2,3%-kal nőtt március óta az intenzív kínai és közel-keleti kereslet miatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eközben a FAO cukorár indexe 3,3%-kal nőtt a magas bioetanol árak, illetve a vártnál lassabb brazíliai betakarítás miatt. A húsfélék ára 2,2%-kal emelkedett egy hónap alatt, új rekordot döntve a baromfi-, sertés- és marhahús árának drágulása miatt. A baromfihús árát leginkább az ukrán export elakadása befolyásolta, tetőzve a madárinfluenza terjedésével az északi féltekén. Ezzel szemben a birkahús ára valamelyest mérséklődött.

A tejtermékek átlagosan 0,9%-kal kerültek többe áprilisban, miután a nyugat-európai és a csendes-óceáni tejkibocsátás kisebb volt a vártnál. A napraforgóolaj és a margarin időszakos hiánya miatt a vaj ára szintén nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm