15 °C Budapest
aerial view construction site in xiongan new area

Küszködik a magyar élelmiszeripar és gyógyszergyártás: bezzeg egy ágazat nagyon szárnyal

2022. április 13. 09:02

2022 februárjában az ipari termelés volumene 4,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak döntő többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás kismértékben csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. januárinál 1,6%-kal nagyobb volt. Egy év alatt 42,3, az előző hónaphoz képest 13,3%-kal nőtt az építőipari termelés volumene.

2022. februárban az ipari termelés volumene 4,5%-kal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal emelkedett. Az ipari export volumene 7,2%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 1,6%-kal nőtt, míg a 15%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,0%-kal mérséklődött.

Az ipar belföldi értékesítése 4,0, a feldolgozóiparé 8,9%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (97%) képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 11,1 a csekély súlyú bányászaté 26%-kal bővült.

Az előző havi növekedéssel szemben a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás februárban 0,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártása 0,4%-kal emelkedett, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,8%-kal csökkent. A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,0%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4%-kal bővült, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,8%-kal visszaesett.

A feldolgozóiparból 11%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,0%-kal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének eredményeként. Összesen három alágazatban csökkent a termelés, leginkább a legnagyobb súlyt (21%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártásában (2,9%-kal). A legerőteljesebben, 53%-kal a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb mértékben, 14,4%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás emelkedett, elsősorban a belföldi értékesítés felfutása miatt, az export viszont csökkent. Az ipari átlag felett, 10,7%-kal nőtt a gép, gépi berendezés gyártása is, szinte mindegyik szakágazatában bővülést mértünk.

Gyorsult a növekedés üteme a közepes súlyú villamos berendezés gyártásában: februárban 9,0%-kal emelkedett a kibocsátás. A két legnagyobb alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 53%-kal nőtt, míg a villamos motor, áramfejlesztő, áramelosztó, -szabályozó készüléké 13,9%-kal visszaesett. A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 3,2%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

A gyógyszergyártás 3,4%-kal visszaesett az egy évvel korábbival összehasonlítva, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (5,6%-kal) és Nyugat-Dunántúlon (1,9%-kal) csökkent. A többi régióban 1,4 és 14,5% közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3%-kal nagyobb volt a 2021. februárinál. Az új belföldi rendelések 4,5, az új exportrendelések 4,2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 26%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–februárban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 6,6%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 6,9, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,5%-kal emelkedett. Az ipari termelés a régiók közül csak Dél-Dunántúlon (0,4%-kal) és Nyugat-Dunántúlon (3,0%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 17,8%-kal Dél-Alföldön bővült a volumen, a többiben 1,6 és 13,7% közötti növekedést mértünk.

Az építőipar viszont szárnyal

2022 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A két építményfőcsoport közül az épületek építése 56,2, az egyéb építményeké 20,0%-kal emelkedett a 2021. februári értékhez képest. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 13,3%-kal nagyobb volt a januárinál.

2022 februárjában az előző év azonos hónapjához képest az épületek építményfőcsoport-termelése 56,2, az egyéb építményeké 20,0%-kal nőtt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 69,8, az egyéb építmények építésében 6,8%-kal bővült a termelés. A speciális szaképítés 40,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A megkötött új szerződések volumene 92,7, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 65,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 128,2%-kal nagyobb volt a 2021. februári bázisnál.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 19,2%-kal magasabb volt a 2021. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményeké 21,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 2022 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 22,7%-kal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem